Η απένταξη του φαραγγιού της Σαμαριάς (αλλά και του Ολύμπου) από τον παγκόσμιο κατάλογο της UNESCO θα ήταν μια μεγάλη πολιτική, οικολογική και οικονομική υποβάθμιση της χώρας μας, τονίζει το Ελληνικό Δίκτυο "Φίλοι της Φύσης / Naturefriends Greece", μετά την αποκάλυψη του θέματος από το Flashnews.gr.

Μάλιστα, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, μια τέτοια απένταξη θα αποτελούσε "παγκόσμια πρώτη"!

Ακολουθεί η ανακοίνωση του Ελληνικού Δικτύου "Φίλοι της Φύσης / Naturefriends Greece":

Με αφορμή τις επιστολές  α) του Προέδρου της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής MAB/UNESCO καθηγητή Μιχάλη Σκούλου με την οποία υπογράμμιζε "την αναγκαιότητα πλήρους ρύθμισης όλων των εκκρεμών θεμάτων σχετικά με τα δύο αποθέματα Βιόσφαιρας Ολύμπου (Mount Olympus Biosphere Reserve) και το Φαράγγι της Σαμαριάς (Gorge of Samaria Biosphere Reserve) και την εμπρόθεσμη αποστολή των απαραίτητων εγγράφων σύμφωνα με τις υποδείξεις της Γραμματείας MAB" και την "επισήμανση του ορατού κίνδυνου διαγραφής" (28.06.2016),

β) του Διευθυντή του προγράμματος MAB/UNESCO Han Quinly με την οποία ενημερώνει ότι το Φαράγγι της Σαμαριάς δεν πληροί τα κριτήρια για να συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο MAB/UNESCO (22..06.2016),

γ) του Δημάρχου Πλατανιά  κ.Ιωάννη Μαλανδράκη με την οποία "καλεί το ΥΠΕΚΑ να προβεί σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες για την πλήρη θεσμοθέτηση των συστάσεων και την τήρηση των κανόνων και κριτηρίων του Παγκόσμιου Δικτύου Αποθεματικών Βιόσφαιρας" (14.07.2016)

Οι ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece θεωρούν ότι η διαγραφή του Φαραγγιού της Σαμαριάς από τον κατάλογο MAB/UNESCO στον οποίο καταγράφονται 650 οικοσυστήματα σε όλο τον κόσμο, θα αποτελεί "την παγκόσμια πρώτη" περίπτωση απένταξης. 

Επειδή εκτός από την απένταξη του Φαραγγιού της Σαμαριάς, απειλείται με διαγραφή και το δεύτερο απόθεμα της Βιόσφαιρας στην Ελλάδα, ο μυθικός Όλυμπος, καλούνται οι Πολιτικές και Υπηρεσιακές αρχές του ΥΠΕΚΑ και των συναρμοδίων υπουργείων συνεργαστούν και να εργαστούν εντατικά έτσι ώστε να συμμορφωθούν με τα κριτήρια και τις συστάσεις του MAB/ UNESCO. Αν διαγραφούν από τον κατάλογο MAN/UNESCO τα δύο και μοναδικά αποθέματα βιόσφαιρας της χώρας μας, το Φαράγγι της Σαμαριάς και ο Όλυμπος, θα είναι μια μεγάλη πολιτική, οικολογική και οικονομική υποβάθμιση της χώρας μας.

Οι ΦτΦ/NFGR υπογραμμίζουν ότι "Δεν αρκεί η κήρυξη φυσικών οικοσυστημάτων σε Διεθνείς ή και Ευρωπαϊκούς καταλόγους όπως "Άνθρωπος και Βιόσφαιρα", Natura2000, Γεωπάρκων - χρειάζονται συγκεκριμένες νομοθετικές ρυθμίσεις, περιβαλλοντικές μελέτες, αντίστοιχοι φορείς διαχείρισης καθώς και η πλήρης συμμόρφωση με τα κριτήρια και με τις υποδείξεις των συντακτών των καταλόγων."
 
*Το Ελληνικό Δίκτυο "Φίλοι της Φύσης / Naturefriends Greece" ιδρύθηκε το 2007 και είναι μέλος της Διεθνούς Περιβαλλοντικής Οργάνωσης Naturefriends International/NFI (1895). Στους NFI συμμετέχουν 51 εθνικές οργανώσεις από όλο τον κόσμο με περισσότερα από 500.000 μέλη. Στο πλαίσιο των δράσεων τους, οι ΦτΦ είναι εθνικοί συντονιστές για την Ελλάδα της εκστρατείας people4soil που θα ξεκινήσει επίσημα το Φθινόπωρο του 2016 με σκοπό να χαρακτηριστεί από την Ε.Ε. και να προστατευτεί νομικά το έδαφος  ως  κοινό αγαθό. Επιπρόσθετα συμμετέχουν και στο Διεθνές  Δίκτυο, Our World Is Not For Sale.