Επιτυχής απεγκλωβισμός Γερακίνας (Buteo buteo) πραγματοποιήθηκε σήμερα Σάββατο 16/7 το πρωί στο Ηράκλειο. Συγκεκριμένα ιδιώτης ενημέρωσε την ΕΜΑΚ ότι στο Τεφέλι υπάρχει εγκλωβισμένη μια Γερακίνα σε πηγάδι και δεν υπάρχει τρόπος να φύγει. Οι άνδρες της ΕΜΑΚ έσπευσαν στο σημείο όπου βρισκόταν το ζώο και κατάφεραν να το απεγκλωβίσουν.

Σε συνεννόηση με τους εθελοντές του Ελληνικού Κέντρου Περίθαλψης Άγριων Ζώων στο Ηράκλειο,  το μετέφεραν και το παρέδωσαν σε αυτούς ώστε να ελεγχθεί η κατάστασή του. Το ζώο είναι σε σοκ, αλλά δεν είναι αδύναμο ούτε αναιμικό, δεν έχει παράσιτα ή κάποιο άλλο εμφανές πρόβλημα. Επιβάλλεται όμως να παρακολουθηθεί για 24 με 72 ώρες  και εφόσον κριθεί έτοιμο και ικανό θα απελευθερωθεί και πάλι στην ευρύτερη περιοχή που βρέθηκε. 

Με αφορμή αυτό το περιστατικό θέλουμε για μια ακόμη φορά να τονίσουμε την σημασία και την σπουδαιότητα αυτών αλλά και όλων των άλλων αρπακτικών που υπάρχουν στην Κρήτη. Κατά κύριο λόγο τρέφονται με μικρά θηλαστικά –ποντίκια-και δυστυχώς συχνά πέφτουν θύματα δηλητηρίασης (όταν φάνε ένα δηλητηριασμένο ποντίκι) και ακόμη πιο συχνά παραλαμβάνουμε τέτοια ζώα πυροβολημένα.

Πρόσφατο το παράδειγμα μιας ακόμη πυροβολημένης Γερακίνας που πήραμε χθες από το Τυμπάκι σε άσχημη κατάσταση. Καλούμε όλες τις αρχές του τόπου να έχουν τις κεραίες ανοιχτές ώστε να συλληφθεί επιτέλους κάποιος από αυτούς τους παλικαράδες που κάνουν σκοποβολή σε ζωντανούς στόχους και να τιμωρηθεί παραδειγματικά.

Το Ελληνικό Κέντρο Περίθαλψης Άγριων Ζώων (ΕΚΠΑΖ) θέλει να ευχαριστήσει για μια ακόμη φορά τους άνδρες της ΕΜΑΚ  Ηρακλείου για την ευαισθησία και τα γρήγορα αντανακλαστικά τους. 

Αν  βρείτε κάποιο τραυματισμένο πουλί  ακολουθείστε τις παρακάτω οδηγίες για να βοηθήσετε ουσιαστικά το ζώο: http://www.ekpaz.gr/protes-voithies-gia-travmatismena-poulia/ 

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook