Τελευταία ενημέρωση: 17:42

Θα χρειαστούν μέρες για να τεθεί υπό έλεγχο η φωτιά που έφτασε σε απόσταση αναπνοής από τα σπίτια – Οι άνεμοι καθήλωσαν τα δύο από τα τέσσερα ελικόπτερα – Μεγάλη πυροσβεστική δύναμη, στρατός και πολλοί εθελοντές στη μάχη με τις φλόγες.

Παραδομένη στις φλόγες είναι η περιοχή Σελάκανο στο Λασίθι όπου χθες στις 10:30 το βράδυ ξέσπασε πολύ μεγάλη φωτιά η οποία είναι σε εξέλιξη μέχρι και αυτήν την ώρα αφού λόγω των πολύ ισχυρών ανέμων υπάρχουν συνεχώς αναζωπυρώσεις.

Η πυρκαγιά καίει στην περιοχή της Γρά Καράς ενώ στάχτη έχει γίνει μεγάλη δασική έκταση στην ανατολική άκρη του Σελάκανου.

Το έργο των πυροσβεστών αποδεικνύεται ιδιαίτερα δύσκολο καθώς στην περιοχή πνέουν άνμοι εντάσεως 8 μποφόρ ενώ σε ορεινά τμήματα της περιοχή η ένταση των ανέμων αγγίζει τα 10 μποφόρ.

Οι άνεμοι καθήλωσαν και τα δύο από τα τρία ελικόπτερα που επιχειρούσαν από το πρωί, τα οποία επέστρεψαν στις βάσεις τους σε Χανιά και Ηράκλειο. Το τρίτο ελικόπτερο , ένα Super Puma απο την Αθήνα παρουσίασε βλάβη και δεν έκανε ρίψεις για αρκετή ώρα.

Τελικά η βλάβη επισκευάστηκε και το ελικόπτερο συνέχισε τις ρίψεις νερού. Στην κατάσβεση της πυρκαγιάς συνδράμει ένα ακόμη ελικόπτερο από την Αθήνα το οποίο κατέφτασε στην περιοχή το μεσημέρι.

60 πυροσβέστες με 24 οχήματα, 2 πεζοπόρα τμήματα, 30 και πλέον στρατιώτες, μέλη της ομάδας διάσωσης Αγίου Νικολάου, υδροφόρες από τους δήμους του νομού Λασιθίου και πολλοί εθελοντές έχουν ριχτεί στη μάχη με τις φλόγες.

Σύμφωνα με τον Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ιεράπετρας, θα περάσουν μέρες μέχρι να τεθεί υπό πλήρη έλεγχο η πυρκαγιά αφού έχει εξαπλωθεί σε μεγάλη έκταση ενώ οι άνεμοι αλλά και η μορφολογία του εδάφους της περιοχής δεν βοηθούν.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας η πυρκαγιά απείλησε τις Μάλες όμως η αλλαγή στην κατεύθυνση της πυρκαγιάς “έσωσε” την περιοχή από την μανία της φωτιάς.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις έδωσαν μάχη όλη τη νύχτα να αποτρέψουν την πύρινη λαίλαπα από το χωριό. Ευτυχώς, τα ξημερώματα ο κίνδυνος αποσοβήθηκε ενώ χαρακτηριστικό της σοβαρότητας του κινδύνου ήταν το γεγονός ότι εκκενώθηκε μέρος του χωριού και ασθενοφόρα  του ΕΚΑΒ βρίσκονταν επί τόπου, σε επιφυλακή.

Έντονες είναι οι υποψίες για εμπρησμό με τον Περιφερειακό Σύμβουλο  Γιάννη Λεονταράκη να κάνει λόγο για μαρτυρίες από 4-5 κατοίκους της περιοχής σύμφωνα με τις οποίες άτομο ή άτομα έβαζαν φωτιές χθες το βράδυ σε σημεία του δάσους. Οι κάτοικοι τους κυνήγησαν όμως δεν τον/τους έπιασαν.

Επίσης και ο Διοικητής της Π.Υ. Ιεράπετρας επεσήμανε ότι η πυρκαγιά ξεκίνησε λίγο μετά την λήξη της βάρδιας των πυροσβεστών που περιπολούν στην περιοχή.

Δείτε βίντεο που ανάρτησε στο Facebook ο Περιφερειακός Σύμβουλος  Γιάννης Λεοντάκης που έβλεπε να ξετυλίγεται μπροστά του το καταστροφικό έργο της φωτιάς.

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook