Τελεσίδικη απόφαση που πρέπει να εκτελεστεί άμεσα -  Πώς φτάσαμε ως εδώ, τι εναλλακτικές υπάρχουν

Αντιμέτωπος με μια απόφαση - βόμβα που ορίζει ότι ο δρόμος που συνδέει τη Χρυσή Ακτή με τους Αγίους Αποστόλους θα πρέπει να κλείσει και ενώ βρισκόμαστε εν μέσω τουριστικής σεζόν, βρίσκεται ο δήμος Χανίων και δύο εργολάβοι που μετείχαν στην διάνοιξη του δρόμου. Την πληροφορία για την ύπαρξη της δικαστικής απόφασης δημοσιοποίησε σε άρθρο το parakritika.gr όμως όπως αποκαλύπτει με έγγραφο σήμερα το Flashnews.gr η απόφαση είναι τελεσίδικη και με ασφυκτικές προθεσμίες υλοποίησης ενώ η υπόθεση έχει πολύ ζουμί τόσο για το πώς φτάσαμε ως εδώ όσο και για το ποιές και αν υπάρχουν σοβαρές εναλλακτικές λύσεις.

Το έγγραφο και οι προθεσμίες για το κλείσιμο του δρόμου

Η απόφαση είναι τελεσίδικη και εφαρμοστέα εντός δεκαημέρου ενώ στις 13/7 εστάλη στο δήμο Χανίων πρωτόκολλο διοικητικής αποβολής από την Περιφερειακή Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας Κρήτης, για την αποξήλωση του δρόμου, ο οποίος αρχικά είχε κατασκευαστεί λόγω έργων αποχεύτευσης του ΒΟΑΚ από τον ΟΑΔΥΚ.

Αιτία είναι ότι ένα κομμάτι του δρόμου βρίσκεται μέσα στον αιγιαλό και μετά από καταγγελίες παρώδων, η Κτηματική Υπηρεσία προχώρησε σε πρωτόκολλο διοικητικής αποβολής το οποίο κέρδισε με απόφαση Ειρηνοδικείου.

Το έγγραφο με τίτλο "Κλήση για αποξήλωση δρόμου στην Χρυσή Ακτή" κοινοποιείται τόσο στο δήμο Χανίων όσο και στους δύο εργολάβους του έργου. Ωστόσο, η "καυτή πατάτα' υλοποίησης της απόφασης πέφτει στην ουσία στα χέρια του δήμου Χανίων καθώς ο δρόμος δημιουργήθηκε προ 20ετίας και οι καλούμενοι εργολάβοι ενδέχεται να μην "υπάρχουν" ως νομικά ή φυσικα πρόσωπα.

Η δικαστική απόφαση τονίζεται ότι δεν είναι εφέσιμη αλλά τελεσίδικη και σύμφωνα με πηγές, η Κτηματική Υπηρεσία είναι αποφασισμένη να πιέσει για την εκτέλεση της απόφασης διαφορετικά τα μέλη της θα βρεθούν αντιμέτωπα με την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος.

Σαν πρώτο βήμα, έστειλε το πρωτόκολλο διοικητικής αποβολής στο δήμο που "χρησιμοποιεί" το δρόμο και στους εργολάβους που τον κατασκεύασαν, ώστε να προχωρήσουν σε όλες τις ενέργειες που ορίζει η απόφαση ενώ σε περίπτωση μη συμμόρφωσης θα ακολουθήσει το αυστηροτερο πρωτόκολλο κατεδάφισης.

Εναλλακτικές που υπάρχουν - Από αβλεψία του δήμου φτάσαμε ως εδώ

Σύμφωνα με πηγές του Flashnews.gr, δεν υπάρχει τρόπος να ανακληθεί η απόφαση καθώς η προθεσμία έφεσης για το πρωτόκολλο διοικητικής αποβολής έχει παρέλθει. Σε περίπτωση - και αυτό θα πρέπει να θεωρηθεί βέβαιο - που δεν γίνει η αποξήλωση του δρόμου εντός του δεκαημέρου, η κτηματική υπηρεσία θα προχωρήσει στο Πρωτόκολλο κατεδάφισης.

Εναντίον αυτού, οι εμπλεκόμενοι μπορούν να προσφύγουν στο διοικητικό εφετείο και να υποβάλλουν αίτηση αναστολής εκτέλεσης του Πρωτοκόλλου Κατεδάφισης.

Τώρα το πώς φτάσαμε ως εδώ προκαλεί προβληματισμό καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του Flashnews.gr,  ο δήμος είχε τη δυνατότητα να νομιμοποιήσει το έργο όμως ποτέ σε αυτα τα χρόνια που έχει "ανοίξει" η υπόθεση δεν έκανε αίτηση.

Η νομοθεσία δηλαδή προέβλεπε, ότι ο δήμος είχε δικαίωμα να προχωρήσει σε οριστική διευθέτηση του ζητήματος,  κάνοντας χρήση νόμου για την νομιμοποίηση έργου σε αιγιαλό. Η διαδικασία είναι χρονοβόρα, καθώς απαιτεί την εκπόνηση περιβαλλοντικών μελετών κτλ, όμως κάτι τέτοιο δεν έγινε ποτέ.

Και μπορεί το αρχικό έργο να ξεκίνησε με την τοποθέτηση αποχετευτικού δικτύου από τον ΟΑΔΥΚ, όμως η διάνοιξη του δρόμου για να δοθεί παράκαμψη για την κατασκευή κεντρικού δρόμου, και εν συνεχεία η χρήση του, καθιστά πλέον το δήμο Χανίων βασικό υπεύθυνο για την 'τύχη του".

Η απάντηση του δήμου Χανίων

Ο δήμος Χανίων πλέον αδυνατεί τόσο λόγω των ασφυκτικών προθεσμιών όσο και της σημασίας του δρόμου που συνδέει δύο κεντρικές τουριστικές περιοχές, να προχωρήσει στην εκτέλεση της απόφασης.

Όπως σημείωσε στο Flashnews.gr ο δήμαρχος Χανίων κ. Τάσος Βάμβουκας, "το πρόβλημα είναι ότι ο δρόμος αυτός είναι χρήσιμος, συνδέει τη Χρυσή Ακτή με τους Αγίους Αποστόλους, και είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί εναλλακτική λύση με δεδομένο ότι είναι πολύ στενοί οι παρακείμενοι δρόμοι που μπορούν να κάνουν αυτήν την σύνδεση και με το δεδομένο επίσης ότι υπάρχει συγκοινωνία στο δρόμο". 

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Χανίων κ. Τάσο Βάμβουκα οι νομικές υπηρεσίες του δήμου αναζητούν λύση στο θέμα, αν και όπως επισημαίνει "κατά τους δικηγόρους υπάρχει μεγάλη δυσκολία όμως αναζητούμε τρόπο". Σαν δήμος θα προχωρήσουμε σε κάθε νομική ενέργεια προκειμένου να μην προχωρήσει η απόφαση, τουλάχιστον επί του παρόντος".

Ήδη στο δήμο έχουν φτάσει αντιδράσεις κατοίκων που ζητούν την αναστολή της απόφασης και η δημοτική αρχή θα πρέπει να δει με σοβαρότητα το θέμα,  προτού βρεθεί προ τετελεσμένων γεγονότων.