Επίσκεψη στο Δημαρχείο Πλατανιά  πραγματοποίησε   με την συνοδεία  του δημοσιογράφου Θανάση Αυγερινού καθώς καις της ομάδας αποθεραπείας  του ( γιατρό, ψυχολόγο  γυμναστή ) όσο και της οικογένειας του, ο  Κοσμοναύτης Γιούρι Μαλεντσέκο στα πλαίσια της παραμονής του    στο νησι μας. 

Ο πολύπειρος κοσμοναύτης, ο οποίος συμμετείχε  σε έξι (6) αποστολές στο διάστημα  στον διεθνή αεροδιαστημικό σταθμό, έχει συνολικό χρόνο παραμονής  οχτακόσιες είκοσι έξι  (826 )   ημέρες ,  είχε μια αρκετά  ενδιαφέρουσα  συζήτηση  με τον Δήμαρχο Πλατάνια  κ.Ιωάννη Μαλανδράκη

Ο Δήμαρχος Πλατανιά  παρέδωσε στον  Κοσμοναύτη  ως συμβολικό δώρο  μια τσάντα με τοπικά προϊόντα και  εκδόσεις του Δήμου, σχετικές με την τοπική ιστορία και  τον φυσικό πλούτο της περιοχής, ενώ ο Κοσμοναύτης παρέδωσε στον Δήμαρχο μια κορνίζα με φωτογραφία  του  μέσα από το διαστημόπλοιο με ιδιόχειρη αφιέρωση  .

Εντύπωση προκάλεσε στον  Κοσμοναύτη   η αναφορά από site της ΝΑSA στο διατηρητέο μνημείο της φύσης , την Αρχαία μνημειακή ελιά των Βουβών και  εκδήλωσε το ενδιαφέρον του να την επισκεφτεί.
Κατόπιν τούτου   μετέβησαν μαζί με τον Δήμαρχο κ Ιωάννη Μαλανδράκη στις ΆνωΒούβες του Δήμου Πλατανιά, στον χώρο της Μνημειακής Αρχαίας Ελιάς  Βουβών και του μουσείου Ελιάς και Ελαιολάδου.

Ο Κοσμοναύτης θαύμασε το πανάρχαιο  δένδρο , ενώ είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον φωτογράφο Χρήστο Κουτσαύτη, που είχε αποθανατίσει  το αρχαίο δένδρο, παράλληλα εκθείασε για μια ακόμα φορά το ήπιο κλίμα της Κρήτης και το  όμορφο ειδυλλιακό περιβάλλον , 
Κατά την διάρκειας της ξενάγησης του  του παρόντες ήταν οι αντιδήμαρχοι κ.Γεώργιος Καλαϊτζάκης και ο κ.Νικόλαος Δασκαλάκης.

Κατόπιν  παρατέθηκε  σύντομο παραδοσιακό κέρασμα στο παρακείμενο καφενείο της    Αρχόντισσας Καραπατάκη  στον  Κοσμοναύτη και τη συνοδείας του.