Εξαίρεση τοπικών κοινοτήτων από το πρόγραμμα συλλογικής καταπολέμησης του Δάκου της Ελιάς 2016

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, εξαιρεί τις παρακάτω Τοπικές Κοινότητες από το πρόγραμμα της Συλλογικής Καταπολέμησης του Δάκου της Ελιάς έτους 2016:

•    Ασωμάτου, Δρυμίσκου, Λευκογείων, Μαριού, Μύρθιου, Σελλίων του Δήμου Αγίου Βασιλείου.
•    Πρίνου του Δήμου Ρεθύμνης (λόγω μη αποδοχής του προγράμματος από τα παρακάτω Δημοτικά Συμβούλια των Δήμων)

•    Κουρουτών, Νίθαυρης, Πλατάνου, Λοχριάς του Δήμου Αμαρίου.
•    Κεραμέ, Κρύα Βρύση, Μελάμπων, Σακτουρίων, Αγίου Βασιλείου, Ροδάκινου του Δήμου Αγίου Βασιλείου.
•    Βιλανδρέδου, Ατσιποπούλου, Γερανίου, Γωνιάς, Καλονύκτη, Σαϊτούρων του Δήμου Ρεθύμνης
 (λόγω της διαπίστωσης ότι δεν υφίστανται οι απαραίτητες προϋποθέσεις εφαρμογής του προγράμματος δακοκτονίας (η μέση καρποφορία των ελαιοδένδρων δεν είναι μεγαλύτερη από 25%).

Οι καλλιεργητές που έχουν ελαιόδεντρα σ’ αυτές τις Τοπικές Κοινότητες, δεν θα πληρώ-σουν εισφορά δακοκτονίας για τον ελαιόκαρπο, που προέρχεται από αυτά τα ελαιόδεντρα. Επομένως, συνιστάται οι ελαιοπαραγωγοί των παραπάνω περιοχών, που τα δέντρα τους τυγχάνει να έχουν παραγωγή, να μεριμνήσουν οι ίδιοι για την προστασία των ελαιοδέντρων τους από τον δάκο (με ψεκασμούς καλύψεως ή δολωματικούς ψεκασμούς).

Ιδιαίτερη προσοχή από τους ελαιοκαλλιεργητές πρέπει να δοθεί στη χρήση εγκεκριμένων φυτοπροστατευτικών προϊόντων καταπολέμησης του δάκου καθώς και στην πιστή εφαρμογή των αναγραφόμενων οδηγιών. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να συμβουλεύονται τους τοπικούς γεωπόνους και να ακολουθούνται μέθοδοι αντιμετώπισης φιλικές προς το περιβάλλον. Σε περίπτωση διενέργειας ψεκασμών αυτοί να πραγματοποιούνται πρωινές ώρες όταν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν (θερμοκρασία μέχρι 28οC, χωρίς άνεμο και βροχή) και να τηρούνται οι αποστάσεις από κατοικημένες περιοχές ή άλλες ειδικές περιοχές .

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook