Ανακοίνωση της ΝΟΔΕ Ηρακλείου με αφορμή την αντίδραση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στο πρόβλημα της σχινοκαρπίας στα ελαιόδενδρα της Κρήτης:

«Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης «δέησε» να αναφερθεί στο μείζον πρόβλημα των ζημιών που έχουν προκύψει στην ελαιοκαλλιέργεια λόγω ακαρπίας στην Κρήτη.

Τα προβλήματα στην καρπόδεση όπως καταγγέλλουν ενώσεις ελαιοπαραγωγών και τοπικές αρχές ξεπερνούν το 60% και σε ορισμένες περιοχές του νησιού φτάνουν το 90%, όπως στο Δήμο Μίνωα Πεδιάδας στο Ηράκλειο και στο Δήμο Καντάνου- Σελίνου στα Χανιά. Εδώ και αρκετές ημέρες επισημάναμε το πρόβλημα ζητώντας από το αρμόδιο Υπουργείο να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες, καθώς υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να χαθεί όλο το παραγωγικό πλεονέκτημα που απέκτησε η Κρήτη τα προηγούμενα χρόνια.

Οι τοπικοί ελαιοπαραγωγοί βρίσκονται σε απόγνωση καθώς βλέπουν ότι ένα σημαντικό μέρος του εισοδήματος τους κινδυνεύει να χαθεί χωρίς να έχουν κανένα περιθώριο αντίδρασης. Οι υψηλές θερμοκρασίες και ο καύσωνας που επικράτησαν το κρίσιμο διάστημα της ανθοφορίας προκάλεσε ανωμαλίες στο σχηματισμό του καρπού (σχινοκαρπία) που θα έχει άμεσες συνέπειες στην παραγωγική δυνατότητα των ελαιόδενδρων την ερχόμενη περίοδο συγκομιδής.

Μετά από μεγάλη καθυστέρηση ο Υπουργός κ. Αποστόλου θεώρησε φρόνιμο να υποσχεθεί από το βήμα της Βουλής ότι ΘΑ ετοιμάσει τους σχετικούς φακέλους και ΕΦΟΣΟΝ τεκμηριωθεί η δυνατότητα κρατικών ενισχύσεων, ΘΑ προχωρήσει στις απαραίτητες διαδικασίες.

Αντίδραση δηλαδή, με ρυθμό ΣΥΡΙΖΑ. Μέχρι τότε όμως οι παραγωγοί θα βρίσκονται στο κενό και θα αντιμετωπίσουν σημαντικές δυσκολίες για τον προγραμματισμό της επόμενης χρονιάς. Αυτό ίσως είναι κάτι που διαφεύγει από τον κ. Αποστόλου.

Αντί να ζητήσει την άμεση παρέμβαση του ΕΛΓΑ και την λεπτομερή καταγραφή των ζημιών ανά Δημοτική Ενότητα, έχει αδρανοποιήσει ολόκληρο τον ελεγκτικό μηχανισμό του οργανισμού ο οποίος αδυνατεί πλέον να ανταποκριθεί στον ρόλο του. Οι αγρότες και πιο συγκεκριμένα οι ελαιοπαραγωγοί πληρώνουν σε ετήσια βάση μέσω των παρακρατήσεων τις υπηρεσίες του ΕΛΓΑ.

Την κρίσιμη ώρα που η πολιτεία οφείλει να ανταποκριθεί σε δυσκολίες λόγω αντικειμενικών προβλημάτων στην παραγωγή, βλέπει απέναντι του κρατικές υπηρεσίες ανήμπορες με πολλές ελλείψεις και υποχρηματοδότηση. Η κυβέρνηση οφείλει να ενημερώσει τον αγροτικό κόσμο πως διαχειρίζεται τις εισφορές των παραγωγών για την κάλυψη ζημιών. Μήπως έχουν θυσιαστεί και αυτές στο βωμό της υπερήφανης διαπραγμάτευσης;»

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook