Την ώρα που είναι σε εκκρεμότητα, εν μέσω της τουριστικής σεζόν ποιός θα είναι ο παραχωρούμενος χώρος για την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων στην ακτή Παπανικολή της Νέας Χώρας, κάτοικοι της περιοχής αλλά και η δημοτική παράταξη "Πρωτοβουλία Πολιτών Πρώτα ο Άνθρωπος" ζητούν να μπει μια τάξη στο φαινόμενο της παράνομης τοποθέτησης τραπεζοκαθισμάτων.

Τόσο η "Ανοικτή Συνέλευση Κατοίκων Νέας Χώρας" όσο και η δημοτική παράταξη με ανακοινώσεις τους και ενόψει του δημοτικού συμβουλίου στο οποίο θα τεθεί το θέμα προς συζήτηση, κατηγορούν την δημοτική αρχή και επιχειρηματίες της περιοχής για "συναλλαγές" που οδηγούν στην ανομία και την καταπάτηση του δημόσιου χώρου.

Για το θέμα η δημοτική κίνηση Πρωτοβουλία Πολιτών – Πρώτα ο άνθρωπος θα πραγματοποιήσει συνέντευξη Τύπου, την Παρασκευή 22 Ιουλίου, στη 1μ.μ., στην αίθουσα Τύπου του δημαρχείου Χανίων. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του "ανατρέχοντας στις σχετικές αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων, από το 2000 και μετά, φαίνεται ξεκάθαρα πως το πρόβλημα δεν προέκυψε φέτος αλλά επαναλαμβάνεται επί 15 χρόνια με διάφορες παραλλαγές πάνω στο ίδιο μοτίβο. Μια πρακτική που χαρακτηρίζεται από προχειρότητα, παζαρέματα, με έντονα χαρακτηριστικά συναλλαγής και εξυπηρέτησης ημετέρων, προτάσεις αντιφατικές και διφορούμενες, που ως αποτέλεσμα είχαν ένα καθεστώς ανομίας και καταπάτησης του δημόσιου χώρου εις βάρος των κατοίκων αλλά και αρκετών επιχειρήσεων της περιοχής".

Από την πλευρά τους, τα μέλη της συνέλευσης κατοίκων τονίζουν ότι η ανομία στην περιοχή κρατάει χρόνια υποστηρίζοντας ότι "η ιστορία των παράνομων τραπεζοκαθισμάτων στους δρόμους και τα πεζοδρόμια της πόλης δεν είναι καινούργια. Από το 2003 τουλάχιστον (αρ. απόφ. 393, 4/6/2003) μέχρι το 2011 (αρ. απόφ. 514, 15/7/2011), επιτροπές του δήμου «νομοθετούσαν» κατά το δοκούν ανεχόμενες την ασυδοσία των καταστηματαρχών της Ακτής Παπανικολή και της Ακτής Κανάρη. Τοποθετήσεις και έγγραφα που κατέθετε ο πρόεδρος του ΣΚΞΝΧ, αποτελούσαν τη βάση για σχετικές αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου

Επίσης καταγγέλουν διερωτώμενοι:  "ποιος τρέφει την διαρκή ατιμωρησία των επιχειρηματιών; Γιατί ο δήμος δεν υπερασπίζεται το συμφέρον των δημοτών του; Ποιοι καλύπτουν τις παρανομίες αυτές; Γιατί η αστυνομία ως οφείλει δεν έχει κινηθεί αυτεπάγγελτα, όπως μας είχε διαβεβαιώσει ο Αστυνομικός Διευθυντής κ. Λυμπινάκης; Οι δημοτικοί σύμβουλοι είναι έτοιμοι να επιβραβεύσουν τους παρανομούντες χορηγώντας νέες παράνομες άδειες; Ελπίζουμε πως όχι. Ελπίζουμε ότι ο κ. Δήμαρχος θα σεβαστεί τις προεκλογικές του υποσχέσεις περί τήρησης της νομιμότητας, περί αναβάθμισης της ποιότητας ζωής στην πόλη και κυρίως περί αλλαγής νοοτροπίας σε σχέση με το παρελθόν"

Τέλος όπως υποστηρίζουν με φωτογραφίες που κοινοποιούν, επιχειρηματίες έχουν τοποθετήσει τραπεζοκαθίσματα ανευ αδείας και έχουν μετατρέψει τα πεζοδρόμιο σε "τραπεζοδρόμια".

"Ο δήμαρχος και το δημοτικό συμβούλιο δεν πρέπει να παρανομήσουν δημιουργώντας ένα ακόμη τετελεσμένο γεγονός εν’ όψει της ανάπλασης της Ακτής Παπανικολή. Το οδόστρωμα και το βόρειο πεζοδρόμιο της Ακτής Παπανικολή και της Ακτής Κανάρη πρέπει να παραμείνει, με απόφαση του ΔΣ, ελεύθερο από τραπεζοκαθίσματα. Οι πολίτες δεν πρόκειται ν’ ανεχθούν οποιαδήποτε άλλη λύση διότι όπως λέει ο θυμόσοφος λαός μας: «Όταν η αδικία γίνεται νόμος, τότε η αντίσταση γίνεται καθήκον!»", αναφέρουν μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή τους.


 


Ακολουθήστε το Flashnews στο Google News και στο Facebook