Mινωικής εποχή είναι ο αμφορέας με τα οστά που βρέθηκε στο Στόμιο της Ιεράπετρας. Σύμφωνα με την προϊστάμενη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Λασιθίου κ. Σοφιανού η οποία βρέθηκε στο σημείο αλλά και στο Λιμεναρχείο όπου φυλασσόταν από χθες το εύρημα, πρόκειται σίγουρα για αμφορέα Μινωικής Εποχής.

Αν και ακριβής χρονολόγηση του ευρύματος δεν μπορεί να γίνει πριν τον καθαρισμό του, σε κοντινή απόσταση υπάρχει αρχαίο νεκροταφείο και έχουν γίνει σχετικές ανασκαφές, ενώ ο τρόπος ταφής μέσα στο πήλινο αγγείο ήταν πολύ συνηθισμένος την συγκεκριμένη περίοδο.

Σύμφωνα με το radiolasithi.gr sτην αυτοψία που έγινε χθες στην παραλία όπως είπε ο Λιμενάρχης Ιεράπετρας βρέθηκαν και κάποια άλλα μικρά οστά τα οποία επίσης περισυνελέγησαν και παραδόθηκαν στην κ. Σοφιανού.

Η προϊστάμενη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Λασιθίου, ευχαρίστησε τον πολίτη που ενημέρωσε τις αρχές για τον αμφορέα.

Όπως ανέφερε η κ. Σοφιανού η περιοχή είναι μεγάλου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, ωστόσο η έλειψη πόρων δεν τους επιτρέπι να κάνουν τις ανασκαφές που θα έπρεπε, ενώ δεν απέκελισε το γεγονός να έρθουν και άλλα τέτοια ευρύματα τυχαία στο φως.

Τόνισε δε πως όταν κάποιος πολίτης βρίσκει ανάλογο ευρημα  είναι σημαντικό να ενημερώνει αμέσως την Εφορία Αρχαιοτήτων και να μην το μετακινεί,  για να μην χαθούν πολύτιμα στοιχεία, αλλά και γιατί δεν είναι απίθανο να κατηγορηθεί για αρχαιοκαπηλία.

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook