Η ομιλία του Νίκου Ηγουμενίδη στο νομοσχέδιο για την αναλογική εκπροσώπηση των κομμάτων:

«Η Αριστερά στην πατρίδα μας και στον κόσμο έρχεται από πολύ μακριά και τραβάει ακόμα μακρύτερα», τόνισε με έμφαση και στην αρχή της ομιλίας του ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης κατά τη συζήτηση στο νομοσχέδιο για την αναλογική εκπροσώπηση των κομμάτων του.

Αντιδρώντας στη θέση βουλευτών της Αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε: «Ο κύκλος της Αριστεράς δεν μπορεί να αρχίσει και να τελειώσει από το άλφα στο βήτα εκλογικό ποσοστό, από την άλφα στη βήτα εκλογική μάχη, όπως είπαν κάποιοι από τους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας».

«Η θέση μας είναι καθαρή», ανέφερε σχετικά με το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης για το νέο εκλογικό νόμο, εξηγώντας: «Η εκπροσώπηση του κάθε κόμματος στη Βουλή πρέπει να είναι αναλογική της δύναμης που έχει κάθε κόμμα στον ελληνικό λαό. Αυτή είναι η θέση της Αριστεράς. Είναι μια θέση χαραγμένη στην ιστορική της διαδρομή».

Εξηγώντας περισσότερο τη πάγια θέση της Αριστεράς σημείωσε: «Οποιοσδήποτε παραμορφωτικός καθρέφτης αλλάζει την αναλογία της εκπροσώπησης των κομμάτων σε σχέση με το ποσοστό που παίρνουν στον ελληνικό λαό είναι νόθευση της λαϊκής εντολής. Αυτό λέγαμε, αυτό λέμε, αυτό θα συνεχίσουμε να λέμε».

 Ο Νίκος Ηγουμενίδης αναφέρθηκε στη βασική διαφορά με τη θέση της Νέας Δημοκρατίας: «Σε σχέση με αυτό τι λέει η Νέα Δημοκρατία; Καλή η λαϊκή εντολή, αλλά δεν θα έχουμε σταθερές κυβερνήσεις. Προσέξτε, κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, γιατί ολισθαίνετε σε επικίνδυνα μονοπάτια. Δηλαδή λαϊκή εντολή και πολιτική σταθερότητα είναι πράγματα αντιφατικά; Απαντήστε», σημείωσε προς τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

«Από εκεί και πέρα είναι στην κρίση του λαού μας, αν θα θέλει συνεργασίες ή αυτοδύναμες κυβερνήσεις ανάλογα με τη δύναμη που θα δώσει στο κάθε κόμμα. Εν πάση περιπτώσει, αυτό δεν προήλθε ως θέση για πρώτη φορά από την Αριστερά. Το έχει πει άνθρωπος από τον δικό σας τον χώρο: «Στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα», εξήγησε ο βουλευτής του Νομού Ηρακλείου.

Στη συνέχεια της ομιλίας του ανέφερε: «Δεν κατάλαβα τι ενοχλεί όμως σε σχέση με την πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ. Ενοχλεί το ότι δεν ρωτήθηκε η τρόικα; Ενοχλεί ότι φαίνεται να πέρασαν τα χρόνια της πριμοδότησης των πρώτων κομμάτων; Ή ενοχλεί το ότι –και απευθύνομαι κυρίως στους συναδέλφους της Νέας Δημοκρατίας- φαίνεται να περνάει ο καιρός που θησαυρίζατε σε βάρος της κοινωνίας μέσα από τα κομματικά θαλασσοδάνεια, αντίστοιχα και αναλογικά του ύψους μιας πλασματικής επιρροής;»

Απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού παρατήρησε: «Ειλικρινά δεν αντιλαμβάνομαι τη στάση που κρατούν το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι. Επειδή δεν συμπεριλαμβάνεται η ψήφος για τους Έλληνες του εξωτερικού ή επειδή δεν συζητιούνται διάφορα άλλα ζητήματα ολοκληρωμένα, κατά τη γνώμη σας, γι’ αυτό καταψηφίζετε την απλή αναλογική;» αναρωτήθηκε για να καταλήξει: «Στη συγκεκριμένη ψηφοφορία συντάσσεσθε, συγχρονίζετε τον βηματισμό σας και στοιχίζεστε πίσω από τη θέση της Νέας Δημοκρατίας».

Κλείνοντας την ομιλία του ανέφερε:  «Αυτή τη στιγμή καταθέτουμε στο Κοινοβούλιο την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά στις επόμενες εκλογές -ευτυχώς για εμάς- η στάση όλων μας θα κατατεθεί στον ελληνικό λαό και θα μας κρίνει. Νομίζω ότι ο λαός μας έχει τον πρώτο λόγο και αυτός θα πάρει θέση για όλους. Η θέση όλων είναι στην κρίση του. Χωρίς διχαστικές μεθόδους, χωρίς τακτικισμούς, χωρίς προσβολή των νέων ανθρώπων, σήμερα είναι η ευκαιρία να ψηφίσουμε για την κατοχύρωση της ελεύθερης και ανόθευτης εκδήλωσης της λαϊκής ετυμηγορίας».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook