Όπως σημειώνουν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, το πολύ ύψος συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για 10 κοινές μορφές καρκίνου.

Συγκεκριμένα οι επιστήμονες αναφέρουν στην ιατρική επιθεώρηση «Τhe Lancet Oncology» ότι για κάθε 10 επιπλέον εκατοστά ύψους πάνω από τα 1,5 μέτρα, ο κίνδυνος καρκίνου αυξάνεται κατά 16%.

Μελέτη σε 1 εκατομμύριο γυναίκες

Προκειμένου να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους οι ειδικοί από την Οξφόρδη παρακολούθησαν 1,3 εκατομμύρια γυναίκες στη Βρετανία μεταξύ του 1996 και του 2001, αναφέρει tovima. Όπως προέκυψε, το μεγάλο ύψος συνδέεται με 10 καρκίνους – του παχέος εντέρου, του ορθού, του μαστού, του ενδομητρίου, των ωοθηκών, του νεφρού καθώς και με το κακόηθες μελάνωμα, το λέμφωμα, το λέμφωμα non-Hodgkin και τη λευχαιμία.

Οι γυναίκες που ανήκαν στο πολύ ψηλό γκρουπ – είχαν ύψος άνω των 1,80 μέτρων – αντιμετώπιζαν 37% περισσότερες πιθανότητες για καρκίνο σε σύγκριση με εκείνες που ανήκαν στην κατηγορία του …μπιμπελό (με ύψος δηλαδή κάτω των 1,5 μέτρων).

Παρότι η συγκεκριμένη μελέτη επικεντρώθηκε στις γυναίκες, οι ερευνητές αναφέρουν ότι η σύνδεση μεταξύ ύψους και καρκίνου, αφορά και τους άνδρες. Οι επιστήμονες συνδύασαν μάλιστα στοιχεία από 10 άλλες μελέτες και ανακάλυψαν παρόμοια σύνδεση μεταξύ …μεζούρας και καρκίνου και στους άνδρες.

Αναπτυξιακοί παράγοντες και καρκίνος


Όπως ανέφερε η δρ Τζέιν Γκριν, επικεφαλής της μελέτης, εκτιμάται, χωρίς να έχει αποδειχθεί, ότι αναπτυξιακές ορμόνες όπως οι ινσουλινόμορφοι παράγοντες μπορούν να δώσουν την εξήγηση για τη σύνδεση μεταξύ ύψους και καρκίνου.

Τα υψηλότερα επίπεδα αναπτυξιακών παραγόντων μπορούν να έχουν διττό ρόλο σε ό,τι αφορά την εμφάνιση του καρκίνου. Καταρχάς μπορούν να οδηγήσουν σε μεγαλύτερο αριθμό κυττάρων – τα ψηλότερα άτομα διαθέτουν όπως είναι επόμενο και περισσότερα κύτταρα τα οποία μπορούν να μεταλλαχθούν και να γίνουν καρκινικά. Κατά δεύτερον τα υψηλά επίπεδα παραγόντων ανάπτυξης μπορούν να αυξήσουν τον ρυθμό κυτταρικής διαίρεσης, με αποτέλεσμα να αυξάνεται και πάλι ο κίνδυνος καρκίνου.

Ωστόσο, όπως παραδέχθηκε η ίδια η δρ Γκριν «το θέμα είναι πως παρά τις υποθέσεις δεν γνωρίζουμε τι συμβαίνει».

Πάντως άλλοι ειδικοί τόνισαν ότι το …ψηλό κοινό δεν πρέπει να θορυβηθεί με τα νέα αποτελέσματα. Σύμφωνα με τη Σάρα Χίομ από το Cancer Research UK «οι περισσότεροι άνθρωποι δεν είναι ούτε πολύ ψηλότεροι ούτε πολύ κοντύτεροι από τον μέσο όρο. Σε κάθε περίπτωση πάντως το ύψος έχει μικρή μόνο επίδραση στον κίνδυνο καρκίνου».