Το πραξικόπημα, που ευτυχώς απετράπη, της 15ης Ιουλίου ζωντάνεψε στη μνήμη του τουρκικού λαού κακές αναμνήσεις ενόςκακού παρελθόντος, που πολλοί πίστεψαν ότι ανήκε πια οριστικά και αμετάκλητα στο παρελθόν!

Με την διάδοση της ειδήσεως ότι έγινε πραξικόπημα, ενώ οι νέοι ρωτούσαν  τι είναι ? (πραξικόπημα)], τα άτομα μεγαλυτέρων ηλικιών, που έζησαν τα <πραξικοπήματα> του 1980, της 28ης Φεβρουαρίου 1997 ή ακόμα της 12ης Μαρτίου 1971 και της 27ης Μαϊου 1960, έζησαν φρικτούς εφιάλτες!

Μαζί με τους εφιάλτες και την θλίψη που αισθάνθηκε  ο τουρκικός λαός για το <πισωγύρισμα> της Τουρκίας, δηλαδή για την επιστροφή της χώρας στα παλιά και γνώριμα συστήματα, έκδηλη είναι η οργή του τουρκικού λαού για το γεγονός ότι, επιτέλους αυτή η χώρα δεν μπορεί να φθάσει στο σημείο εκείνο του πολιτικού πολιτισμού, που θα της επιτρέψει να έχει ένα <σύγχρονο δημοκρατικό πολίτευμα>, απαλλαγμένο από τις κηδεμονίες αυτόκλητων σωτήρων!

Καταλυτικό ρόλο στην ΜΗ ΕΥΟΔΩΣΗ της πρωτοβουλίας διαπράξεως πραξικοπήματος υπήρξε το γεγονός ότι, ο λαός ξεχύθηκε στους δρόμους και στις πλατείες των πόλεων ύστερα από την έκκληση μέσω του Facetime του Προέδρου κ. Έρντογαν.

Έχω ιδίαν αντίληψη του γεγονότος αυτού, διότι και εγώ ήμουν μεταξύ αυτών που ξεχύθηκαν στους δρόμους. Άλλωστε όταν έγινε γνωστό το πραξικόπημα περί ώραν 21.45, βρισκόμουν σε ένα εστιατόριο της γειτονιάς μου. Ασφαλώς, αντί να επιστρέψω στο σπίτι μου – κατοικώ στην ανατολική (ασιατική) πλευρά της Κωνσταντινούπολης – κατευθύνθηκα προς την παραλιακή οδό, προς την προκυμαία της Χαλκηδώνος (Kadıköy).

Εγώ που έχω ζήσει τρία (3) πραξικοπήματα, μία (1) θρησκευτική Επανάσταση και ένα σύγχρονο περιφερειακό πόλεμο, εννοώ τον πόλεμο Ιράν-Ιράκ, έζησα μία πρωτόγνωρη εμπειρία. Οι ειδήσεις κυκλοφορούσαν αστραπιαία μέσω κινητών τηλεφώνων και όλοι οι παριστάμενοι επληροφορούντο  αυτοστιγμεί τα διαδραματιζόμενα.

‘Υστερα από αίτημα των πολιτών στα τηλεοπτικά κανάλια και εντολή της Γενικής Διευθύνσεως Θρησκευτικών Υποθέσεων, καθ΄όλη την διάρκεια της νύχτας της Παρασκευής προς το Σάββατο, φωταγωγήθηκαν οι μιναρέδες των τεμενών σε όλη την χώρα και οι ιμάμιδες, σε τακτά χρονικά διαστήματα, γνωστοποιούσαν,από τα μεγάφωνα των μιναρέδων, στους πιστούς ότι ήταν ώρα προσευχής (ezan)!

Αυτή είναι μία πρακτική εγρήγορσης, επαγρύπνησης και κινητοποίησης του λαού, που ακολουθούσαν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.
Ομολογουμένως συνέβαλε στη δημιουργία, εκείνη την νύχτα, μιάς ατμόσφαιρας επαγρύπνησης και αγωνιστικότητας! 

Ως προς τον λαό που ξεχύθηκε στους δρόμους, σκόπιμο κρίνεται να διευκρινήσω ότι, δεν πρόκειται μόνο για οπαδούς του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) και του κ. Έρντογαν, ούτε για <βολεμένους> του ΑΚΡ (α-κε-πε)!

Μεταξύ αυτών είδαμε ανθρώπους μεροκαματιάριδες, του καθημερινού μόχθου, που κάθε άλλο παρά <βολεμένοι> είναι!!!

Εδώ στην Χαλκηδώνα (ανατολική πλευρά της Κωνσταντινούπολης), όπου κατοικώ, είναι γνωστό ότι κατοικούν κατά συντριπτική πλειοψηφία οι λεγόμενοι <Λευκοί Τούρκοι>, δηλαδή οι δυτικο-στραφείς, εκδυτικισμένοι, εξευρωπαϊσμένοι Τούρκοι Κεμαλικής παραδόσεως, οι οποίοι εξ’ ορισμού είναι κατά του ΑΚΡ!

Στις τελευταίες δημοτικές εκλογές (2014), Δήμαρχος Χαλκηδώνος (Kadıköy) εξελέγη ο υποψήφιος του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος(CHP),δηλαδή του κόμματος που ίδρυσε ο Κεμάλ Ατατούρκ, στον α΄γύρο με 76%!!!

Λοιπόν, εκείνο το θερινό βράδυ του μη-ολοκληρωθέντος πραξικοπήματος, στην παραλιακή οδό της Χαλκηδώνος διέκρινε κανείς αρκετές νέες γυναίκες, νέες κοπέλες 18-20 ετών με τα ντεκολτέ τους και τα μίνι τους!

Τονίζω και υπογραμμίζω για πολλοστή φορά  ότι, αυτές οι γυναίκες και οι νέες κοπέλες με τα ντεκολτέ τους και τα μίνι τους είναι <εξ’ ορισμού> κατά του ΑΚΡ και του κ. Έρντογαν.

Το αυτό παρατηρήθηκε και στις συγκεντρώσεις άλλων περιοχών και πόλεων της χώρας.

Η αξιοπρόσεκτη προσέλευση λαϊκών μαζών στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας κατά των πραξικοπηματιών αυτό το νόημα έχει.

Όλοι αυτοί οι άνθρωποι, που ανήκουν σε όλες τις πολιτικές παρατάξεις της Τουρκίας:

α) εκφράζουν την οργή τους για το γεγονός ότι η Τουρκία θεωρείται ακόμα πρόσφορο έδαφος εφαρμογής και αναπτύξεως ξεπερασμένων τριτοκοσμικών μεθόδων και,

β) εκφράζουν την θέληση τους να γίνει επιτέλους η Τουρκία ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος δικαίου με πολιτικούς θεσμούς, οι οποίοι να μπορούν να λειτουργούν ομαλά όπως σε κάθε πολιτισμένο κράτος!

Αυτή είναι η βούληση του μέσουΤούρκου όλων των πολιτικών και κομματικών αποχρώσεων. Η βούληση αυτή πρέπει να αναγνωσθεί σωστά από τους Ευρωπαίους, τους Αμερικανούς και, ασφαλώς, τους Νεοέλληνες.

Στις δεκαετίες 60,70 και 80 το εγχειρίδιο διενέργειας πραξικοπήματος έλεγε:

Πράξη 1η Καταλαμβάνεις τον Οργανισμό Τηλεπικοινωνιών (ΟΤΕ) και κόβεις τις τηλεπικοινωνίες! (προφανώς για μη μπορούν οι άνθρωποι να επικοινωνήσουν μεταξύ των).

Πράξη 2η Καταλαμβάνεις το Ραδιόφωνο και την Τηλεόραση και λες ότι θέλεις! Αυτό, βέβαια, προϋποθέτει το κρατικό μονοπώλιο της Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης.

Πράξη 3η Κηρύσσεις ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ μέχρι νεωτέρας, βγάζεις τα τανκς και τους στρατιώτες στους δρόμους και κάνεις τις αναγκαίες συλλήψεις των <εχθρών της πατρίδος>! 

Όμως, <τα πάντα ρει και ουδέν μένει > κατά τον Ηράκλειτο! 

Το βράδυ της Παρασκευής, 15 Ιουλίου, κατέστη και στην πράξη αντιληπτό ότι,οι εξελίξεις της τεχνολογίας και των οικονομικών όρων μιάς σύγχρονης κοινωνίας δυσχεραίνουν ή ακόμα καθιστούν ανέφικτη την τελεσφόρο εφαρμογή των οδηγιών του εγχειριδίου <Πως να κάνετε ένα πραξικόπημα>.

Στην Τουρκία η σταθερή τηλεφωνία ελέγχεται από την εταιρία TELEKOM, η οποία κατά 51% ανήκει στο κράτος και κατά 49% ανήκει σε ένα Λιβανέζο επιχειρηματία.

Για τον λόγο αυτόν προφανώς, οι πραξικοπηματίες διέταξαν να καταληφθεί το κτίριο της TELEKOM στο Ατζιμπαντέμ, εδώ στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης μεταξύ της Χαλκηδώνος (Kadıköy) και της Χρυσούπολης (Üsküdar).

Κατά την ένοπλη συμπλοκή που έγινε με την αστυνομία σκοτώθηκε ένας άοπλος πολίτης. Πρόκειται για τον κοινοτάρχη (muhtar) της συνοικίας Ατζιμπαντέμ,που δολοφονήθηκε από ένα στρατιώτη.

Τελικά απετράπη η εισβολή των πραξικοπηματιών στο κτίριο της εταιρίας TELEKOM.

Όμως υπάρχουν και τρεις (3) εταιρίες κινητής τηλεφωνίας:

TURKCELL, VODAFONE  και AVEA, την οποία αγόρασε η TELEKOM.

Άλλωςτε, όπως προανέφερα η ταχεία διάδοση των ειδήσεων, η ενημέρωση των πολιτών και η κινητοποίηση των λαϊκών μαζών συνετελέσθη χάρι στα κινητά τηλέφωνα, που ομολογουμένως, και παρά την υπερφόρτωσή τους, δούλεψαν πολύ καλά!!!

Ως προς την τηλεόραση, οι πραξικοπηματίες κατέλαβαν την κρατική τηλεόραση ΤRΤ, η οποία όμως έχει έξι (6) κανάλια, διέκοψαν την μετάδοση του προγράμματος, στην οθώνη βγήκε μαύρο, συνέλαβαν το προσωπικό και με την απειλή όπλου στον κρόταφο και με τα χέρια δεμένα πίσω, υποχρεώσανε μία εκφωνήτρια να διαβάσει   την Ανακοίνωση των πραξικοπηματιών!

Αυτό έγινε αμέσως αντιληπτό και μεταδόθηκε ως είδηση από τα 508 κανάλια, που εκπέμπουν στην Τουρκία εκτός από τα καλωδιακά συνδρομητικά κανάλια! 

Άρχισαν, λοιπόν, τις <επιδρομές> στα ιδιωτικά κανάλιασε σε κάπως προχωρημένη ώρα! Εκτός από το γεγονός ότι κάποιες <επιδρομές> εξελίχθηκαν σε φιάσκο, διότι,εν τω μεταξύ, άρχισε να παρεμβαίνει η αστυνομία στο πλευρό του λαού κατά των πραξικοπηματιών στρατιωτών, τα ιδιωτικά κανάλια είναι 508 σε όλη την χώρα! Πως να κάνεις επιδρομή σε όλα αυτά!!!  

Έτσι λοιπόν κάποιοι σκέφτηκαν να βομβαρδίσουν από αέρος τις κεραίες στην κορυφή του λόφου Τσάμλιτζα, μιάς πυκνοκατοικημένης περιοχής στην ασιατική πλευρά του Βοσπόρου! Εκτός από το γεγονός ότι η καταστροφή των κεραιών αυτών θα είχε εδαφικά περιρισμένο αποτέλεσμα, θα ήταν σαν να βομβαρδίσει κανείς από αέρος τον λόφο του Προφήτη Ηλία στην Καστέλλα του Πειραιά!

Ευτυχώς επικράτησε η λογική αυτών, που διαθέτουν μυαλό κοτούλας ή πετειναριού και απετράπη μία παράφρονη πρωτοβουλία, η οποία θα είχε τραγικές συνέπειες.

συνεχίζεται……

Ο Δρ. Βύρων Ματαράγκας είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μπαχτσέ-σεχίρ της Κωνσταντινούπολης και στο European Law University (EVRO)

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook