Το θέμα που έχει προκύψει τον τελευταίο καιρό, σχετικά με την διαγραφή από τον παγκόσμιο κατάλογο της UNESCO του Εθνικου Δρυμού της Σαμαριάς, έθιξε σε συνεδρίαση του ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης τού στις 18 Ιουλίου 2016 το ΔΣ του ΦΔ Σαμαριάς συζήτησε μεταξύ των άλλων και το θέμα της 2ης Περιοδικής Αναφοράς του Αποθέματος της Βιόσφαιρας της Σαμαριάς. Στο πλαίσιο της αναφοράς αυτής έχουν ζητηθεί από την αρμόδια Συμβουλευτική Επιτροπή της UNESCO περαιτέρω στοιχεία με καταληκτική ημερομηνία την 30 Σεπτεμβρίου 2016. 

Για το θέμα αυτό, θα ήταν σωστό να διευκρινιστεί ότι η διαδικασία της δεκαετούς Περιοδικής Αναφοράς είναι σε εξέλιξη τους τελευταίους μήνες και δεν αφορά μόνο τον ΕΔ Σαμαριάς αλλά το σύνολο των Αποθεμάτων της Βιόσφαιρας της UNESCO (669 τόποι σε 120 χώρες). Πρόκειται για μία θεσμοθετημένη από την UNESCO διαδικασία η οποία προβλέπει μία Περιοδική (ανά δεκαετία) Αναφορά για κάθε Απόθεμα της Βιόσφαιρας.  

Αφορά μια διαδικασία συνεργασίας μεταξύ των Φορέων Διαχείρισης/Διοίκησης της εκάστοτε χαρακτηρισμένης από την UNESCO περιοχής και των οργάνων του προγράμματος Άνθρωπος και Βιόσφαιρα της UNESCO που στοχεύει στην καλύτερη και αποτελεσματικότερη εφαρμογή των στόχων του προγράμματος MAB (Man and the Biosphere)  στις περιοχές αυτές. Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο για το Φαράγγι της Σαμαριάς (το οποίο είναι Απόθεμα της Βιόσφαιρας ήδη από το 1981 )έχουν ήδη πραγματοποιηθεί σημαντικές επαφές και συνεργασία με τα αρμόδια στελέχη της UNESCO τόσο στα Χανιά, όσο και στην έδρα της UNESCO. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Σαμαριά ήταν και ο μόνος ελληνικός φορέας που συμμετείχε τον Μάρτιο του 2016 στην 10ετή Παγκόσμια Συνάντηση των Αποθεμάτων της Βιόσφαιρας, όπου συμμετείχαν περισσότεροι από 1000 εκπρόσωποι από 115 χώρες.

Η συμμετοχή της Σαμαριάς στο πρόγραμμα Άνθρωπος και Βιόσφαιρα της UNESCO είναι ιδιαίτερα σημαντική τόσο επειδή αποτελεί ένα εγνωσμένου κύρους και φήμης διεθνές πρόγραμμα όσο και επειδή μέσα από αυτό και τις διαδικασίες τού η Διαχείριση της Σαμαριάς μπορεί διαρκώς να βελτιώνεται. Αυτός ακριβώς είναι και ο στόχος της δεκαετούς Περιοδικής Αναφοράς και τα όργανα διοίκησης της Σαμαριάς σε συνεργασία με όλους τους συναρμόδιους φορείς βρίσκονται στην διαδικασία ολοκλήρωσης τής.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook