Την αντίθεσή τους με την ίδρυση της ΜΟΜΚΑ ((Μονάδα Μελετών και Κατασκευών του ΥΠΕΘΑ)  όπως και για την δημιουργία τγς ΥΠΑΑΠΕΔ (Υπηρεσία Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας Ενόπλων Δυνάμεων), εκφράζουν  μέλη του ΤΕΕ Δυτικής Κρήτης προσθέτοντας στον αντίποδα ότι στηρίζουν την πρόταση για την αξιοποίηση των στρατοπέδων στις πόλεις ως χώρων πρασίνου.

Η ανακοίνωση του ΤΕΕ έχει ως εξής:

Το ΤΕΕ Τμήμα Δυτικής Κρήτης σχετικά με το νομοσχέδιο ‘’Ρύθμιση θεμάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Εθνικής Άμυνας’’ και την ακρόαση του προέδρου του ΤΕΕ  στην Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής εκφράζει έντονες αντιρρήσεις για την ίδρυση της ΜΟΜΚΑ (Μονάδα Μελετών και Κατασκευών του ΥΠΕΘΑ) όπως και για την δημιουργία ΥΠΑΑΠΕΔ (Υπηρεσία Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας Ενόπλων Δυνάμεων) και υιοθετεί  την  πρόταση για την αξιοποίηση των στρατοπέδων στις πόλεις ως χώρων πρασίνου.

Πράγματι η ίδρυση της ΜΟΜΚΑ δεν μπορεί να προσφέρει το παραμικρό στον σκοπό που επικαλείται και χαρακτηρίζεται ως ένα ουτοπικό εγχείρημα αφού 

I.    ούτε υλικοτεχνική υποδομεί υπάρχει δηλαδή σύγχρονα μηχανήματα που θα μπορούσαν να εκτελέσουν έργα σε κόστος χαμηλότερο από κάποια εργοληπτική εταιρία,

II.    ούτε το κράτος μπορεί σήμερα να επενδύσει σε τέτοιο εξοπλισμό,

III.    ούτε είναι λογικό να δημιουργηθεί με κρατική ενίσχυση μια ανταγωνιστική κατασκευαστική εταιρία σε μια εποχή που οι υπάρχουσες τεχνικές εταιρίες κλείνουν η μία μετά την άλλη,

IV.    ούτε μπορεί γίνεται πιστευτό ότι αξιολογούνται ως ανεπαρκείς οι υφιστάμενες Τεχνικές Υπηρεσίες -μελέτης -ανάθεσης σε εργολήπτες και -επίβλεψης του Υπουργείου ενώ θα είναι επαρκείς οι υπό ίδρυση Τεχνικές Υπηρεσίες Κατασκευής του ίδιου Υπουργείου.

Ο εθνικός μας στόχος είναι η μεγιστοποίηση απορρόφησης πόρων του νέου ΕΣΠΑ με άμεση ένταξη και προκήρυξη νέων έργων και όχι οι πειραματισμοί.

Όσον αφορά στην ΥΠΑΑΠΕΔ είναι γνωστό ότι ακόμα δεν γνωρίζουμε το μέγεθος της περιουσίας του ΤΑΙΠΕΔ, 6 χρόνια μετά την λειτουργία του, αφού δεν είναι σε θέση να μας δώσει σοβαρά αριθμητικά στοιχεία ενώ η ωριμότητα των ακινήτων για να αξιοποιηθούν διαρκεί απεριόριστο χρόνο γιατί οι δημόσιες δομές δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε λογικούς χρόνους πράγμα που αποδεικνύει ότι δεν χρειαζόμαστε νέες και κάθε υπουργείο το δικό του ταμείο. Στην πραγματικότητα το πρόβλημα είναι η ολοκληρωμένη αποτίμηση της συνολικής περιουσίας για την βέλτιστη αξιοποίηση και η γρήγορη ωρίμανση της διαδικασίας που αφορά στα ιδιοκτησιακά, δασικά, περιβαλλοντικά, αρχαιολογικά και άλλα προβλήματα.

Τέλος σχετικά με την αξιοποίηση παλιών στρατοπέδων μέσα στον αστικό ιστό η πρόταση του ΤΕΕ είναι να μην αξιοποιηθούν προς την πλευρά της οικοδόμησης αλλά προς την πλευρά της δημιουργίας πράσινων πνευμόνων μέσα στις πόλεις και της μεταφοράς του συντελεστή κάπου εκτός του αστικού ιστού. Νομοσχέδια με τέτοιο περιεχόμενο δεν βοηθάνε στην ανάπτυξη της χώρα ιδιαίτερα στις σημερινές δύσκολες οικονομικές συνθήκες .

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook