Στην Εγκληματική ζωή του Αρτσιμπάλντο ντε λα Κρουζ, την μεξικανική ταινία παραγωγής 1955 του δημοφιλούς Ισπανού σκηνοθέτη Λουίς Μπουνιουέλ, παρακολουθούμε ένα επίδοξο serial-killer, μεγαλοαστικής καταγωγής, ο οποίος παρά τα σχέδια του δεν καταλήγει ποτέ στην πραγματική δολοφονία.

Ο Αρτσιμπάλντο ντε λα Κρουζ είναι ένας εύπορος Μεξικανός, μεγαλοαστικής καταγωγής, που εργάζεται ως αγγειοπλάστης. Στα χρόνια της Μεξικανικής Επανάστασης ήταν ακόμη παιδί, όπου έζησε σε πλούτη και με προνόμια, όμως είδε την γκουβερνάντα του να σκοτώνεται καθώς του έλεγε ένα παραμύθι για το μουσικό κουτί που μόλις του είχε δωρίσει η μητέρα του. Η συγκυρία αυτή, δηλαδή ο θάνατος της γκουβερνάντας και η ιστορία του μουσικού κουτιού, τον έκανε να πιστέψει ότι αυτός σκότωσε τη γυναίκα χρησιμοποιώντας το παιχνίδι. Από εκείνο το σημείο, ξεκινά και η επιθυμία του να σκοτώνει.

Ως ενήλικας, ο Αρτσιμπάλντο αφηγείται την ιστορία αυτή σε μία μοναχή που τον φροντίζει. Την ίδια στιγμή απειλεί να την σκοτώσει με ένα ξυράφι. Η τρομοκρατημένη γυναίκα προσπαθώντας να ξεφύγει, βρίσκει απρόσμενο θάνατο. Στη διάρκεια των ερευνών για το τραγικό αυτό συμβάν, ο Αρτσιμπάλντο αποφασίζει να ομολογήσει στον ανακριτή ότι αυτός είναι ο δολοφόνος, κι ότι ακόμη είναι ένας serial killer, αφηγούμενος όλους τους… φόνους που έχει διαπράξει.

Από το σημείο αυτό, βλέπουμε σε φλας μπακ την «εγκληματική» ζωή του μοναχικού Αρτσιμπάλντο ντε λα Κρουζ. Ο ίδιος εξιστορεί στον ανακριτή τους φόνους του: εκείνον της γοητευτικής πλην ατίθασης Πατρίσια Τεράζας, η οποία -κατά τη γνώμη της αστυνομίας- αυτοκτόνησε από μια ερωτική απογοήτευση. Εκείνον της Λαβίνια, μιας ξεναγού και μοντέλου ταυτόχρονα η οποία δεν αποδέχεται το φλερτ του Αρτσιμπάλντο γιατί σύντομα παντρεύεται άλλον. Αυτός όμως πιστεύει ότι την σκότωσε. Όπως επίσης και τον φόνο της γυναίκας του Καρλότα Θερβάντες, η οποία εντέλει δολοφονήθηκε από τον παράνομο εραστή της κι όχι από τον ίδιο.

Στο τέλος της διήγησης, όταν ανακριτής αποφαίνεται ότι ο Αρτσιμπάλντο δεν έχει διαπράξει κανένα έγκλημα κι ότι όλα είναι αποκυήματα της φαντασίας του, ο πλούσιος αγγειπλάστης το παίρνει απόφαση και ξεφορτώνεται το μουσικό κουτί που τον έχει «στοιχειώσει». Για να αλαφρύνει την ατμόσφαιρα, ο Μπουνιουέλ δημιουργεί happy end, αφού δείχνει τον Αρτσιμπάλντο ντε λα Κρουζ να βρίσκει επιτέλους την ευτυχία στην αγκαλιά μας γυναίκας.

Η ταινία είναι βασισμένη στο μυθιστόρημα του Μεξικανού συγγραφέα Ρομπέρτο Ουσίλι, Ensayo de un crimen.

Σκηνοθεσία: Λουίς Μπουνιουέλ
Σενάριο: Λουίς Μπουνιουέλ, Εδουάρδο Ουγκάρτε, Ροδόλφο Ουσίλι (μυθιστόρημα)
Φωτογραφία: Αγκουστίν Χιμένες
Μοντάζ: Χόρχε Μπούστος, Πάμπλο Γκόμεζ
Μουσική: Χόρχε Πέρες Χερρέρα
Παραγωγοί: Ρομπέρτο Φιγκουερόα, Αλφόνσο Πατίνιο Γκόμεζ
Πρωταγωνιστούν: Μιροσλάβα Στερν, Ερνέστο Αλόνσο, Ρίτα Μακέδο, Αριάδνα Βέλτερ, Αντρέα Πάλμα, Ροδόλφο Λάντα, Χοσέ Μαρία Λινάρες-Ρίβας, Έβα Κάλβο
Χώρα Παραγωγής: Μεξικό
Έτος Παραγωγής: 1955
Διάρκεια: 89΄

Από Παρασκευή, 29 Ιούλιος 2016 έως Κυριακή, 31 Ιούλιος 2016
Χώρος : Δημοτικός Κινηματογράφος ΚΗΠΟΣ
Ώρα : 20.45 & 22.45
Είσοδος :  5 €
ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟΣ σε : Ανέργους με κάρτα ανεργίας | ΑΜΕΑ| Πολύτεκνους (με επίδειξη της κάρτας) και ενήλικες άνω των 65 ετών
29 – 31 | 07
Δημοτικός Κινηματογράφος ΚΗΠΟΣ
ώρα : 20.45 & 22.45
Είσοδος : 5 €
ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟΣ σε : Ανέργους με κάρτα ανεργίας | ΑΜΕΑ| Πολύτεκνους (με επίδειξη της κάρτας) και ενήλικες άνω των 65 ετών

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook