Ανακοίνωση του βουλευτή Ηρακλείου με το Ποτάμι και τέως δημάρχου Χερσονήσου Σπύρου Δανέλλη αναφορικά με την αναστήλωση της μονής της Παναγίας της Γκουβερνιώτισσας:

“Με αφορμή τα εγκαίνια της έκθεσης εκκλησιαστικών κειμηλίων, στην Παναγία την Γκουβερνιώτισσα γράφτηκαν και ακούστηκαν τις μέρες αυτές αρκετά σχετικά με τη συμβολή Αρχών και ιδιωτών στο εξαιρετικό έργο της αναστήλωσης – διαμόρφωσης και επανάχρησης του μνημειακού συνόλου.

Θα ήθελα να επισημάνω, ότι το έργο ξεκίνησε από την Δημοτική Αρχή Χερσονήσου σε στενή συνεργασία με την τότε ΙΓ’ Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.

Το 2003 ξεκινούν εργασίες καθαρισμού και απομάκρυνσης μπάζων από το ερειπωμένο, από το χρόνο και την αδιαφορία μοναστήρι.

Η Εφορεία επικαιροποιεί τη μελέτη αποκατάστασης του αρχιτέκτονα Χάρη Βαϊλάκη που αφιλοκερδώς εκπόνησε το 2000, μετά από αίτημα δημιουργικών εραστών του τόπου τους, που δραστηριοποιούνταν τότε στον «Πολιτιστικό Σύλλογο Ποταμιών» και σήμερα στον «Οργανισμό Πολιτισμού και Ανάπτυξης η Γκουβερνιώτισσα».

Η μελέτη εγκρίνεται από το Τοπικό Συμβούλιο Μνημείων Κρήτης το 2004, ο Δήμος Χερσονήσου εξασφαλίζει περί τα 285.000 ευρώ από το «Πρόγραμμα των Ορεινών ‘Όγκων» και τον Ιανουάριο του 2005 υπογράφεται προγραμματική σύμβαση μεταξύ των δύο Αρχών. 

Η Εφορεία αναθέτει και επιβλέπει τις εργασίες και ο Δήμος πληρώνει οραματιζόμενος την αειφόρο ανάπτυξη της ενδοχώρας του γύρω από το μνημειακό της απόθεμα .

Οι επόμενες Δημοτικές Αρχές το 2010 βρήκαν ευήκοα ώτα στην πρόθυμη Περιφέρεια και ο Οργανισμός βρίσκει ευαίσθητους χορηγούς ώσπου το θαύμα συντελείται, φτάνοντας στην παράδοση σε χρήση του μνημειακού συνόλου.

Για την ιστορία, θέλω να αναφέρω την προσωπική συμβολή των στελεχών της τότε Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, των Εφόρων της Μιχάλη Ανδριανάκη και Ηλία Βολονάκη και των Γεωργίας Μοσχόβη, Γιώργου Κατσαλή και της πρόωρα χαμένης Νέλλης Μαράκη, χάρη στους οποίους το έργο της αναστήλωσης και διαμόρφωσης του συγκροτήματος του μοναστηριού, που μεταξύ άλλων σήμερα φιλοξενεί και τον εκθεσιακό χώρο, έτρεξε και υλοποιήθηκε με ασυνήθιστη ταχύτητα και ποιότητα, ορατή σήμερα στον επισκέπτη του χώρου.

Σπύρος Δανέλλης

Βουλευτής Ηρακλείου

Τ. Δήμαρχος Χερσονήσου (2002-2009)”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook