Με την παρουσία του Γενικού Γραμματέα Τουρισμού κ. Γ. Ζαχαράτου, του Εντεταλμένου συμβούλου της Περιφέρειας σε θέματα τουρισμού κ. Μ. Βαμιεδάκη, εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, των φορέων και επαγγελματικών οργανώσεων του τουρισμού και του επιχειρηματικού κόσμου που δραστηριοποιείται κυρίως στον τουρισμό, πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του «Στρατηγικού Σχεδίου για τον Οργανισμό Διαχείρισης Προορισμού του Δήμου Χερσονήσου», την Παρασκευή 22 Ιουλίου 2016.
 
Το σχέδιο δράσης, που καλείται ο δήμος μαζί με τον παραγωγικό τομέα και τους συλλογικούς φορείς να υλοποιήσουν, αποτελεί ένα καινοτομικό για τα εθνικά δεδομένα – πλήρες και στοχευμένο πλαίσιο ενεργειών με σαφές χρονοδιάγραμμα, τεκμηρίωση και δείκτες αξιολόγησης. Ο Δήμος Χερσονήσου είναι ο πρώτος περιφερειακός και ο 2ος στην Ελλάδα που δημιουργεί έναν Οργανισμός Διαχείρισης Προορισμού διεκδικώντας θέση στα ευρωπαϊκά και διεθνή τουριστικά «λόμπυ».
 
Οι προτεινόμενες ενέργειες του Σχεδίου περιλαμβάνουν αφενός τη διαχείριση των ζητημάτων που αφορούν στη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη και την τουριστική προβολή, αφετέρου εστιάζουν στην ανάπτυξη νέων υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας.
Οι υπηρεσίες αυτές καλύπτουν τις διαπιστωμένες αναγκαιότητες διεύρυνσης, προσαρμογής, ανάπτυξης των επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα ενώ ενσωματώνουν διεθνείς τάσεις και πρακτικές καθώς και τον συνεργατικό ρόλο της τοπικής κοινωνίας.


 
Η τεκμηρίωση και παρουσίαση του σχεδίου δράσης για τη δημιουργία του Οργανισμού Διαχείρισης, Ανάπτυξης και Προβολής του τουριστικού προορισμού Δήμου Χερσονήσου μετά από συντονισμένες πολιτικές ενέργειες του Δήμου Χερσονήσου και διαδικασίες, χρονικά συμπίπτει με την ουσιαστική έναρξη των εργασιών της ανώνυμης αναπτυξιακής εταιρίας του Δήμου Χερσονήσου που θα αποτελέσει το νέο εργαλείο του Δήμου Χερσονήσου.
 
Στην ίδια εκδήλωση, παράλληλα, παρουσιάστηκε η νέα τριετή σύμβαση του Δήμου Χερσονήσου με το Πανεπιστήμιο Πατρών και οι εργασίες που είναι σε εξέλιξη με τελικό στόχο τη δημιουργία ενός «Παρατηρητηρίου Τουρισμού» το οποίο θα αποτελεί στην ουσία μια δομή διαρκούς διερεύνησης και παρακολούθησης του ρόλου του τουρισμού στην παραγωγική δομή και οικονομία του Δήμου Χερσονήσου με βάση την προσέγγιση των περιφερειακών δορυφόρων λογαριασμών τουρισμού, για την περίοδο 2015-2018.
 
Είναι γεγονός ότι τόσο οι δύο πρωτοβουλίες αλλά και η ανάληψη ενός πολύ δυναμικού ρόλου στην τοπική ανάπτυξη εκ μέρους της αναπτυξιακής εταιρίας του δήμου, καθιστούν το Δήμο Χερσονήσου πρωτοπόρο.
Το γεγονός αυτό τόνισαν ιδιαίτερα τόσο ο Γενικός Γραμματέας Τουρισμού του Υπουργείου Τουρισμού του Δήμου Χερσονήσου και ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Τουρισμού της Περιφέρειας ενώ η παραγωγική δομή του τόπου και η κοινωνία των πολιτών εξετάζουν ήδη τους τρόπους συμμετοχής τους στο μεγάλο αυτό νέο εγχείρημα στην τουριστική βιομηχανία – καθώς τέτοια είναι η περίπτωση του Δήμου Χερσονήσου όπως άλλωστε αποτυπώνεται στα επίσημα στατιστικά στοιχεία για τις υποδομές, την απασχόληση, την κατανάλωση.


 
Ο Δήμαρχος Χερσονήσου είπε: νιώθω ικανοποιημένος που σήμερα βρισκόμαστε πολλά βήματα μπροστά από το ξεκίνημα που έγινε από την προηγούμενη δημοτική αρχή, για τη δημιουργία του Οργανισμού Διαχείρισης Προορισμού (ΟΔΠ).
Ωστόσο, πρέπει να τονίσουμε ότι στο σημείο αυτό βρισκόμαστε την ίδια στιγμή στην έναρξη λειτουργίας του οργανισμού με σχέδιο δράσης, ειδικό προϋπολογισμό και χρονοδιάγραμμα. Ο Δήμος Χερσονήσου διαθέτει όλα εκείνα τα ειδικής σημασίας στοιχεία που τον καθιστούν έναν πολύ σημαντικό τουριστικό προορισμό, δημοφιλή σε όλον τον κόσμο.
Ως φορέας τοπικής αυτοδιοίκησης με τη σύσταση του ΟΔΠ διευρύνουμε τον ρόλο μας και τον κάνουμε ακόμα πιο συνεργατικό και ισχυρό σε ευρωπαϊκό, διεθνές επίπεδο.
Σε σχέση με το παρατηρητήριο τουρισμού με την προσέγγιση των δορυφόρων λογαριασμών, η επένδυση μας στα δεδομένα είναι επένδυση στην ανάπτυξη.
 
Ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού & Απασχόλησης είπε: τόσο η σύσταση του ΟΔΠ όσο και η λειτουργία του παρατηρητηρίου τουρισμού αποτέλεσαν βασικές επιλογές και προτεραιότητες της νεοσύστατης Αντιδημαρχίας Τουρισμού και Απασχόλησης που λειτουργεί εδώ και δύο χρόνια στον Δήμο Χερσονήσου.
Αξιοποιήσαμε την προσπάθεια της προηγούμενης δημοτικής αρχής  και σήμερα συνομιλούμε με τον επιχειρηματικό κόσμο και τους φορείς του τόπου σε μια άλλη βάση, με συγκεκριμένο σχέδιο δράσης.
Σε έναν τουριστικό προορισμό όπως είναι ο Δήμος Χερσονήσου οι στοχευμένες κινήσεις μπορούν να φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Οι συνέργειες είναι αναγκαίες και πρέπει να έχουμε όλοι μαζί την ετοιμότητα που χρειάζεται για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις αλλά και για να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες που βρίσκονται μπροστά μας όπως είναι η νέα προγραμματική περίοδος.
Παράλληλα με αυτές τις πρωτοβουλίες αναλαμβάνουμε και άλλες πολλές μικρές και μεγάλες που γίνονται γνωστές μέσα από τις αλλαγές στην καθημερινότητα των πολιτών και στην εμπειρία που προσλαμβάνουν οι τουρίστες επισκέπτες  

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook