Παρέμβαση του Γραμματέα ΝΔ Λ. Αυγενάκη προς τους Υπουργούς Παιδείας και Οικονομικών

Αναλυτικά σε σχετική ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

Στην απαξίωση των Υπουργείων Παιδείας και Οικονομικών προς τους πολίτες της Μεσαράς και τις προτάσεις των φορέων για την αναδιάρθρωση των σχολείων της μεσαράς, αναφέρεται ο Γραμματέας ΠΕ της ΝΔ και Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης με κοινοβουλευτική του παρέμβαση, προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Νίκο Φίλη και τον Υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο. 

Στην ερώτηση επισημαίνεται ότι «Με πλήρη αδιαφορία αντιμετωπίζουν τα Υπουργεία Παιδείας και Οικονομικών, τα αιτήματα των τοπικών και εκπαιδευτικών αρχών της Μεσαράς. Τα συγκεκριμένα Υπουργεία, με πρόσφατη απόφασή τους σχετικά με τις Ιδρύσεις, Προαγωγές Υποβιβασμούς, Συγχωνεύσεις και Καταργήσεις Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων που δημοσιεύτηκαν στο ΦΕΚ 1825, Β/ 22-06-2016, δεν προχώρησαν σε ίδρυση και προαγωγή σχολείων, αν και τους είχε κατατεθεί ολοκληρωμένο πλαίσιο αναδιάρθρωσης εκ μέρους του τοπικού συλλόγου εκπαιδευτικών Α/θμιας Εκπαίδευσης και των Δημοτικών Συμβουλίων Φαιστού και Γόρτυνας.

… Αναλυτικά, οι προτάσεις των εκπαιδευτικών φορέων και της τοπικής αυτοδιοίκησης περιλαμβάνουν:

•    την ίδρυση Τμημάτων Ένταξης στα Δημοτικά σχολεία Αγίων Δέκα, Βαγιονιάς, Βώρων, Γαλιάς, Πετροκεφαλίου, 2ο Τυμπακίου, και γενικότερα σε όλα τα 6/θέσια και άνω Δημοτικά σχολεία. 
•    το Δημοτικό σχολείο Βαγιονιάς από 4/θέσιο να προαχθεί σε 6/θέσιο (ήδη λειτουργεί ως 6/θέσιο).
•    την επαναλειτουργία, από το 2016-17, του Δημοτικού Σχολείου Στερνών.
•    το Δημοτικό σχολείο Βώρων  από 5/θέσιο να προαχθεί σε 6/θέσιο και να ιδρυθούν οργανικές θέσεις εκπ/κων Φυσικής Αγωγής και Αγγλικής.
•    το 6/θέσιο Δημοτικό σχολείο Γαλιάς να συνεχίσει τη λειτουργία του ως 6/θέσιο γιατί έχει τον απαιτούμενο αριθμό μαθητών.
•    το Δημοτικό σχολείο Καπαριανών από 8/θέσιο να προαχθεί σε 10/θέσιο.
•    το Ειδικό Δημοτικό σχολείο Μοιρών (Πόμπιας) από 4/θέσιο να προαχθεί σε 5/θέσιο. Το εν λόγω σχολείο φιλοξενεί παιδιά από το Κέντρο Αποκατάστασης Πόμπιας.
•    το 6/θέσιο Δημοτικό σχολείο Πόμπιας να συνεχίσει τη λειτουργία του ως 6/θέσιο γιατί έχει τον απαιτούμενο αριθμό μαθητών.
•    το 1ο Δημοτικό σχολείο Τυμπακίου από 7/θέσιο να προαχθεί σε 10/θέσιο. 
•    το 3ο Δημοτικό σχολείο Τυμπακίου από 8/θέσιο να προαχθεί σε 10/θέσιο. 
•    την ίδρυση 2ου 1/θέσιο Νηπιαγωγείο στους Αγίους Δέκα λόγω αύξησης του αριθμού των νηπίων – προνηπίων.
•    το 1/θ Νηπιαγωγείο Βαγιονιάς να προαχθεί σε 2/θέσιο λόγω αύξησης του αριθμού των νηπίων – προνηπίων.
•    την ίδρυση 4ου Νηπιαγωγείου στο Τυμπάκι (στην περιοχή της Αγίας Αικατερίνης), για να καλυφθούν οι ανάγκες φοίτησης όλων των νηπίων και των προνηπίων της περιοχής.
•    την ίδρυση Νηπιαγωγείου στο Καμηλάρι και την επαναλειτουργία του Νηπιαγωγείου στα Πηγαϊδάκια.
•    τη δημιουργία οργανικών θέσεων για τη δεύτερη ξένη Γλώσσα κατά ομάδες σχολείων.
•    τη λειτουργία των Ολοήμερων στα Ολιγοθέσια Δημοτικά σχολεία και την κάλυψη με ειδικότητες.

Σε μία εποχή που είναι αναγκαία όσο ποτέ η ενίσχυση της δημόσιας παιδείας, η μείωση του εκπαιδευτικού χάσματος μεταξύ των αστικών κέντρων και της περιφέρειας και η συγκράτηση του πληθυσμού στην ύπαιθρο, παρατηρούμε εκ μέρους της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αναλγησία και αδιαφορία στα αιτήματα της τοπικής κοινωνίας της Μεσαράς.

Με την κοινοβουλευτική παρέμβαση τίθενται τα εξής ερωτήματα: 
«1. Με ποιο τεκμηριωμένο σκεπτικό τα Υπουργεία Παιδείας και Οικονομικών δεν έκαναν δεκτά ούτε ένα από τα αιτήματα του εκπαιδευτικού συλλόγου και των Δημοτικών Συμβουλίων Φαιστού και  Γόρτυνας σχετικά με την οργανικότητα των σχολείων της Μεσαράς του ν. Ηρακλείου;
2. Προτίθεστε να επανεξετάσετε τα αιτήματα του εκπαιδευτικού συλλόγου και των Δημοτικών Συμβουλίων Φαιστού και  Γόρτυνας και να ικανοποιήσετε τις ανάγκες της περιοχής αναφορικά με τη λειτουργία των σχολείων;
3. Ποιος ο προγραμματισμός του Υπουργείου σας για τη στήριξη της δωρεάν παιδείας και την ισότιμη λειτουργία των σχολείων της περιφέρειας;». 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook