Ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Κρήτης, με την χρηματοδότηση και τη συνεργασία της Περιφέρειας Κρήτης και τη συνεργασία του Ελληνικού Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου, οργάνωσε την παρουσία 7 Κρητικών επιχειρήσεων, σε σύνολο 24 ελληνικών, σε ενιαίο περίπτερο στη Διεθνή Έκθεση SUMMER FANCY FOOD SHOW 2011, στα πλαίσια των προσπαθειών που καταβάλει με σκοπό την προώθηση των Κρητικών προϊόντων στην πολλά υποσχόμενη αγορά των Η.Π.Α.

 
H Δ.Ε. SUMMER FANCY FOOD SHOW είναι η κορυφαία διοργάνωση του κλάδου Τροφίμων - Ποτών στην Αμερική. Στη φετινή διοργάνωση, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Ουάσινγκτον κατά το διάστημα 10 – 12 Ιουλίου, και παρά την παγκόσμια οικονομική κρίση, συμμετείχαν πάνω από 2.400 εκθέτες από σχεδόν 80 χώρες.

Το Κρητικό περίπτερο και η παρουσία της Κρήτης, κάτω από την ομπρέλα της Περιφέρειας Κρήτης, έκανε θετική εντύπωση και συνέβαλε ακόμα μια φορά στην ενίσχυση της εικόνας των Κρητικών προϊόντων και την ανάπτυξη της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων του νησιού, όπως διαπίστωσαν και οι ίδιοι οι Κρήτες εκθέτες.

Τα κύρια προϊόντα που παρουσίασαν οι Κρήτες εξαγωγείς ήταν ελαιόλαδο, παραδοσιακά αρτοποιήματα, κρασί κ.α., προβάλλοντας συντεταγμένα την υψηλή διατροφική αξία των προϊόντων της Κρήτης.

Παράλληλα, από το stand της Περιφέρειας Κρήτης, όπου παρευρίσκονταν καθ’ όλη τη διάρκεια της Έκθεσης η Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης, κα Θεανώ Βρέντζου – Σκορδαλάκη, καθώς και η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας, κα Ελβίτα Βολικού, διανεμήθηκαν ενημερωτικά φυλλάδια για την Κρητική Διατροφή και την αξία της, το ελαιόλαδο, τα Κρητικά τυριά και γενικά τα ποιοτικά προϊόντα της Κρήτης.

Στη διάρκεια του τριημέρου, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΠΕ και Πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης, κος Αλκιβιάδης Καλαμπόκης, σε συνεργασία με την κα Βρέντζου – Σκορδαλάκη, πραγματοποίησαν διάφορες συναντήσεις και διερευνητικές επαφές με εισαγωγικές εταιρείες, εταιρείες marketing και υποστήριξης, για μια ολοκληρωμένη στρατηγική προώθησης των προϊόντων της Περιφέρειας Κρήτης, στην ιδιαίτερα δύσκολη αλλά υποσχόμενη αμερικανική αγορά.

Τα πρώτα μηνύματα από τη φετινή έκθεση, παρά τη δυσμενή κατάσταση της αγοράς, ήταν ιδιαίτερα ικανοποιητικά, καθώς πραγματοποιήθηκαν αρκετές επαφές τόσο με εταιρείες και με αγοραστές μεγάλων αλυσίδων του εξωτερικού, όσο και με Εμπορικούς Ακολούθους ξένων Πρεσβειών και με δημοσιογράφους. Η παρουσία της Κρητικής αποστολής αναγνωρίστηκε, μιας και η Κρητική Διατροφή και τα πλεονεκτήματα της είναι ευρέως γνωστά.

 

Η προβολή αυτή αποτέλεσε ένα επιπλέον βήμα για την ενίσχυση της εξωστρέφειας των Κρητικών προϊόντων, τονίζοντας για μία ακόμη φορά γιατί τα τρόφιμα και τα ποτά μας, αξίζουν να γίνουν η επιλογή των καταναλωτών παγκοσμίως. Στη διοργάνωση του 2012 αναμένεται να είναι αυξημένη η ελληνική συμμετοχή περίπου κατά 40 %, με παράλληλη και συνολική αναβάθμιση της παρουσίας και της χωροθέτησης του ελληνικού περιπτέρου.