Στην Ολομέλεια της Βουλής συζητείται το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την κύρωση απόφασης του Συμβουλίου της Ευρώπης και την ενσωμάτωση κοινοτικής οδηγίας που αφορούν στο «έγκλημα στον κυβερνοχώρο», την «ποινικοποίηση πράξεων ρατσιστικής και ξενοφοβικής φύσης που διαπράττονται μέσω συστημάτων υπολογιστών» και «τις επιθέσεις κατά συστημάτων πληροφοριών».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου τύπου του βουλευτή Ηρακλείου του ΚΚΕ κ. Μανώλη Συντυχάκη, “το νομοσχέδιο στρέφεται σε βάρος των λαϊκών ελευθεριών και δικαιωμάτων, καθώς περιλαμβάνει διατάξεις που προβλέπουν ακόμα και τη δράση των διωκτικών αρχών για προληπτικούς λόγους στον «κυβερνοχώρο» (προληπτική άρση απορρήτων και επικοινωνιών, έρευνα, προληπτική συλλογή και κατάσχεση στοιχείων από υπολογιστές ή δίκτυα υπολογιστών).

Το πεδίο ισχύος του νομοσχεδίου αφορά από κυβερνοεπιθέσεις μέχρι ζητήματα αστικού δικαίου όπως η «πνευματική ιδιοκτησία». Επίσης εισάγεται προσχηματικά η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, τα οποία όμως μπορούν να αντιμετωπιστούν από το υπάρχον νομικό πλαίσιο.

Στο νομοσχέδιο έχουν εισαχθεί και άλλες διατάξεις που αφορούν τη σωφρονιστική και αντιεγκληματική πολιτική, καθώς και τροπολογίες, γεγονός που όπως επισήμανε ο εισηγητής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, ακύρωσε την σε βάθος συζήτηση αυτής της σύμβασης.

Αναδεικνύοντας το πραγματικό περιεχόμενο και τις στοχεύσεις αυτής της αντιδραστικής – αντιλαϊκής σύμβασης, ο Μανώλης Συντυχάκης σημείωσε ότι εντάσσεται στις στρατηγικές επιδιώξεις της ΕΕ, των αστικών κυβερνήσεων των κρατών – μελών για τον έλεγχο του κυβερνοχώρου, των δικτύων πληροφοριών.

«Πρόκειται για έναν από τους επιχειρησιακούς βραχίονες της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας της ΕΕ» ανέφερε, προσθέτοντας ότι η σύμβαση πατάει πάνω στο «δόγμα» του «Ενιαίου Χώρου Ελευθερίας Ασφάλειας και Δικαιοσύνης» στο εσωτερικό της ΕΕ. Όπως εξήγησε, αυτό το «δόγμα» επιδιώκει «με πρόσχημα την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και άλλα προσχήματα», την ένταξη της καταστολής και της ποινικοποίησης του ριζοσπαστικού φρονήματος, της λαϊκής δράσης και των αγωνιστών της σε εκτεταμένους μηχανισμούς παρακολούθησης και φακελώματος, καθώς και την καταστρατήγηση λαϊκών ελευθεριών και δικαιωμάτων που κατακτήθηκαν με αγώνες.

Επίσης αναφέρθηκε στον πόλεμο που διεξάγεται από τις αστικές κυβερνήσεις για τον έλεγχο των πληροφοριών και των δρόμων μεταφοράς τους.”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook