Πρώτη ενημέρωση 8.08 Τελευταία ενημέρωση 20.20

Μετά απο πολύωρες προσπάθειες η φωτιά στα νότια του Ρεθύμνου τέθηκε υπο έλεγχο –  Στάχτη βλάστηση σε 30.000 στρέμματα – Απεγκλωβίστηκαν λουόμενοι απο την παραλία του Αγ. Γεωργίου

Όλη νύχτα και την ημέρα, έδιναν οι πυροσβεστικές δυνάμεις μάχη με τις φλόγες στην πυρκαγιά που ξέσπασε στα νότια του νομού Ρεθύμνου (βίντεο-φωτο) ξεκινώντας από τα Σακτούρια με τα μέτωπα να φτάνουν στην Αγία Γαλήνη. Το πρωί ξέσπασε και δεύτερη φωτιά αυτή τη φορά στο Ηράκλειο στην περιοχή της Πόμπιας.

Αυτή την ώρα η φωτιά στα νότια του Ρεθύμνου βρίσκεται υπο έλεγχο απο τις δυνάμεις πυρόσβεσης χωρίς νέα μέτωπα να προβληματίζουν την Πυροσβεστική Υπηρεσία η οποία βρίσκεται σε πλήρη επιφυλακή για τυχόν αναζωπυρώσεις, με πεζοπόρα τμήματα, υδροφόρες του δήμου Αγίου Βασιλείου και τμήματα της ΕΜΑΚ.

Το πρωί ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή Αγίας Γαλήνης, για την ύπαρξη εγκλωβισμένων ατόμων στην παραλία Αγίου Γεωργίου του Δήμου Αγίου Βασιλείου, λόγω της πυρκαγιάς.

Άμεσα απέπλευσε προς την ανωτέρω παραλία το Ε/Γ-Τ/Ρ ΄΄ΕΛΙΖΑΜΠΕΘ΄΄ Ν. Ρεθύμνου 64 με επιβαίνοντες στελέχη Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ., όπου εντόπισαν τρεις άνδρες, οι οποίοι αφού περισυνελέγησαν, μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο λιμένα Αγίας Γαλήνης.

Στην περιοχή, εξακολουθούν να πνέουν άνεμοι, αλλά οι διάσπαρτες ομάδες πυρόσβεσης ελέγχουν πλήρως το σύνολο της καμένης έκτασης η οποία σύμφωνα με μία πρώτη εκτίμηση της αντιπεριφεριάρχη Ρεθύμνης, Μαίρης Λιονή, και του δημάρχου Αγίου Βασιλείου, Γιάννη Ταταράκη,  είναι πάνω από 25.000 με 30.000 στρέμματα.

Καταστροφή έχουν υποστεί βοσκότοποι, ελαιώνες, αγροτικές και κτηνοτροφικές υποδομές, δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης, καθώς επίσης και τμήματα οδοστρώματος από περιφερειακές και κεντρικές οδικές αρτηρίες.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Παναγιώτης Κουρουμπλής, και ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, επικοινώνησαν με τον κ. Ταταράκη και δεσμεύτηκαν, όπως δήλωσε ο δήμαρχος, για την άμεση αντιμετώπιση προβλημάτων, αποκατάσταση λειτουργίας των υποδομών και βοήθεια προς το δήμο ώστε να ανταπεξέλθει στις όποιες δυσκολίες έχει να διαχειριστεί.

Η κ. Λιονή που επικοινώνησε με τον κ. Κουρουμπλή ζήτησε την άμεση συνδρομή των υπηρεσιών του υπουργείου Εσωτερικών ώστε να επανέλθει η εύρυθμη λειτουργία τόσο στην καθημερινότητα των πολιτών, όσο και της τοπικής αυτοδιοίκησης με προτεραιότητα στην αποκατάσταση του οδικού δικτύου και των δικτύων ύδρευσης και άρδευσης.

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες στα νότια του Ρεθύμνου

Στο έργο της κατάσβεσης επεχείρησε ισχυρότατη δύναμη της πυροσβεστικής υπηρεσίας με 27 οχήματα, 60 υπαλλήλους και 3 πεζοπόρα τμήματα με 15 πυροσβέστες, ενώ συνδράμουν και 10 οχήματα δήμων.

Οι φλόγες αποτέφρωσαν πολύ μεγάλη χορτολιβαδική και καλλιεργήσιμη έκταση που εκτείνεται από τα Σακτούρια, τον Άγιο Παύλο (ο οποίος χθες εκκενώθηκε από τους παραθεριστές προληπτικά), τις Μέλαμπες, τον Άγιο Γεώργιο μέχρι και την Αγία Γαλήνη. 

φωτο από Κώστα Δανδουλάκη

Αξίζει να σημειωθεί ότι παραμένει πολύ υψηλός – όπως και χθες – ο κίνδυνος πυρκαγιάς στους νομούς Ρεθύμνου, Ηρακλείου, Λασιθίου, σύμφωνα με τον χάρτη πρόβλεψης της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Για την Δευτέρα ο κίνδυνος είναι υψηλός σε ολόκληρη την Κρήτη.

 

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook