Τις φυλακές της Αγιάς, Κρήτη Ι, επισκέφθηκε ο Υπουργός Πολιτισμού, Αριστείδης Μπαλτάς ο οποίος τόνισε την σπουδαιότητα και την αναγκαιότητα του πολιτισμού στην ζωή των κρατουμένων - Τον κ.Αριστείδη Μπαλτά συνόδευε και ο γ.γ αντεγκληματικής πολιτικής, κ.Ευτύχης Φυτράκης.

Στόχος είναι ο πολιτισμός να κάνει αισθητή την παρουσία του στην ζωή των κρατουμένων σε όλες τις φυλακές τις χώρας. Στη φυλακή των Χανίων το Υπουργείο έστειλε βιβλία (μυθιστορήματα, διηγήματα κα.) για τον εμπλουτισμό των βιβλιοθηκών ενω περισσότερες πρωτοβουλίες βρίσκονται προ των πυλών.

Σύμφωνα με τον κ.Μπαλτά το στοιχείο του πολιτισμού είναι απαραίτητο να υπάρχει μέσα στις φυλακές.

"Ο πολιτισμός βοηθάει στον εξανθρωπισμό της ζωής των κρατούμενων....καταλαβαίνουν καλύτερα την σχέση τους με τον κόσμο, ενδεχομένως γιατί βρέθηκαν πίσω απο τα σίδερα...φυλακή χωρίς πολιτισμό είναι μια συνεχής καταδίκη για τους κρατουμένους,  χωρίς ελπίδα"

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο κ. Ευτύχης Φυτράκης, γ.γ αντεγκληματικής πολιτικής του υπουργείου δικαιοσύνης, ο οποίος με την σειρά του τόνισε οτι ο πολιτισμός είναι μια δράση απαραίτητη για την φυλακή και ενα μοντέλο αντεγκληματικής πολιτικής για ενα σύγχρονο σωφρονιστικό σύστημα.

Τόνισε ωστόσο τα προβλήματα στελέχωσης που αντιμετωπίζει η φυλακή των Χανίων στην Αγια, χαρακτηρίζοντας την λειτουργία της ως "κουτση".

Προβλέπεται, όμως, στο μέλλον , προκήρυξη για την τοποθέτηση  633 ατόμων στις φύλακες της χώρας που προτεραιότητα θα έχει το σωφρονιστικό κατάστημα «Κρήτη I» στα Χανιά.

Μάλιστα, σε δηλώσεις του μεταξύ των άλλων, για το σωφρονιστικό κατάστημα των Χανίων ανέφερε:

 Στις 3 πτέρυγες που λειτουργούσαν μέχρι πρόσφατα προστέθηκε και μια τέταρτη που λειτουργεί με το αναγκαίο προσωπικό

Επιπλέον, το Σεπτέμβρη αναμένεται να εγκαινιαστεί και ένας χώρος συνεύρεσης στις φυλακές των Χανίων όπου οι κρατούμενοι θα μπορούν να συναντούν τα παιδιά τους σε αίθουσες που δεν θυμίζουν φυλακή, ενω τόνισε την σπουδαιότητα του σχολείου δεύτερης ευκαιρίας που λειτουργεί ηδη μέσα στη φυλακή.

Τέλος, έκανε λόγο, για την επικείμενη εναρξη κατασκευής ενος κτηρίου επιμορφωτικών δραστηριοτήτων, μέσα στη φυλακή. Σχέδιο το οποίο υπήρχε απο παλαιότερα ωστόσο κάνεις δεν ανέλαβε την πρωτοβουλία να το υλοποιήσει