Η Πολιτιστική Εταιρεία Κρήτης, η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βαφέ Αποκορώνου  και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων (CFF) παρουσιάζουν στα πλαίσια της δράσης "Χωριά με φώτα ανοιχτά 2016" την Κυριακή 7 Αυγούστου στις 21:00 στο Παλιό σχολείο του Βαφέ Αποκορώνου Χανίων το ντοκιμαντέρ του Σταύρου Ψυλλάκη «Το μέσα φως».

Η προβολή θα πραγματοποιηθεί παρουσία τόσο του σκηνοθέτη ΣΤΑΥΡΟΥ ΨΥΛΛΑΚΗ όσο και του πρωταγωνιστή του ντοκιμαντέρ Γιώργη Μαρκάκη.

ΤΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ 

ΤΟ ΜΕΣΑ ΦΩΣ 
Σενάριο – Σκηνοθεσία : Σταύρος Ψυλλάκης 
Φωτογραφία : Μιχάλης Γεράνιος , Μουσική : Βαγγέλης Φάμπας 
Διάρκεια : 92' 

Ο Γιώργης Μαρκάκης, 86 χρονών, οφθαλμίατρος και ιδρυτής του μουσείου ΛΥΧΝΟΣΤΑΤΗΣ στη Χερσόνησο Κρήτης, μας ξεναγεί στην κιβωτό των αναμνήσεών του, σε όσα «τρύγησε με τα μάτια του και τα ΄χει κλείσει εντός του».

Θυμάται, τον παππού Μηλιωτογιάννη, «τον πρώτο και μεγαλύτερο ίσως δάσκαλο της ζωής του» και την αυλή του πατρικού στη Σητεία, εκεί όπου γνώρισε «τη στενή σχέση ζωής και θανάτου, του θρήνου και του πανηγυριού». Μιλά για το φως, το μάτι, αλλά και το δάκρυ που «είναι αγίασμα της ψυχής» και μας ξεναγεί στον τόπο της δημιουργικής του πνοής, το Μουσείο ΛΥΧΝΟΣΤΑΤΗΣ, εκεί όπου η λαογραφία «μιλάει στην καρδιά και στη συνείδηση των ανθρώπων».

Σπαράγματα εμπειριών και αναμνήσεων, που καταλήγουν στην άποψή του για την ευτυχία: «το κάθε πράγμα στον κόσμο ετούτο αξίζει τόσο, όσο το αγάπησες».

Κυριακή 7 Αυγούστου 2016  ΩΡΑ 21:00 // 
ΠΑΛΙΟ ΣΧΟΛΕΙΟ /  ΒΑΦΕΣ  ΑΠΟΚΟΡΩΝΟΥ ΧΑΝΙΩΝ  // 
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ 

ΧΩΡΙΑ ΜΕ ΦΩΤΑ ΑΝΟΙΧΤΑ

Η Εκδήλωση υλοποιείται στα πλαίσια της δράσης "Χωριά με φώτα ανοιχτά 2016"
Η δράση «Χωριά Με Φώτα Ανοιχτά» ξεκίνησε την άνοιξη του 2007 από την Πολιτιστική Εταιρεία Κρήτης και περιλαμβάνει μια σειρά από ενέργειες κυρίως εκπαίδευσης και πολιτισμού αλλά και καταγραφής του πολιτιστικού αποθέματος. Υλοποιείται στην ενδοχώρα του νομού Χανίων με στόχο την προβολή μιας ήπιας ανάπτυξης με την ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του τόπου.