Η Εταιρεία Κρητικών Σπουδών – Ίδρυμα Καψωμένου, στην προσπάθειά της να συμβάλει στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης για τα κορυφαία γεγονότα της πρόσφατης Ιστορίας μας, διοργανώνει, σε συνεργασία με την Ενορία Αλικιανού και πολιτιστικούς φορείς της περιοχής −  και σε συνδυασμό με το καθιερωμένο θρησκευτικό μνημόσυνο στο Μνημείο των εκτελεσθέντων − δύο συναφείς  εκδηλώσεις:

Α. Το πρωί της 1ης Αυγούστου πάνδημη Πορεία μνήμης από το Μνημείο των εκτελεσθέντων στην εκκλησία του Τιμίου Σταυρού Αλικιανού (πρώτη εκτέλεση) στο Μνημείο των εκτελεσθέντων στον Κερίτη (δεύτερη εκτέλεση). Επικεφαλής της πορείας θα είναι συγγενείς των μαρτύρων από τα χωριά Αλικιανού, Αγυιά, Βατόλακκο, Επισκοπή, Καράνου, Κουφό, Λάκκους, Μεσκλά, Νέα Ρούματα, Ορθούνι, Πρασέ, Σέμπρωνα, Σκηνέ, Φουρνέ, Χωστή,  και τα άλλα χωριά της Κυδωνίας, παππούδες και γιαγιάδες που έζησαν τα γεγονότα με τα εγγόνια τους, καθώς και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των πολιτιστικών φορέων της περιοχής. Η πομπή θα φτάσει στο μνημείο του Κερίτη την προκαθορισμένη ώρα για την έναρξη του θρησκευτικού μνημοσύνου. Τόπος και ώρα συγκέντρωσης το μνημείο εκτελεσθέντων στον περίβολο της εκκλησίας του Τιμίου Σταυρού, ώρα 9.30. Αναχώρηση ώρα 9.50.

Η συμμετοχή ατόμων και συλλόγων είναι αυτοδίκαιη και δεν απαιτεί προηγούμενη έγκριση από κανένα φορέα.

Β. Το βράδυ, ώρα 20.30, στην Εταιρεία Κρητικών Σπουδών-Ίδρυμα Καψωμένου, θα γίνει Εκδήλωση μνήμης για τους μάρτυρες της 1ης Αυγούστου 1941, που θα περιλαμβάνει το Χρονικό των Γεγονότων, από το Γιάννη Γαλανάκη, με πολλά νέα στοιχεία και μαρτυρίες, Έκθεση φωτογραφίας με επιμέλεια του ίδιου και προβολή ντοκιμαντέρ με θέμα Τα ριζίτικα ιστορικά τραγούδια για τη Μάχη της Κρήτης, την Αντίσταση, την Κατοχή και τις εκτελέσεις των αμάχων (παραγωγή ΕΡΤ, 1983), όπου παίρνουν μέρος οι ζώντες ακόμη τότε λαϊκοί ποιητές που συνέθεσαν τα τραγούδια και οι πιο διάσημοι τραγουδιστές ριζίτικου από όλο το Ν. Χανίων και το δυτικό Ρέθυμνο.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook