Αλώβητες μένουν οι αποτιμήσεις των ελληνικών ομολόγων που έχουν στην κατοχή τους τα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία

Όπως αποκάλυψε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το πρωί της Παρασκευής, από το υπουργείο Οικονομικών, τα ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους τα ασφαλιστικά ταμεία και λήγουν από σήμερα έως το 2020, θα ανταλλαγούν στο άρτιο με νέα 30ετή.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι τα ασφαλιστικά ταμεία δεν θα χάσουν ούτε ευρώ από την περιουσία τους.

Ο κ. Βενιζέλος, όπως δημοσιεύει το protothema, τόνισε ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι θωρακισμένο και απολύτως ασφαλές, υπογραμμίζοντας ότι, ακόμα και αν οι διεθνείς οίκοι αξιολογήσουν την ελληνική οικονομία στην κατηγορία selective default, η απάντηση έχει ήδη δοθεί καθώς «υπάρχει πανστρατιά, σκληρό ευρωπαϊκό μέτωπο υπέρ της Ελλάδας και του ευρώ.

Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε πως με τη χθεσινή απόφαση διασφαλίζεται 100% το ζήτημα ρευστότητας των τραπεζών «οποιαδήποτε αντίδραση εκτός του θεσμικού μηνύματος της ΕΚΤ, της ευρωζώνης και του EFSF, «οποιοδήποτε αξιολόγηση, έχει απαντηθεί εκ προοιμίου και δεν έχει καμία χρηματοπιστωτική επίπτωση», σημείωσε χαρακτηριστικά. Κάλεσε, δε, τους πολίτες να επιστρέψουν τις καταθέσεις τους στις τράπεζες.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών θα χρειαστεί κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών και στόχος είναι οι ελληνικοί όμιλοι να έχουν κεφαλαιακή επάρκεια (tier 1) στο 10%. Αυτό θα τηρηθεί απαρέγκλιτα, ανέφερε.

«Χθες μπήκε πάτος στο βαρέλι του ελληνικού δημοσίου χρέους, στεγανοποιείται και σταθεροποιείται η κατάσταση» είπε ο κ. Βενιζέλος, για να επισημάνει όμως πως απαιτείται αυστηρή εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και να προωθηθούν εντός των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν τεθεί οι αποκρατικοποιήσεις, «προκειμένου να υπάρξει ανακούφιση του πολίτη και να περάσουμε γρηγορότερα σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης».

Άφησε μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο η τελική συμμετοχή στη μετακύλιση του χρέους να είναι ακόμα μεγαλύτερη από το 12% που προβλέπεται αρχικά

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook