Σε μετωπική σύγκρουση με τη Δύση προχώρησε ο Ταγίπ Ερντογάν ανοίγοντας όποιο μέτωπο μπορούσε. Ο «σουλτάνος του Βοσπόρου» υποστήριξε ότι το σενάριο του αποτυχημένου πραξικοπήματος στην Τουρκία «γράφτηκε στο εξωτερικό», επανέλαβε τις απειλές του για κατάργηση της συμφωνίας για το προσφυγικό αν δεν καταργηθεί η βίζα για τους Τούρκους πολίτες ενώ ως… «κερασάκι στην τούρτα» καυγάδισε με τον Ματέο Ρέντσι για τις έρευνες των ιταλικών αρχών σε βάρος του γιου του Μπιλάλ.

Η Δύση στηρίζει τους τρομοκράτες

Η επίθεση του Ερντογάν ξεκίνησε από ομιλία του στην Άγκυρα στην οποία όχι μόνο υποστήριξε ότι το πραξικόπημα «γράφτηκε» στη Δύση αλλά πρόσθεσε ότι χώρες της Δύσης υποστηρίζουν τους πραξικοπηματίες, σε μια προφανή αιχμή κατά των ΗΠΑ όπου διαμένει ο άνθρωπος για τον οποίο υποστηρίζει ότι βρίσκεται πίσω από όλα όσα συνέβησαν στις 15 Ιουλίου, ο Φετουλάχ Γκιουλέν.

«Αυτό το πραξικόπημα δεν είναι μονάχα ένα γεγονός που σχεδιάστηκε εκ των έσω. Οι δράστες ενήργησαν στη χώρα βάσει ενός σεναρίου που είχε γραφτεί από το εξωτερικό» δήλωσε ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους.

Επιπλέον ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε τους Δυτικούς ότι «υποστηρίζουν την τρομοκρατία» και τους πραξικοπηματίες, στη σφοδρότερη λεκτική επίθεση που έχει εξαπολύσει μετά την απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης και του ιδίου τη 15η Ιουλίου.

«Δυστυχώς, η Δύση υποστηρίζει την τρομοκρατία και τάσσεται στο πλευρό των πραξικοπηματιών» τόνισε ο Ερντογάν απαντώντας με αυτόν τον τρόπο στις επικρίσεις των ΗΠΑ και των ευρωπαϊκών χωρών σχετικά με το εύρος των εκκαθαρίσεων που ακολούθησαν την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος.

Νο βίζα – Νο συμφωνία για το μεταναστευτικό

Παράλληλα ο Τούρκος πρόεδρος σε συνέντευξή του στο RaiNews24 επανέλαβε την απειλή του προς την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι «αν δεν ελευθερωθεί το καθεστώς χορήγησης βίζας, η Άγκυρα δεν θα σεβαστεί τη συμφωνία για το προσφυγικό που υπέγραψε με την Ευρώπη» προκαλώντας ρίγη ανησυχίας κυρίως στην Ελλάδα.

Και καυγάς με τον Ρέντσι

Το τελευταίο(;) μετωπο που άνοιξε ο Ερντογάν ήταν με τον Ματέο Ρέντσι με αφορμή τις έρευνες σε βάρος του γιου του, Μπιλάλ, για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Ο Τούρκος πρόεδρος κάλεσε τον Ιταλο πρωθυπουργό να ασχοληθεί με την καταπολέμηση της Μαφίας και όχι με τον Μπιλάλ, το όνομα του οποίου είχε αναφερθεί μεταξύ των βασικών υπόπτων του σκανδάλου διαφθοράς που συγκλόνισε συθέμελα την κυβέρνηση και την οικογένεια Ερντογάν στα τέλη του 2013.

Αμεση και δηκτική ήταν η απάντηση του Ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι. Με ένα λακωνικό μήνυμα που ανήρτησε στο Twitter ανέφερε: «Σε αυτήν την χώρα, οι δικαστές ενεργούν βάσει των νόμων και του Συντάγματος, όχι βάσει (των όσων λέει) ο πρόεδρος της Τουρκίας. Αυτό ονομάζεται “Κράτος Δικαίου”».

Στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου η Εισαγγελία της Μπολόνια, έπειτα από καταγγελία, διέταξε τη διεξαγωγή δικαστικής έρευνας σε βάρος του γιου του Ταγίπ Ερντογάν, Μπιλάλ, για ξέπλυμα μαύρου χρήματος. 

Ο Μπιλάλ Ερντογάν έχει μετακομίσει οικογενειακώς από τον Οκτώβριο του 2015 στην Ιταλία, με το τουρκικό καθεστώς να διαψεύδει τότε τη φημολογία ότι επρόκειτο περί «φυγής», λόγω σκανδάλων, αλλά απέδιδε την αναχώρησή του από την Τουρκία στην ολοκλήρωση της διδακτορικής του διατριβής σε πανεπιστήμιο της Μπολόνια, και συγκεκριμένα στο Johns Hopkins’ School of Advanced International Studies (SAIS), όπου είχε ξεκινήσει διδακτορικό το 2007.

Στην καταγγελία που κατατέθηκε τότε από τον δικηγόρο Μασιμιλάνο Ανέτα ζητείται να ερευνηθούν τυχόν χρηματικά ποσά που μεταφέρθηκαν στην Ιταλία από τον Μπιλάλ Ερντογάν, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν προκύπτει θέμα νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. 

Η καταγγελία στο γραφείο του εισαγγελέα προήλθε από επιχειρηματία, που έχει διαφύγει στο εξωτερικό και ο οποίος δηλώνει θύμα πολιτικών συμφερόντων του Ερντογάν, με το τουρκικό κράτος να έχει κατασχέσει την οικογενειακή του εταιρεία. 

«Είμαι στην Ιταλία προσωρινά για να τελειώσω τη διδακτορική μου διατριβή. Έρχομαι στη χώρα μου όποτε βρίσκω την ευκαιρία και θα συνεχίσω να το κάνω. Θα επιστρέψω όταν τελειώσω τη διατριβή μου και Θεού θέλοντος θα μείνω στη χώρα μου έως την τελευταία αναπνοή μου» δήλωσε ο ίδιος αρνούμενος ότι «τράπηκε σε φυγή» παραμονές των εκλογών της 1ης Νοεμβρίου του 2015. 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook