Τελευταία ενημέρωση 13:15

Την Κρήτη επέλεξε για τις διακοπές του ο Υπ. Εξωτερικών της Σλοβακίας ο οποίος σήμερα επισκέφθηκε το Προξενείο της Σλοβακίας στα Χανιά.- Ο κ.Μ.Λάιτσεκ μίλησε για τις εντυπώσεις του απο την Κρήτη και για τις προτεραιότητες στην Ε.Ε.

Ο κ. Μίροσλαβ Λάιτσακ ο οποίος ήρθε για διακοπές στα Χανιά με την οικογένειά του πριν από μια εβδομάδα, είναι και υποψήφιος για την θέση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ.

Σήμερα, τελευταία ημέρα των διακοπών, στο προξενείο της Σλοβακίας  συναντήθηκε με Αστυνομικό  Περιφερειακό Διευθυντή Κρήτης Αντρέα Δασκαλάκη παρουσία του πρέσβη της Σλοβακίας στην Ελλάδα κ. Πέτερ Μιχάλκο και του Επιτίμου Προξένου της Σλοβακίας στην Κρήτη κ. Σταύρου Πατεράκη.

Στην διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο κ. Λάιτσακ αναφέρθηκε στις προκλήσεις για την Ευρώπη και κυρίως στο μεταναστευτικό , καθώς αυτή την περίοδο η Σλοβακία προεδρεύει της Ευρωπαικής Ένωσης.

Σε ότι αφορά στην Ελληνική οικονομική κρίση, χαρακτήρισε ως επίπονη την περίοδο των μεταρρυθμίσεων και είπε πως επειδή και η Σλοβακία έχει περάσει ανάλογη περίοδο, αισθάνεται αλληλεγγύη.

Ειδική αναφορά έκανε για το μεταναστευτικό επισημαίνοντας τα εξής: “Το θέμα της μετανάστευσης είναι πρόκληση για όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση και βεβαίως για την Ελλάδα που δέχθηκε πρώτη το μεγάλο αριθμό των προσφύγων. Δουλεύουμε όμως, έχοντας αυτή την περίοδο την προεδρία της Ε.Ε., προκειμένου να βοηθήσουμε ως προς την επίλυση του προβλήματος, με μία κοινά αποδεκτή λύση στην Ε.Ε. Ήδη, έχουν γίνει  συναντήσεις στη Μπρατισλάβα και θα ακολουθήσουν και άλλες στο μέλλον, με κυβερνητικά στελέχη από όλα τα κράτη-μέλη. Στις 2 και 3 Σεπτεμβρίου θα φιλοξενήσουμε τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. και αναμένω το φίλο μου Νίκο Κοτζιά. Στις 16 Σεπτεμβρίου θα φιλοξενήσουμε τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., που για πρώτη φορά θα γίνει μακριά από τις Βρυξέλλες, με μοναδικό θέμα την επόμενη ημέρα της εξόδου της Μεγάλης Βρετανίας από την Ε.Ε.”

Σε ερώτηση για το γιατί η Σλοβακία δεν έχει πάρει τους μετανάστες που είχε δεσμευτεί, απάντησε πως ενώ ήρθαν στην Ελλάδα κυβερνητικά στελέχη για να πάρουν τους 100 μετανάστες για τους οποίους δεσμεύτηκε η χώρα του, “το πρόβλημα είναι πως δεν θέλουν οι μετανάστες να έρθουν στη Σλοβακία”.

 

Ο Υπ.Εξωτερικών της Σλοβακίας μίλησε με τα θερμότερα λόγια για την Κρήτη, τονίζοντας πως θα την συστήνει ως έναν απόλυτα ασφαλή προορισμό για όλους, ενώ δήλωσε γοητευμένος από τις ομορφιές των Χανίων και την Κρητική κουζίνα.

“Περάσαμε 7 υπέροχες ημέρες και είμαι ευγνώμων στον πρόξενό μας για την οργάνωση της διαμονής μας και όσα μας έδειξε εδώ στην Κρήτη και βεβαίως και για τις Κρητικές γεύσεις που μας έμαθε να δοκιμάσουμε. Η Ελλάδα είναι μία φιλική προς τη Σλοβακία χώρα και υπάρχουν πολλές ομοιότητες, ειδικά στη φιλοξενία, που κάνουν τον επισκέπτη να αισθανθεί πως βρίσκεται στο σπίτι του. Σε δύσκολες στιγμές για όλο τον κόσμο, η Ελλάδα εξακολουθεί και είναι μία ασφαλής χώρα. Είμαι σίγουρος ότι οι Σλοβάκοι που θα θελήσουν να έρθουν θα είναι ακόμη περισσότεροι και θα συμβάλλω και προσωπικά σε αυτό. Όταν επιστρέφουμε στη Σλοβακία, μας ρωτάνε πως περάσαμε στις διακοπές μας. Φεύγω με τις καλύτερες εντυπώσεις από την Κρήτη και θα προτείνω σε όλους τους συμπατριώτες μου να την επισκεφθούν, όπως βεβαίως και στους Κρητικούς να έρθουν στη χώρα μου””  είπε ο κ.Λάιτσεκ.

 

Απο την πλευρά του ο Επίτιμος Πρόξενος της Σλοβακίας στην Κρήτη κ. Σταύρος Πατεράκης ανέφερε:

Είναι μεγάλη τιμή για εμάς να βρίσκεται στην Κρήτη ο κ. Λάιτσακ. Ανταποδίδουμε τη φιλοξενία που είχαμε στη Σλοβακία και προτείνω σε όλους τους Κρητικούς να βρουν μία ευκαιρία και να επισκεφθούν αυτή την υπέροχη χώρα”.

 

Κατα την παραμονή του στα Χανιά – η οποία έγινε υπο απόλυτη μυστικότητα – ο κ.Λάιτσεκ επισκέφθηκε το Ελαφονήσι, περιοχές της πόλης των Χανίων όπως το Ενετικό Λιμάνι και το Κουμ Καπύ καθώς και το μουσείο στο σπίτι του Ελευθερίου Βενιζέλου.

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook