Γνωρίζετε οτι στο βυθό, κοντά στο νησάκι Θοδωρού, υπάρχουν μέχρι και σήμερα συντρίμμια απο ενα μεταγωγικό αεροσκάφος των Γερμανών το οποίο είχε προσθαλασσωθεί στην περιοχή στη διάρκεια της Μάχης της Κρήτης;

Μετά τον πόλεμο το αεροπλάνο διαλύθηκε με αποτέλεσμα να έχουν απομείνει στην ευρεία περιοχή διάσπαρτα μικρά μέρη του αεροσκάφους.

Tι είναι το J52;

Η κατασκευή του Ju 52 ξεκίνησε το 1930 σαν μονοκινητήριο αεροσκάφος από την Junkers Flugzeug und Motorenwerke A.G.

Η Junkers Flugzeug ιδρύθηκε το 1895 από τον Hugo Junkers. θεωρείται από τις σημαντικότερες  εταιρείες παραγωγής αεροσκαφών στη διάρκεια του 2ου Π.Π. Δημιούργησε και εξέλιξε τα πιο επιτυχημένα μεταλλικά αεροσκάφη της Luftwaffe.

Η πρώτη πτήση με την μορφή που έγινε γνωστό (τρικινητήριο αεροσκάφος) πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο του 1931. 

Το Ju 52 είχε πολλαπλούς ρόλους ενώ υπήρξαν 13 παραλλαγές του βασικού μοντέλου. Μεταγωγικό αεροσκάφος όπου στην διάρκεια και για τις ανάγκες του πολέμου χρησιμοποιήθηκε σαν βομβαρδιστικό, για την ρίψη αλεξιπτωτιστών καθώς και για απογειώσεις ανεμοπλάνων.

Η παραγωγή των Ju 52 σταμάτησε στις αρχές του 1945 ενώ κατασκευάστηκαν περίπου 5000 αεροσκάφη.

Τα συντρίμμια του Ju 52 το οποίο αποτέλεσε το κύριο μεταγωγικό αεροσκάφος των γερμανών βρίσκονται στη νησίδα των Αγίων Θεοδώρων, στο κόλπο Χανίων. Το αεροσκάφος βρίσκεται αναποδογυρισμένο στο βυθό σε βάθος 6 μέτρων.

Πληροφορίες και φώτογραφίες απο http://aviationarchaeology.gr/

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook