Με την ολοκλήρωση των εργασιών εγκιβωτισμού της άμμου στην Αμμουδάρα, ξεκίνησαν οι καταξιωμένοι γλύπτες από την Ελλάδα και την Ουκρανία να φιλοτεχνούν τα εντυπωσιακά γλυπτά τους, με θέμα τη θάλασσα, στο πρώτο ανάλογο φεστιβάλ που γίνεται στη χώρα μας.
Ο Μανώλης Χαρκούτσης ο Ουκρανός πανεπιστημιακός καθηγητής Γλυπτικής Yuriy Mysko και η διεθνώς αναγνωρισμένη γλύπτρια Lyudmyla Mysko, φιλοτεχνούν στη θέση Ξηροπόταμος – δίπλα στην κεραία της ΕΡΤ – τον Ποσειδώνα να φυσάει ένα πλεούμενο, μια Σειρήνα και ένα χταπόδι.

Το ύψος των γλυπτών αγγίζει τα 3 μέτρα περίπου, τα πρώτα αποτελέσματα θα είναι ορατά τις επόμενες ημέρες και στο διάστημα αυτό, μπορούν όσοι ενδιαφέρονται να δουν από κοντά τον τρόπο με τον οποίο οι γλύπτες φιλοτεχνούν την άμμο. Επίσης, μικροί και μεγάλοι μπορούν να πειραματιστούν δημιουργώντας στην άμμο τα δικά τους γλυπτά. Η είσοδος για όλους είναι ελεύθερη και η όλη διαδικασία της δημιουργίας θα διαρκέσει μέχρι τις 12 Αυγούστου, οπότε και ολοκληρώνεται το Φεστιβάλ.

Ο Δήμαρχος Κώστας Μαμουλάκης επισκέφτηκε τον χώρο, μίλησε με τους γλύπτες και σε δηλώσεις του τόνισε: «Η πρώτη εικόνα από την κορυφή των γλυπτών που αρχίζει σιγά – σιγά να αποκαλύπτεται, μας προϊδεάζει για ένα καταπληκτικό αποτέλεσμα. Είμαι βέβαιος ότι οι επισκέπτες θα εντυπωσιαστούν, αλλά και ότι η προβολή της Αμμουδάρας και του δήμου μας γενικότερα, θα είναι πολύ έντονη.
Θα ήθελα για μια ακόμα φορά να ευχαριστήσω και να συγχαρώ για την προσπάθεια όλους τους καλλιτέχνες, τον Μανώλη Χαρκούτση, τον Yuriy Mysko, την Lyudmyla Mysko και τον Emmanouil Mysko για την εξαιρετική ευκαιρία προβολής που δίνουν στον τόπο μας, όπως επίσης και τους συνεργάτες μου στο Δήμο, τον Πρόεδρο της Πολιτιστικής Επιτροπής Κώστα Τριγώνη που δούλεψε πολύ για το φεστιβάλ, τον Αντιδήμαρχο Άρη Σαλούστρο, την Πρόεδρο της ΜΑΕΔΗΜ Εύη Αποστολάκη και τον Πρόεδρο της Δ.Κ. Γαζίου Γιάννη Κοτσυφό για την πολύ καλή δουλειά που έκαναν».

Την εκδήλωση υποστηρίζουν οι εταιρείες ERGO Καλουδάκης, οινοποιείο Alexakis, Cretan Holidays, Fresh Snack, Καράτζης ΑΕ, σ/μ Αριάδνη, αναψυκτικά Φήμη, οινοποιείο Χονδροζουμάκης, ξενοδοχείο Apollonia, παραδοσιακοί ξενώνες Θαλόρη, πήλινα Volyrakis, σ/μ Χαλκιαδάκης, Κλάδος security, Calore Beach, Πολύχώρος Grand, εστιατόριο Πετούσης, πλυντήριο οχημάτων Let’s Wash.

Υπενθυμίζεται ότι το φετινό φεστιβάλ Γλυπτικής στην άμμο έχει πιλοτικό χαρακτήρα, ώστε ο δήμος Μαλεβιζίου σε συνεργασία με τους γλύπτες να αποκτήσει την πρώτη εμπειρία από αυτού του είδους τη διοργάνωση. Στόχος του δήμου Μαλεβιζίου είναι να δημιουργήσει μελλοντικά ένα μεγάλο θεσμό στις παραλίες του.

Ο θεσμός του φεστιβάλ Γλυπτικής στην άμμο είναι διεθνώς γνωστός και γίνεται σε πολλά μέρη του κόσμου, κυρίως παραλιακά (Sand Sculpture Festivals). Είναι η εφήμερη τέχνη, τα εφήμερα γλυπτά, τα οποία στη συνέχεια γίνονται … θύματα του αέρα και των κυμάτων. Ο θεσμός, διεθνώς, συγκεντρώνει το ενδιαφέρον του κόσμου που θέλει να φωτογραφήσει τα έργα από άμμο, ενώ δεν είναι λίγοι όσοι πειραματίζονται δημιουργώντας γλυπτά κοντά στους καλλιτέχνες.  

Άλλωστε τα υλικά που απαιτούνται για τους ερασιτέχνες είναι ελάχιστα και απλά: Άμμος, νερό και μικροεργαλεία της καθημερινότητας όπως μικρές πλαστικές σπάτουλες. Η γλυπτική στην άμμο είναι μια φιλοπεριβαλλοντική διαδικασία, καθώς μόνο από καθαρή άμμο γίνονται γλυπτά. Έτσι το σύνθημα της φετινής διοργάνωσης είναι «καθαρές θάλασσες, καθαρές παραλίες».

Η Αμμουδάρα, όπου θα γίνει φέτος το πιλοτικό φεστιβάλ, διαθέτει άφθονη, θαυμάσια άμμο, άλλωστε από αυτήν πήρε το όνομά της. Όλες οι παραλίες της είναι εκπληκτικές, όπως και οι υπόλοιπες του δήμου Μαλεβιζίου και ενδείκνυνται για την παραγωγή τέχνης, τη δημιουργία εικόνων που θα ταξιδέψουν σε όλο τον κόσμο, προβάλλοντας με πρωτότυπο τρόπο το τουριστικό προϊόν της Κρήτης.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook