Με τίτλο «Ο Κρητικός στον Αγώνα» το Παγκόσμιο Συμβούλιο Κρητών ξεκινά αύριο το πρωί το τριήμερο συνέδριο του στη Μονή Αρσανίου στο Ρέθυμνο. Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Κρητών και η Περιφέρεια Κρήτης που συνδιοργανώνουν το συνέδριο απευθύνουν ‘’ανοικτό κάλεσμα‘’ σε όλους τους φορείς και πολίτες της Κρήτης να συμμετάσχουν στο 8ο συνέδριο του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρήτων στο Ρέθυμνο.

Το συνέδριο έχει πλούσια θεματολογία (στους τομείς της ιστορίας, του πολιτισμού, της παράδοσης, οικονομίας - ανάπτυξης, του αθλητισμού κ.α.), και πραγματοποιείται στις 5, 6 και 7 Αυγούστου με επίσημη έναρξη των εργασιών του συνεδρίου αύριο Παρασκευή στις 10 το πρωί στη Μονή Αρσανίου.

Εκδηλώσεις

Στη Μονή Αρσανίου, στις 5 Αυγούστου, στις 10 το πρωί, θα γίνει η έναρξη του Συνεδρίου. Στον ίδιο συνεδριακό χώρο θα πραγματοποιηθούν οι εργασίες και συνεδρίες στις 5 & 6 Αυγούστου πρωί/απόγευμα.

Στις 5 Αυγούστου το απόγευμα, στο Σπίτι του Πολιτισμού, στην πόλη του Ρεθύμνου, κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Στρατηγικός Σύμβουλος Νίκος Λυγερός με θέμα «Το κονταροχτύπημα στον Ερωτόκριτο ως γεωστρατηγικό παράδειγμα αγωνιστικότητας». 

Στις 6 Αυγούστου το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί ο αγώνας δρόμου «Λούης Τίκας 2016» με συνδιοργάνωση του Ομίλου Υπεραποστάσεων Κρήτης, από τη Μονή Αρκαδίου προς τη Μονή Αρσανίου, μια διαδρομή τιμητική για τον κρητικό αγωνιστή στον τόπο καταγωγής του τη Λούτρα. Αμέσως μετά, στο Φρούριο της Φορτέτζας, θα γίνει η βράβευση των νικητών του αγώνα δρόμου «Λούης Τίκας 2016» από το βετεράνο μαραθωνοδρόμο Γιώργο Αφορδακό. Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν απονομές στα τιμώμενα πρόσωπα του συνεδρίου, μουσική από τον Ψαραντώνη και το συγκρότημά του, χορούς από συγκροτήματα Αμερικής και Αυστραλίας, και ριζίτικα από την Φ.Ε.Κ. Φοιτητική Ένωση Κρητών Αττικής σε διδασκαλία Ευτύχη Μουζουράκη. Την εκδήλωση «Οι Κρήτες του Κόσμου χαιρετούν την Κρήτη και τιμούν τους αγώνες του λαού της» συντονίζει ο Όμιλος Βρακοφόρων Κρήτης.

Τέλος, στις 7 Αυγούστου, στη Μονή Αρκαδίου, θα πραγματοποιηθεί Δοξολογία στην επίσημη λήξη του Συνεδρίου ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσουν τα εγκαίνια των διαδραστικών συστημάτων του Ι.Τ.Ε., μία ευγενική δωρεά του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών. 

Παράλληλα με τις εργασίες του Συνεδρίου στη Μονή Αρσανίου θα είναι ανοιχτή για το κοινό η έκθεση ζωγραφικής με κεντρικό άξονα την επική Μάχη της Κρήτης του γνωστού διεθνώς Κρητικού ζωγράφου Μπότη Θαλασσινού. Δωρεάν ξενάγηση το πρωί στη Μονή Αρκαδίου και το μεσημέρι στο Πολεμικό Μουσείο Χρωμοναστηρίου και στο Μουσείο Αρχαίας Ελεύθερνας θα προσφέρει η κα Αθηνά Κυριακάκη-Σφακάκη.
Για περισσότερες πληροφορίες, όπως αυτές γίνονται διαθέσιμες, www.wcc8.blogspot.gr

Πρόγραμμα

Πέμπτη 4 Αυγούστου

Ρέθυμνο - Ξενοδοχείο Achillion Palace
Καλωσόρισμα: 19.00-21.00
Παρασκευή 5 Αυγούστου
Μονή Αρσανίου-Ρέθυμνο
Αγιασμός - Έναρξη συνεδρίου: 10.00-12.00
Χαιρετισμοί:
-  Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ειρηναίος
-  Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρεθύμνου και Αυλοποτάμου κ.κ. Ευγένιος
-  Ηγούμενος Μονής Αρσανίου π. Ευφραίμ Μανουσάκης
-  Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης
-  Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ρεθύμνης Μαρία Λιονή 
-  Δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργης Μαρινάκης
-  Πρόεδρος Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών  Εμμανουήλ Βεληβασάκης
-  Πρόεδρος Συνεδρίου-Εντεταλμένη Αντιπρόσωπος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών
Δρ. Μαρία Χναράκη

1η συνεδρία, 12.30-2.30

Θέμα:  Επανάσταση του 1866-Αρκάδι
Προεδρείο: Δρ. Κωνσταντίνος Φουρναράκης, 
Προϊστάμενος των Γ.Α.Κ./του Ιστορικού Αρχείου Κρήτης
Σύμβουλος: Δρ. Θεοχάρης Δετοράκης, Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης
Ομιλητές:
1. Μιχάλης Τρούλης, Ιστορικός-Συγγραφέας: «Μεγάλη Κρητική Επανάσταση (1866-69)»
2. Δρ. Δημήτρης Νικολακόπουλος, Διευθυντής του Γενικού Λυκείου Κολυμβαρίου Χανίων: «Σχέσεις Γαλλίας, Ελλάδας και Κρήτης στη Μεγάλη Επανάσταση του 1866-1869»
3. Ζαχαρένια Σημανδηράκη, Ειδική Συνεργάτις των Γ.Α.Κ.: «Στοιχεία για το τυπογραφείο της Επανάστασης 1866-69»
4. Δρ. Κωνσταντίνος Φουρναράκης, Προϊστάμενος των Γ.Α.Κ./του Ιστορικού Αρχείου Κρήτης: «Η επανάσταση του 1866-69 και η θυσία της Μονής Αρκαδίου στη λογοτεχνία»
Ελαφρύ γεύμα: 2.30- 3.30
2η συνεδρία, 3.30-5.30

Θέμα: Η Μάχη της Κρήτης

Προεδρείο: 
Κωνσταντίνος Ε. Μαμαλάκης Σύμβουλος σε θέματα Νεότερης Ιστορίας-Ιστορικό Μουσείο Κρήτης
Σύμβουλος: 
Αγησίλαος Καλουτσάκης, 
Επιμελητής Ιστορικών Συλλογών-Ιστορικό Μουσείο Κρήτης
Ομιλητές:
1. Δρ. Ευάγγελος Τζούκας, Διδάσκων Ελληνική Ιστορία στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο: «Η μάχη της Κρήτης στην περιοχή του Ηρακλείου»
2. Ιωάννης Πρεκατσουνάκης, Αξιωματικός Ναυτικού: «Η Μάχη της Κρήτης στον τομέα Ηρακλείου»
3. Κωνσταντίνος Ε. Μαμαλάκης, Σύμβουλος σε θέματα Νεότερης Ιστορίας - Ιστορικό Μουσείο Κρήτης: «Η Γερμανο-Ιταλική Κατοχή στην Κρήτη»
4. Άννα Μανουκάκη-Μεταξάκη, Φιλόλογος:«H λαϊκή συμμετοχή στη Μάχη της Κρήτης» 
Κεντρική Ομιλία:
19.00, Ρέθυμνο - «Σπίτι του Πολιτισμού» 

Στρατηγικός Σύμβουλος, Νίκος Λυγερός «Το κονταροχτύπημα στον Ερωτόκριτο ως γεωστρατηγικό παράδειγμα αγωνιστικότητας»
Πολιτιστική Εκδήλωση: 21.30, Ρέθυμνο- «Φορτέτζα» 

«40 Χρόνια Αρκάδι: Αφιέρωμα στη Σοφία Ηλιάκη»

Σάββατο 6 Αυγούστου

Μονή Αρσανίου-Ρέθυμνο
3η συνεδρία, 10.30-12.30
Θέμα: Ο κρητικός αγώνας στην κρητική λαογραφία και λογοτεχνία
Προεδρείο: Δρ. Μαρία Χναράκη, Εκπαιδευτικός-Εντεταλμένη Αντιπρόσωπος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών
Σύμβουλος:
Δρ. Βασίλειος Φθενάκης, Καθηγητής
Ομιλητές:
1. Στέλλα Μαλλιαράκη, Αρχαιολόγος-Μουσειολόγος: «Αν οι πέτρες είχαν φωνή: Αγώνες και αγωνίες των Κρητικών στα τείχη του Χάνδακα»
2. Μαριλένα Μηλαθιανάκη, Εκπαιδευτικός: «Απόσπασμα από τον Καπετάν Μιχάλη του Νίκου Καζαντζάκη: Ένα διδακτικό σενάριο για την Γ΄ Δημοτικού» 
3. Δρ. Μαρία Χναράκη, Εκπαιδευτικός-Εντεταλμένη Αντιπρόσωπος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών: «Εναρμονίζοντας θυσίες: Υπέρβαση και ήρωες στην κρητική λογοτεχνία και λαογραφία»
4. Kids Love Greece (Δρ. Κατερίνα Μακατούνη, Μαρία Τσιγώνη και Μαρία Γιαννούλη): «Ταξίδι στον χρόνο: Μαθαίνουμε για τον κρητικό αγώνα παίζοντας φιδάκι»
4η συνεδρία, 12.30-2.30
Θέμα: Ο κρητικός αγώνας σήμερα
Προεδρείο: Ρένα Παπαδάκη, Δημοσιογράφος - π. Προϊσταμένη ΕΡΑ Ηρακλείου
Σύμβουλος: Δρ. Θεόδωρος Κατερινάκης, Πρόσεδρος Καθηγητής Drexel University

Ομιλητές:

1. Γιώργης Καράτζης, Ποιητής-Μαντιναδολόγος: «Παράδοση: Καταφύγιο ή ορμητήριο; Δυνατές πολιτισμικές ρίζες, για ένα δυνατό μέλλον»
2. Δρ. Ντανιέλλα Μαρούδα, Επίκουρη Καθηγήτρια Διεθνούς Δικαίου στο Τμήμα ΔΕΣ του Παντείου Πανεπιστημίου: «Οι αγώνες των Κρητικών για ανοιχτές αλλά όχι ανοχύρωτες κοινωνίες: Το διακύβευμα σήμερα»
3. Μιχάλης Βαμιεδάκης, Τουριστικός Επιχειρηματίας-Εντεταλμένος Σύμβουλος Τουρισμού Περιφέρειας Κρήτης: «Η επόμενη μέρα στον Τουρισμό, την Καινοτομία και  την Επιχειρηματικότητα στην Κρήτη. Ευκαιρίες, ιδέες, προσεγγίσεις και στόχοι»
4. Δρ. Οδυσσέας Ζώρας, Πρύτανης Πανεπιστημίου Κρήτης-Διευθυντής Κλινικής Χειρουργικής Ογκολογίας, Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου: «Ο αγώνας των Κρητικών για ανώτατη παιδεία»
Ελαφρύ γεύμα: 2.30- 3.30
5η συνεδρία, 3.30-5.30

Θέμα: Ο απόδημος Κρητικός στον αγώνα

Προεδρείο: Δρ. Εμμανουήλ Δρακάκης, Προϊστάμενος Γ.Α.Κ.-Αρχεία Ν. Ηρακλείου 
 Σύμβουλοι:
• Δρ. Μαρία Μπουντρογιάννη, Πρύτανης, The G. Raymond Chang School of Continuing Education στο Ryerson University
• Εμμανουήλ Βεληβασάκης, Πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών  
Ομιλητές:
1. Μάνθος Νεονάκης,  Συντ. Εκπαιδευτικός Β/θμιας Εκπαίδευσης: «Θεόφιλος Παρθενάκης (1885-1960):  Ο κρητικός  και ο ‘αγώνας’  του για επιβίωση στη μεγάλη ήπειρο»
2. Γεώργιος Παναγιωτάκης, Ερευνητής-Συγγραφέας: «Ο Γιάννης Καρδίτσης, ο συμπολεμιστής και καπετάνιος του Λάμπρου Κατσώνη από την Ιεράπετρα»
3. Δρ. Θεοδώρα Πατρώνα, Εκπαιδευτικός: «Οι άγνωστοι γυναικείοι αγώνες για τη διατήρηση της εθνικής ταυτότητας: H Μαρία Βαρδουλάκη και το ελληνοαμερικανικό μυθιστόρημα»
4. Δρ. Εμμανουήλ Δρακάκης, Προϊστάμενος Γ.Α.Κ. - Αρχεία Ν. Ηρακλείου, Μάρα Παναγιωτάκη, Εκπαιδευτικός: «Η προβολή του αγώνα για την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα (1913) στον ομογενειακό τύπο: το περιοδικό και η εφημερίδα ‘ΑΤΛΑΝΤΙΣ’ στη Νέα Υόρκη» 
5. Δρ. Αντώνης Χουρδάκης, Καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης: «Συζητώντας για τους προγόνους με τις νεολαίες της ομογένειας»
1ος Λαϊκός Αγώνας Δρόμου «Λούης Τίκας 2016» Μονή Αρκαδίου - Μονή Αρσανίου 13,300m. Ώρα έναρξης 18:00
Πολιτιστική εκδήλωση Φορτέτσα: 
21:00-11.00
«Οι Κρήτες του κόσμου χαιρετούν & τιμούν την Κρήτη!»

Βράβευση αθλητών, απονομή τιμητικών πλακετών, μουσική από τον Ψαραντώνη, ριζίτικα τραγούδια και κρητικοί χοροί από διάφορα συγκροτήματα εσωτερικού κι εξωτερικού. 

Κυριακή 7 Αυγούστου

Δοξολογία στη Μονή Αρκαδίου: 9.00-10.00
Ξενάγηση στη Μονή Αρκαδίου: 10.00-11.00
Εγκαίνια «δωρεάς» του ΠΣΚ στην ανακαινισμένη Μονή Αρκαδίου: 11.00-12.00
Λήξη συνεδρίου & γεύμα: 12.00-1.00
* Κλειστή καταστατική συνέλευση του ΠΣΚ
Ξενάγηση στο Μουσείο Μάχης Κρήτης (Χρωμοναστήρι)-Ελεύθερνα: 1.00-3.00

Παράλληλα με τη διεξαγωγή του Συνεδρίου θα λειτουργεί  Έκθεση Ζωγραφικής του Μπότη Θαλασσινού στη Μονή Αρσανίου με θέμα «Η Μάχη της Κρήτης».