Με ευρύτατη πλειοψηφία ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής, η διάταξη για την επίσπευση των διαδικασιών της ανέγερσης του μουσουλμανικού τεμένους στο Βοτανικό η οποία περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου για τις ΑΠΕ.

Μετά από ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησε η Χρυσή Αυγή, υπέρ της διάταξης ψήφισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ, του ΚΚΕ, του Ποταμιού και της Ένωσης Κεντρώων. Κατά ψήφισαν οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής και των ΑΝΕΛ.

Συγκεκριμένα σε σύνολο 230 παρόντων βουλευτών, υπέρ ψήφισαν 206 βουλευτές και 24 κατά.

Κατά πλειοψηφία επί της αρχής στο σύνολό του και κατ' άρθρον ψηφίστηκε και το σύνολο του νομοσχεδίου για τις ΑΠΕ. Υπέρ ψήφισαν 210 βουλευτές και 20 κατά.

Σκουρλέτης: Η ψήφιση της τροπολογίας για το τέμενος, αποτελεί ψήφο υπέρ των δικαιωμάτων και της δημοκρατίας

Στην τροπολογία για το τέμενος και τις αντιδράσεις της Χρυσής Αυγής την οποία κατηγόρησε για «μαύρο σόου», αναφέρθηκε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Πάνος Σκουρλέτης, κλείνοντας την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

«Η ομάδα που εκφράζει μέσα στη Βουλή σήμερα τις ναζιστικές, φασιστικές απόψεις της, η ομάδα της Χρυσής Αυγής, επιχείρησε να τιμήσει την επέτειο του πραξικοπήματος της 4ης Αυγούστου κάνοντας για άλλη μία φορά ένα μαύρο σόου. Νομίζω ότι η απάντηση δίνεται και με την υπερψήφιση της συγκεκριμένης τροπολογίας για το τέμενος, που αποτελεί μία ψήφο υπέρ των δικαιωμάτων, υπέρ της δημοκρατίας, υπέρ της δυνατότητας όλων των πολιτών στη χώρα να ασκούν ελεύθερα τα λατρευτικά τους καθήκοντα» υπογράμμισε ο κ. Σκουρλέτης.

«Ο τρόπος διείσδυσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας είναι ένα κλασικό παράδειγμα ενός στρεβλού τρόπου ανάπτυξης με υπερβολικές αποδόσεις, εγγυημένες τιμές», ανέφερε κατά την τοποθέτησή του επί του νομοσχεδίου ο κ. Σκουρλέτης και προσέθεσε ότι αυτός ο τρόπος ανάπτυξης ήταν κρατικοδίαιτος, ενώ πολλές φορές υπήρξαν επενδυτικά σχέδια που όχι μόνο απολάμβαναν τις υψηλότατες εγγυημένες αποδόσεις, της τάξης του 18%, του 20%, του 25%, τα προηγούμενα χρόνια, αλλά έπαιρναν και ενισχύσεις από τον προηγούμενο επενδυτικό νόμο.

«Ευτυχώς» είπε, «ο νέος νόμος για τις επενδύσεις εξαιρεί τις συγκεκριμένες επενδύσεις και τις προβλέπει μόνο για περιπτώσεις ενίσχυσης επενδύσεων στον χώρο της βιομάζας».

«Ένα κλασικό παράδειγμα έλλειψης ενός εθνικού σχεδιασμού ο τρόπος που αναπτύχθηκαν στην πατρίδα μας οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας», συνέχισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και προσέθεσε. «Αυτό βέβαια βαραίνει και μεταφράζεται σε πολύ συγκεκριμένες πολιτικές ευθύνες των προηγούμενων κυβερνήσεων, ευθύνες όμως που είχαν κοινωνικό κόστος. Ερχόμαστε, λοιπόν, σήμερα να μετατάξουμε, να μεταταγούμε από το καθεστώς των σταθερών εγγυημένων τιμών σε ένα πλέον νέο σύστημα ενίσχυσης των συγκεκριμένων μορφών ενέργειας, εισάγοντας τις διαγωνιστικές διαδικασίες».

«Ζούμε σε μια περίοδο μετάβασης σε ένα νέο μοντέλο αγοράς», υπογράμμισε ο κ. Σκουρλέτης και προανήγγειλε ότι αμέσως μετά τις καλοκαιρινές διακοπές του Κοινοβουλίου, θα έρθει προς ψήφιση το νομοσχέδιο για το λεγόμενο «target model».

Ενταση με βουλευτική τροπολογία κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις ΑΠΕ     

Ένταση προκλήθηκε στην Ολομέλεια λίγο πριν από την ψηφοφορία του νομοσχεδίου για τις ΑΠΕ, μετά την κατάθεση βουλευτικής τροπολογίας, η οποία κατ' αρχάς έγινε δεκτή, και εν συνεχεία αποσύρθηκε από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνο Σκουρλέτη.

Η τροπολογία, που είχαν καταθέσει οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Τριαντάφυλλος Μηταφίδης και Κωνσταντίνος Μορφίδηε, προέβλεπε ότι «βεβαιωμένες οφειλές στα τελωνεία που προέρχονται από δηλώσεις προϊόντων που υπάγονται σε Ε.Φ.Κ., οι οποίες υποβλήθηκαν από 1.6.2015 έως 31.8.2015, δύνανται, κατόπιν αίτησης του οφειλέτη, να ρυθμίζονται από 2 έως και σε 48 δόσεις», έναντι 12 δόσεων που προβλέπει το ισχύον καθεστώς ή 24 εφόσον πρόκειται για οφειλές που βεβαιώνονται από έκτακτη αιτία.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης αντέδρασαν έντονα, ενώ η Δημοκρατική Συμπαράταξη απείλησε με αποχώρηση από την ψηφοφορία.

Οι κκ Μηταφίδης και Μορφίδης επικαλέστηκαν την ανάγκη να ξεπεραστούν προβλήματα που δημιούργησαν τα capital controls.

Αποσύροντας την τροπολογία, ο κ. Σκουρλέτης είπε ότι «τροπολογίες που κατατίθενται με καλή πρόθεση δεν πρέπει να σκιάζονται από άλλες σκοπιμότητες» και προσέθεσε ότι πρέπει να αποσυρθεί και να επανέλθει με περισσότερα στοιχεία, «ώστε να μην υπάρχει κανενός είδους σκιά».

iefimerida.gr