(Τελευταία ενημέρωση 24/7, 07:31)

Συνεχίζονται οι έρευνες στη θαλάσσια περιοχή γύρω από το νησί που σημειώθηκε η αιματηρή επίθεση και οι αρχές εκφράζουν φόβους ότι οι νεκροί θα ξεπεράσουν τους 100.

Στο διπλό μακελειό στη Νορβηγία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 92 άνθρωποι, αναφέρει το real.gr. Η βομβιστική επίθεση στην «καρδιά» της πρωτεύουσας στοίχισε τη ζωή σε 7 ανθρώπους και τραυμάτισε σοβαρά ακόμη 90, ενώ δύο ώρες μετά ακολούθησε η επίθεση του ενόπλου στο νησί Οτόγια, από την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 85 ακόμη άνθρωποι, σύμφωνα με πληροφορίες από τη νορβηγική αστυνομία. Πρόκειται για την πιο αιματηρή επίθεση στη Νορβηγία μετά τον Β\’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Την ίδια ώρα η αστυνομία απήγγειλε κατηγορίες για τη βομβιστική επίθεση αλλά και για την επίθεση στο νησί Οτόγια στον 32χρονο συλληφθέντα Νορβηγό, Anders Behring Breivik, ο οποίος ομολόγησε πως είναι ο δράστης του μακελειού στο νησί και φαίνεται πως βρίσκεται πίσω και από την επίθεση στο κυβερνητικό κτίριο.

«Στυγερές αλλά απαραίτητες» χαρακτήρισε τις πράξεις του ο συλληφθείς

\"\"«Στυγερές αλλά απαραίτητες» χαρακτηρίζει, σύμφωνα με το δικηγόρο του, Γκήαρ Λίπσταντ, τις πράξεις του ο Μπέχρινγκ Μπρέιβικ, ο 32χρονος άντρας σε βάρος του οποίου έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για τη διπλή φονική επίθεση στην περιοχή του Όσλο.

«Είπε ότι πιστεύει πως οι ενέργειές του είναι αποτρόπαιες αλλά θεωρούσε ότι ταυτοχρόνως ήταν απαραίτητες», δήλωσε στο TV2 , ο δικηγόρος που έχει αναλάβει την υπεράσπιση του φερόμενου ως δράστη, της «χειρότερης σφαγής που έγινε στη Νορβηγία μετά από το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου», όπως έγραψε το μεγαλύτερο μέρος του νορβηγικού Τύπου.

Ο Λίπσταντ είπε ακόμη, ότι ο πελάτης του θέλει να μιλήσει για τον εαυτό του και να εξηγήσει τις πράξεις του, στο δικαστήριο, τη Δευτέρα.

Όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η ακροαματική διαδικασία αναμένεται να αρχίσει αύριο (Δευτέρα) και τότε οι δικαστικές αρχές θα αποφασίσουν εάν ο φερόμενος ως δράστης ακροδεξιός Νορβηγός που κατηγορείται για το θάνατο 92 ανθρώπων, θα παραμείνει υπό κράτηση μέχρι την έναρξη της δίκης.

Οργανωμένο σχέδιο η διπλή επίθεση

Από το φθινόπωρο του 2009 προετοίμαζε την ειδεχθή πράξη του, ο Anders Behring Breivik, σύμφωνα με βιογραφικές του σημειώσεις που είχε δημοσιεύσει στο ιντερνέτ, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

\"\"Μέσα σε 1.500 σελίδες, τις οποίες προμηθεύτηκε το γαλλικό πρακτορείο , ο 32χρονος Νορβηγός που έσπειρε τον θάνατο και τον πανικό στη Νορβηγία, έγραφε πως «η τρομοκρατία είναι ένα μέσο να αφυπνιστούν οι μάζες» και αυτό που πίστευε ήταν ότι θα καταγράφονταν στη συνείδηση του κόσμου «ως το χειρότερο τέρας μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο».

Για ένα ημερολόγιο – μανιφέστο 1.500 σελίδων κάνουν λόγο και οι New York Times, το οποίο δημοσίευσε στο διαδίκτυο λίγες μόνο ώρες πριν τις επιθέσεις ο Anders Behring Breivik και παρουσίαζε το πλάνο μηνών, το οποίο ανανέωνε καθημερινά και στο οποίο κατέγραφε τον σχεδιασμό του για τα συμβάντα.

Το μανιφέστο αυτό είχε την υπογραφή Andrew Berwick, ωστόσο πηγές ανέφεραν πως είναι γραμμένο από τον Breivik. Ο τίτλος του μανιφέστου ήταν «2083: Η Ευρωπαϊκή Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας», ενώ υποστήριζε πως εξηγεί τι κρύβουν η κυβέρνηση, η πανεπιστημιακή κοινότητα και τα Μέσα Ενημέρωσης.

Μάλιστα, σύμφωνα πάντα με τους New York Times, πιστεύεται πως ο Breivik είχε δημοσιεύσει ένα βίντεο την Παρασκευή, στο οποίο καλούσε τους συντηρητικούς χριστιανούς να υψώσουν ανάστημα βίαια, σαν μοντέρνοι Σταυροφόροι, για να σώσουν την Ευρώπη από τους ισλαμιστές. Στα τελευταία δεύτερα του βίντεο, ο Breivik εμφανίστηκε στην κάμερα ντυμένος με στρατιωτική στολή και κρατώντας όπλα στα χέρια. Ωστόσο, το Youtube αφαίρεσε το συγκεκριμένο βίντεο το Σάββατο.

6 τόνοι λιπασμάτων σε εταιρεία βιτρίνα

Η αστυνομία βρήκε το σπίτι που είχε δηλώσει ως κατοικία, στην πόλη, ο Μπρέιβικ, αλλά παράλληλα ψάχνει και κατοικία στην εξοχή, όπου ο δράστης είχε μετακομίσει πρόσφατα.

\"Ατάραχος,Οι αρχές, σύμφωνα με πληροφορίες, βρήκαν πως στις 4 Μαΐου, ο Μπρέιβικ είχε αγοράσει από γνωστή αλυσίδα αγροτικών προϊόντων έξι τόνους λιπάσματος. \”Το αγόρασε μέσω τις συνηθισμένης διαδικασίας\” δήλωσε εκπρόσωπος της αλυσίδας.

Ο Μπρέιβικ φέρεται να είχε οργανική φάρμα, την Breivik Geofarm και προφανώς μέσω αυτής αγόρασε το λίπασμα, το οποίο χρησιμοποιείται για την κατασκευή βομβών.

Ο Anders Behring Breivik περπατάει ανάμεσα στα πτώματα, ψάχνοντας για ζωντανούς

Ο αρχηγός της αστυνομίας σε συνέντευξη Τύπου δήλωσε ότι οι επιθέσεις έχουν λάβει «καταστροφικές διαστάσεις» όπως μεταδίδει το Sky News, ενώ ο  υπουργός Δικαιοσύνης Κνουτ Στόρμπεργκετ είπε ότι η Νορβηγία δεν έχει αυξήσει το επίπεδο εθνικής απειλής μετά τις χθεσινές επιθέσεις.

\"\"
(Οι περιοχές οι οποίες επλήγησαν από τα χτυπήματα)

Ο Νορβηγός πρωθυπουργός Γενς Στόλτενμπεργκ μετέβη  με ελικόπτερο σε ξενοδοχείο που βρίσκεται κοντά στο νησί Οτόγια.

\"\"\”Ολόκληρος ο κόσμος σκέφτεται τα θύματα των δύο χθεσινών επιθέσεων στη Νορβηγία\”, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της χώρας Γενς Στόλτενμπεργκ, έπειτα από συνάντηση που είχε σε ξενοδοχείο κοντά στο νησί Οτόγια με επιζήσαντες, αλλά και συγγενείς των θυμάτων του μακελειού που έγινε στο νησί αυτό στη διάρκεια συνεδρίου της νεολαίας του Εργατικού Κόμματος.

Ο ίδιος δήλωσε \”βαθειά συγκινημένος\” και σημείωσε ότι γνώριζε προσωπικά κάποιους από αυτούς που σκοτώθηκαν.

Ο νορβηγός βασιλιάς Χάραλντ και η Βασίλισσα Σόνια έφτασαν κι αυτοί στο ξενοδοχείο στο βορειοδυτικό Όσλο όπου βρίσκονται οι επιζήσαντες και οι συγγενείς των 85 ανθρώπων που σκοτώθηκαν στη μία εκ των δύο επιθέσεων, αυτήν στο νησί Οτόγια.

\”Παρών\” είναι επίσης ο πρίγκιπας-διάδοχος του νορβηγικού θρόνου Χάακον.




Ποιος είναι ο Anders Behring Breivik

Ως ύποπτος και για τις δύο επιθέσεις είναι ο Anders Behring Breivik. Σύμφωνα με ανώνυμη αστυνομική πηγή, ο άνδρας φέρεται να ενήργησε μόνος του, ενώ οι επιθέσεις δεν αποδίδονται σε τρομοκρατική οργάνωση αλλά στις ενέργειες ενός «τρελού».

\"\"Τα χτυπήματα φέρονται να είναι μία συντονισμένη επίθεση εναντίον της Νορβηγίας, καθώς στόχοι ήταν κυβερνητικά κτίρια και εκδήλωση του Εργατικού κόμματος, στην οποία σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες θα παρευρισκόταν ο πρωθυπουργός.

Όπως μετέδωσε ο νορβηγικός τηλεοπτικός σταθμός TV2, ο συλληφθείς φημολογείται ότι έχει επαφές με ακροδεξιές οργανώσεις. Σε σελίδα του στο Facebook δηλώνει «ελεύθερος», «χριστιανός», ενώ στις πολιτικές πεποιθήσεις «συντηρητικός», σύμφωνα με τη βρετανική Sun.

 Αγαπημένες του ταινίες είναι «Ο Μονομάχος» και οι «300». Στο όνομά του είναι καταχωρισμένα δύο όπλα ένα αυτόματο κι ένα Glock. Σύμφωνα με φίλο του, επισκέπτεται συχνά αντι-ισλαμιστικές ιστοσελίδες και είναι αντίθετος σε κάθε μορφή πολυπολιτισμικότητας.

Ο Μπέχρινγκ Μπρέιβικ είναι ένα πρώην μέλος ακροδεξιού κόμματος της Νορβηγίαςκαι του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες γι αμφότερα τα συμβάντα. Συγκεκριμένα είναι πρώην μέλος του ακροδεξιού \’Κόμματος της Προόδου\’.

Το κόμμα αναφέρει σε ανακοίνωση του ότι: \”Ο Αντερς Μπέχρινγκ Μπρέιβικ,  ανήκε στον κομματικό μηχανισμό απ το 1999 έως ότου διαγράφηκε, στη διάρκεια του 2006, ασχολούμενος με τα θέματα της νεολαίας κατά την τριετία 2002-2004\”. Το ίδιο κόμμα χαρακτηρίζει \”συνεσταλμένο\” τον Μπέχρινγκ Μπρέιβικ.

\"\"Ο συλληφθείς έγραψε το 2009 στην ιστοσελίδα δημόσιου διαλόγου www.document.no τα εξής χαρακτηριστικά :

\”Το πρόβλημα με το \’Κόμμα της Προόδου\’ έγκειται στη διαχρονικότητα… δηλαδή με τη δίψα που έχει να ικανοποιεί τις πολυπολιτισμικές προσδοκίες και τα αυτοκτονικά ιδεώδη του ανθρωπισμού,… με πολλούς τρόπους έρριξε το μωρό με το νερό του λουτρού\”(…).

Λυπήθηκα, όταν πληροφορήθηκα ότι το πρόσωπο αυτό υπήρξε ανάμεσά μας\” δήλωσε, σήμερα στα νορβηγικά μμε, ο εκπρόσωπος του \’Κόμματος της Προόδου\’, Σιβ Γένσεν.

Πώς έγιναν οι επιθέσεις

Ο δράστης, πρώτα πυροδότησε τον εκρηκτικό μηχανισμό σε κυβερνητικό κτίριο στην καρδιά της νορβηγικής πρωτεύουσας και σκότωσε 7 ανθρώπους. 

Ο Anders Behring Breivik έφτασε στο νησί Οτόγια με πλοίο ντυμένος με στολή αστυνομικού. Εκεί βρίσκονταν περίπου 600-700 άτομα, τα οποία λαμβάνουν μέρος στην καλοκαιρινή κατασκήνωση, ενώ είχαν προσέλθει και για την εκδήλωση της Νεολαίας του Εργατικού κόμματος κι είναι κυρίως ηλικίας 14 έως 18. Ο άνδρας φέρεται να συγκέντρωσε γύρω του αρκετά νεαρά άτομα φωνάζοντας \”ελάτε εδώ\” κι ύστερα άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως. Κάποιοι αυτόπτες τον άκουσαν να λέει \”Αυτή είναι μόνο η αρχή\”.
 
Επί ΔΥΟ ΩΡΕΣ πυροβολούσε και σκότωνε νεαρά παιδιά σε καμπ της νεολαίας του Εργατικού κόμματος στο νησί Οτόγια.

«Θα σας σκοτώσω όλους! Θα πεθάνουμε όλοι» ούρλιαζε ο δράστης, που χαρακτηρίζεται ακροδεξιών πεποιθήσεων, την ώρα που πυροβολούσε αδιακρίτως, δολοφονώντας τουλάχιστον 85 ανθρώπους. Η πλειοψηφία όσων βρίσκονταν στο καμπ ήταν από 14 έως 19 ετών. Επί δυο ώρες, ο δράστης με τη στολή του αστυνομικού και το αυτόματο, κυνηγούσε τα θύματά του: ήθελε να βεβαιωθεί πως δε θα του γλιτώσει κάνεις!

Κάποιοι έπεσαν στο νερό ελπίζοντας πως θα γλιτώσουν, αλλά τα πυρά του 32χρονου τους βρήκαν κι εκεί. «Ένιωθα την ανάσα του, άκουγα τις μπότες του» δήλωσε νεαρός που σώθηκε γιατί μέσα στον πανικό είχε την ψυχραιμία να κρυφτεί ανάμεσα στα πτώματα και να προσποιηθεί πως ήταν νεκρός.

Εκείνος, ωστόσο, πυροβολούσε ακόμη και όσους κολυμπούσαν. Πίσω από θάμνους, δέντρα και ξύλινα καταφύγια βρήκαν σωτηρία αρκετά άτομα, ενώ κάποιοι πρόλαβαν να αναρτήσουν tweet καλώντας απεγνωσμένα σε βοήθεια.

\"\"

Ο 32χρονος συνέχιζε να πυροβολεί για ώρα, ενώ επέστρεφε και πυροβολούσε για δεύτερη φορά τους τραυματισμένους. Νεαροί κλείστηκαν στα κτίρια και άκουγαν από μακριά τους πυροβολισμούς κρυμμένοι κάτω από θρανία.

Αστυνομικές δυνάμεις έσπευσαν στο νησί και ελικόπτερα προσγειώθηκαν, ενώ τα ασθενοφόρα δεν είχαν πρόσβαση να προσεγγίσουν το σημείο της επίθεσης, καθώς οι πυροβολισμοί συνεχίζονταν, όπως περιγράφει η Daily Mail.

Αυτόπτες δήλωσαν ότι οι πυροβολισμοί φαινόταν ότι έρχονταν από όλες τις κατευθύνσεις καθώς όλοι έτρεχαν για να σώσουν τη ζωή τους. Κραυγές αγωνίας και τρόμου ακούγονταν σε ολόκληρο το νησί, ενώ οι κάτοικοι στις γύρω ακτές του νησιού προσπαθούσαν να βοηθήσουν όσους κολυμπούσαν προς το μέρος τους.

Ο Νορβηγός υπουργός Δικαιοσύνης Κνουτ Στορμπέργκετ, επιβεβαίωσε τη σύλληψη, ενώ ανέφερε ότι ο άνδρας που βρίσκεται στα «χέρια» των αρχών είναι Νορβηγός. «Ένας άνθρωπος συνελήφθη. Με ενημέρωσαν ότι πρόκειται για έναν Νορβηγό», δήλωσε ο Στορμπέργκετ σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρωθυπουργό Γενς Στόλτενμπεργκ. «Δεν ξέρω πολλά για αυτόν», πρόσθεσε.

Παράλληλα, βρί\"\"σκεται σε εξέλιξη επιχείρηση απεγκλωβισμού των ανθρώπων, που ήταν στα κτίρια τη στιγμή της έκρηξης. Οι αρχές εκφράζουν φόβους ότι ο αριθμός των τραυματιών θα αυξηθεί, καθώς δεν γνωρίζουν πόσοι παραμένουν παγιδευμένοι.

Οι New York Times δημοσίευσαν ότι σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες πίσω από την επίθεση βρισκόταν η τρομοκρατική οργάνωση, Ansar al-Jihad al-Alami ή «Βοηθοί της παγκόσμιας τζιχάντ», που εξέδωσε ανακοίνωση και ανέλαβε την ευθύνη.

Το μήνυμα ανέφερε ότι η επίθεση αποτελεί απάντηση στην παρουσία των νορβηγικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν και σε προσβολές στον προφήτη Μωάμεθ. «Αυτό που βλέπετε είναι μόνο η αρχή και θα έρθουν ακόμη περισσότερα» υπογραμμιζόταν στο μήνυμα, σύμφωνα με τις πληροφορίες της νεοϋορκέζικης εφημερίδας.

Ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας, Τζενς Στόλτεμπεργκ ανέφερε ότι «η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή. Ακόμη κι αν είμαστε καλά προετοιμασμένοι, είναι πάντα αρκετά δραματικό όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο».

«Είναι σημαντικό να μην αφήσουμε τους εαυτούς μας να φοβηθούν. Γιατί σκοπός αυτού του είδους της βίας είναι να δημιουργήσει φόβο» κατέληξε ο πρωθυπουργός, που δεν έχει αποκαλύψει την τοποθεσία που βρίσκεται.

.
\"\"


Καταδίκη από ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στη Νορβηγία, που επλήγη από φονικές επιθέσεις, καλώντας συγχρόνως τη διεθνή κοινότητα σε «συνεργασία κατά της τρομοκρατίας.

«Θέλω να εκφράσω τα προσωπικά συλλυπητήριά μου στους Νορβηγούς» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, υποδεχόμενος στο οβάλ γραφείο τον πρωθυπουργό της Νέας Ζηλανδίας, Τζον Κέι.

Αυτές οι επιθέσεις ήλθαν να θυμίσουν σε όλη τη διεθνή κοινότητα το διακύβευμα, να εμποδίζονται τέτοιες τρομοκρατικές ενέργειες, αλλά και την ανάγκη συνεργασίας στον τομέα των πληροφοριών, σημείωσε ο Μπαράκ Ομπάμα.

\"\"

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί χαρακτήρισε τη φονική επίθεση μέσα στο Όσλο «πράξη αποκρουστική και απαράδεκτη», με επιστολή, που απέστειλε στον πρωθυπουργό της Νορβηγίας, Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Μόλις πληροφορούμαι, με βαθιά συγκίνηση, τη φονική έκρηξη σήμερα το απόγευμα στο κέντρο του Όσλο, την καταδικάζω με το μεγαλύτερο σθένος, την κρίνω αποκρουστική και απαράδεκτη» ανέφερε στην επιστολή του ο πρόεδρος της Γαλλίας.Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ουίλιαμ Χέιγκ εξέφρασε με γραπτή δήλωσή του τα συλλυπητήριά του «σε όσους έχασαν συγγενείς, ή τραυματίστηκαν στη βομβιστική επίθεση η οποία έγινε στο Όσλο».

«Η Βρετανία καταδικάζει όλες τις τρομοκρατικές ενέργειες, συμπαραστέκεται στη Νορβηγία και τους συμμάχους μας απέναντι σε παρόμοιες ωμότητες. Δεσμευόμαστε χωρίς ανάπαυλα να εργαζόμαστε με τους συμμάχους μας ώστε να καταπολεμηθεί η τρομοκρατία με όλες τις μορφές της» κατέληξε ο Ουίλιαμ Χέιγκ.

\"\"

Τηλεφωνική επικοινωνία Παπανδρέου με τον Νορβηγό πρωθυπουργό

Ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Νορβηγό ομόλογό του Γιενς Στόλτενμπεργκ, στον οποίο εξέφρασε την αλληλεγγύη και τη συμπαράσταση του ιδίου και του ελληνικού λαού προς την κυβέρνηση και τον λαό της Νορβηγίας.

Ο κ. Στόλτενμπεργκ ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για το γεγονός και την κατάσταση που επικρατεί και τον ευχαρίστησε για την συμπαράστασή του.

\"\"

\"\"

ωτογραφίες: reuters)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook