Κορυφαίοι μουσικοί καλλιτέχνες από την Κρήτη και την υπόλοιπη Ελλάδα θα βρεθούν από σήμερα (Δευτέρα 8 Αυγούστου), έως και την Τετάρτη 10 Αυγούστου στη σκηνή του Φεστιβάλ Βερέκυνθος 2016, στα Χανιά. 

Το Φεστιβάλ που πραγματοποιείται για 2η χρονιά στο πρότυπο καλλιτεχνικό χωριό Βερέκυνθος, που βρίσκεται ανάμεσα στη Σούδα και τα Τσικαλαριά, στην ανατολική είσοδο της πόλης των Χανίων, παρουσιάζει φέτος ένα πολυθεματικό πρόγραμμα, στοχεύοντας να γνωρίσει τους επισκέπτες του με τον κόσμο της τέχνης. 

Σημειώνεται ότι το Φεστιβάλ έχει ελεύθερη είσοδο για το κοινό. 

Δέκα ιδιαίτερα μουσικά σχήματα, δύο χοροθεατρικές παραστάσεις και μια εξαιρετική παράσταση κουκλοθέατρου για μικρούς και μεγάλους, περιλαμβάνονται στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ, το οποίο συντονίζει και επιμελείται ο γνωστός μουσικός Γιάννης Παπατζανής. 
Και οι τρεις βραδιές του Φεστιβάλ Βερέκυνθος θα κουφωθούν με μεγάλες συναυλίες από σημαντικούς καλλιτέχνες. Την Δευτέρα 8 Αυγούστου, στις 22:00 «Xylouris White”, η συναυλία που ξεσηκώνει το κοινό στην Ελλάδα και το εξωτερικό, θα συνεπάρει τους επισκέπτες του Βερέκυνθου. Ο Γιώργης Ξυλούρης (Ψαρογιώργης) εξαιρετικός λαουτίστας και ο Jim White, χρόνια ντραμερ στους Dirty Three, έχοντας στο ενεργητικό του συνεργασίες με Nick Cave, Warren Ellis, Will Oldham και PJ Harvey, σε μια μοναδική παράσταση. Μουσικοί από διαφορετικά ηχητικά μετερίζια, συνδιαλέγονται και φέρνουν στο τραπέζι το δικό τους μουσικό φορτίο με το οποίο καθηλώνουν τον τελευταίο χρόνο το κοινό σε όλο τον κόσμο.

Την Τρίτη 9 Αυγούστου, στις 22.30μ.μ. ο Αχιλλέας Περσίδης quintet, ο  συναρπαστικός κιθαρίστας και φίλος της Κρήτης, πρόκειται να ταξιδέψει το κοινό. Ήχοι δωματίου, βιωματικοί, πότε ονειροπόλοι κι άλλοτε τελετουργικοί, ήχοι της υπαίθρου και των μυστικών τόπων, μουσικοί δρόμοι φτιαγμένοι σαν πάνω σε ζωγραφική παλέτα οι συνθέσεις του κιθαρίστα, ενσωματώνουν στοιχεία και επιρροές από την παλαιά γεωγραφική μουσική συνάφεια Πόλης, Κρήτης, Μεσογείου και την σύγχρονη αισθητική της οργανικής μουσικής. Μαζί του οι μουσικοί Δημήτρης Κολιακουδάκης – κιθάρα, Ζαχαρίας Σπυριδάκης – λύρα, Γιάννης Πολυχρονάκης – κοντραμπάσο, Γιάννης Παπατζανής – κρουστά. 
Την Τετάρτη 10 Αυγούστου, στις 22.00 μ.μ. ο Ross Daly θα απογειώσει το κοινό του Βερέκυνθου, σε μια μοναδική συναυλία. Ο Ross Daly έχει χαράξει την μουσική με τα απέραντα ταξίδια του στους πολιτισμούς της Μεσογείου και όχι μόνο. Δεξιοτέχνης, ανιχνευτής, δάσκαλος αλλά κυρίως παθιασμένος ακροατής των μουσικών του κόσμου. Μαζί του ο Βασίλης Σταυρακάκης εμβληματικός ερμηνευτής και οι Γιώργος Μανωλάκης, Κέλυ Θωμά και Γιάννης Παπατζανής σταθεροί καλλιτεχνικοί συνοδηπόροι…

Αναλυτικά το Πρόγραμμα

Δευτέρα 8 Αυγούστου 2016

Στις 5.00μ.μ. Σεμινάριο κίνηση – χώρος – αντικείμενο. Θα διδάξει η Σοφία Φαλιέρου. Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ. 6945793984

Στις 6.00μ.μ. Εργαστήριο Μαντούρας με τον Γιώργο Σκρέτη. Με πρώτη ύλη το καλάμι και μοναδικά εργαλεία το μαχαίρι και το καρφί θα μάθουμε να κατασκευάζουμε το αρχέγονο αυτό πνευστό μουσικό όργανο. Για πληροφορίες, τηλ. 6906 454790

Στις 6.00μ.μ. Θεατρικό παιχνίδι με την Κατερίνα Χελιουδάκη, γιά τα παιδιά που θα βρεθούν στο Βερέκυνθο.
Χοροθέατρο (ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ)

Στις 8.00μ.μ. "Η Ομάδα Κινησιολογίας του Garaze...σε κίνηση" (Ρέθυμνο)

Πως είναι όταν τα σώματά συν-ταξιδεύουν και μοιράζονται τις αναζητήσεις τους; 

Ο δομημένος αυτοσχεδιασμός και ή χορογραφική φόρμα που θα παρουσιάσει ή ομάδα κινησιολογίας προέκυψε, από την παρατήρηση των προσωπικών στοιχείων του κάθε ερμηνευτή αλλά και τις συναισθηματικές και εκφραστικές διαδράσεις της ομάδας.
Χορογραφική δομή: Σοφία Φαλιέρου.

ΜΟΥΣΙΚΗ

Στις 9.00μ.μ. Άκης Πιτσάνης με το «The lonely man project». 
Ένα solo project που συνδυάζει ηχοχρώματα ανατολής και δύσης. Με βάση την ηλεκτρική κιθάρα και τη συνύπαρξη παραδοσιακών οργάνων, όπως το νέυ και η αχλαδόσχημη λύρα

Στις 10.00μ.μ. XYLOURIS WHITE.

Ο Γιώργης Ξυλούρης (Ψαρογιώργης) εξαιρετικός λαουτίστας. Ο Jim White από την άλλη, χρόνια ντραμερ στους Dirty Three, έχει στο ενεργητικό του συνεργασίες με Nick Cave, Warren Ellis, Will Oldham και PJ Harvey. Μουσικοί από διαφορετικά ηχητικά μετερίζια, συνδιαλέγονται και φέρνουν στο τραπέζι το δικό τους μουσικό φορτίο με το οποίο καθηλώνουν τον τελευταίο χρόνο το κοινό σε όλο τον κόσμο.

Στις 12.00μ.μ. Donkey Hotties
Μιχάλης Παππάς- ηλ.κιθάρα
Παντελής Μπακογεώργος – μπάσο
Λυκούργος Βαθυλάκης-τύμπανα
Αλεξία Κατσανεβάκη-φωνή 

Τέσσερις μουσικοί με διαφορετικές μουσικές καταβολές ενώνουν τις πορείες τους το 2016, με άξονα την αγάπη τους για τα μελωδικά φωνητικά της soul και τους έντονους ρυθμούς του funk. Ακολουθούν τη διαδρομή της soul και του funk στο χρόνο και εμπνέονται από τη διαφορετικότητα των σπουδαίων δημιουργών και ερμηνευτών της.

Τρίτη 9 Αυγούστου

Στις 5.00μ.μ. Σεμινάριο κίνηση – χώρος – αντικείμενο. Θα διδάξει η Σοφία Φαλιέρου. Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ. 6945793984
Στις 6.00μ.μ. Εργαστήριο κατασκευής και εμψύχωσης κούκλας για παιδιά

Εμψυχώτρια : Ευαγγελία Καμπουράκη (κουκλοπαίχτρια - θεατροπαιδαγωγός)

Στο εργαστήριο θα κατασκευάσουμε τις δικές μας κούκλες με απλά υλικά και θα γίνουμε κουκλοπαίχτες βάζοντας τις σε μαγικούς κόσμους και φανταστικές περιπέτειες.

ηλικία συμμετεχόντων : 5+
αριθμός συμμετεχόντων: 20
τηλ επικοινωνίας/ κρατήσεις θέσεων :6973527725
ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟ (ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ)

Στις 8.30 μ.μ. Παράσταση κουκλοθεάτρου

"Ο Σωτήρης ο Φακίρης"

Ο Σωτήρης ο φακίρης μετά από το μακρινό του ταξίδι ονειρεύεται ένα ζεστό πιάτο με φακές....

Αλλά τα πράγματα δεν είναι τόσο εύκολα γι αυτόν...

Όμως δε θα το βάλει κάτω...θα μπορέσει με τη μαγεία, αλλά και τη βοήθεια μας, να νικήσει όλα τα εμπόδια;
Μαγικά κόλπα, φίδια που χορεύουν, πολύ μουσική και κωμικές σκηνές που διαδέχονται η μία την άλλη...όταν η Ανατολή συναντά τη Δύση...
Η παράσταση παίζεται ήδη εδώ και τρία χρόνια σε σχολεία, πολιτιστικούς συλλόγους, δήμους, κλ., ενώ έχει παρουσιαστεί σε διεθνή φεστιβάλ κούκλας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

ΜΟΥΣΙΚΗ
Στις 9.30μ.μ. ‘ΜΕΛΤΕΜΙΑ"

Ράνια Ρωσοπούλου - Φλάουτο, Δανάη Κολέτσα - Βιολί, Ελευθερία Μπλαζάκη - Ακορντεόν, Νίνα Γαμπά - Μαντολίνο, Κυριάκος Ελευθεριάδης - Ούτι, Πάνος Σιάσιος -Κοντραμπάσο, Miloud Haidoud - Κρουστά.

Μελωδικοί άνεμοι από τη Μεσόγειο έως και τη Βορειοδυτική Ευρώπη αναμιγνύονται και αποκτούν μια ιδιαίτερη έκφραση. Ένα ταξίδι γεμάτο ρυθμούς και ηχοχρώματα Δύσης και Ανατολής με ούτι, βιολί, φλάουτο, ακορντεόν, μαντολίνο, κοντραμπάσο και κρουστά.

Στις 10.30μ.μ. Αχιλλεας Περσίδης quintet

Δημήτρης Κολιακουδάκης – Κιθάρα, Ζαχαρίας Σπυριδάκης – Λύρα, Γιάννης Πολυχρονάκης – Κοντραμπάσο, Γιάννης Παπατζανής – Κρουστά.

Ήχοι δωματίου, βιωματικοί, πότε ονειροπόλοι κι άλλοτε τελετουργικοί, ήχοι της υπαίθρου και των μυστικών τόπων, μουσικοί δρόμοι φτιαγμένοι σαν πάνω σε ζωγραφική παλέτα οι συνθέσεις του κιθαρίστα Αχιλλέα Περσίδη ενσωματώνουν στοιχεία και επιρροές από την παλαιά γεωγραφική μουσική συνάφεια Πόλης, Κρήτης, Μεσογείου και την σύγχρονη αισθητική της οργανικής μουσικής. Αυτός μεταξύ άλλων είναι ο Αχιλλέας Περσίδης που αναλαμβάνει να μας ταξιδέψει μουσικά…
Στις 12.00μ.μ. Alan Dalon
Με swing διάθεση και ατμοσφαιρές διασκευές οι Alan Dalon αναλαμβάνουν να κλείσουν την Τρίτη βραδιά του Φεστιβάλ Βερέκυνθος 2016.
Οι Alan Dalon είναι :
Βαγγελιώ Φασουλάκη, φωνή
Σωτήρης Αλεξάκης, κιθάρα - φωνή
Νίκος Βέργος, κιθάρα.
Η κοινότητα "Lindy hop Chania" (Βασιλική Ντουντουλάκη Κώστας Κοκολάκης και οι μαθητές τους) θα χορέψουν στους ρυθμούς του swing.

Τετάρτη 10 Αυγούστου 2016 

Στις 5.00μ.μ. Σεμινάριο κίνηση – χώρος – αντικείμενο. Θα διδάξει η Σοφία Φαλιέρου. Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ. 6945793984
Στις 6.00μ.μ. Σεμινάριο κρουστών με τον Γιάννη Παπατζανή.
Από τις 9.00μ.μ. Αστροπαρατήρηση γιά το κοινό με εξοπλισμό από τον Σύλλογο φίλων Αστρονομίας Κρήτης.

Χοροθέατρο (ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ)

Στις 8.30μ.μ. "Alicante" dueto & "πρόσκληση για τσάι" ομαδικό
Το πρώτο dueto, είναι εμπνευσμένο από το ποίημα "Alicante" του Γάλλου ποιητή Ζακ Πρεβέρ. Ενώ το δεύτερο, από την "Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων". Η χορογραφική σύνθεση είναι της Σοφίας Φαλιέρου και των ερμηνευτριών.

ΜΟΥΣΙΚΗ

Στις 9.00μ.μ. Ταξιάρχης Γεωργούλης & Γιώργος Ψάλτης

Τραγούδια, οργανικοί σκοποί, τουρκόφωνα Zeybek θα αποτελέσουν το κεντρικό πυρήνα του ρεπερτοριακού υλικού. Παράλληλα το εν λόγω corpus θα πλαισιωθεί από μια σειρά τραγουδιών της Καππαδοκίας και της Μακεδονίας

Στις 10.00μ.μ. Ross Daly, Bασίλης Σταυρακάκης, Γιώργος Μανωλάκης, Κέλυ Θωμά, Γιάννης Παπατζανής.

Ο Ross Daly έχει χαράξει την μουσική με τα απέραντα ταξίδια του στους πολιτισμούς της Μεσογείου και όχι μόνο. Δεξιοτέχνης, ανιχνευτής, δάσκαλος αλλά κυρίως παθιασμένος ακροατής των μουσικών του κόσμου. Ο Βασίλης Σταυρακάκης εμβληματικός ερμηνευτής. Οι Γιώργος Μανωλάκης, Κέλυ Θωμά και Γιάννης Παπατζανής σταθεροί καλλιτεχνικοί συνοδηπόροι …

Στις 12.00μ.μ. Μαρία Φασουλάκη ‘Δυτικός άνεμος στο Ανατολικό παράθυρο’

Η Μαρία Φασουλάκη παρουσιάζει με τους Χάρη Βλαστάκη, Γιάννη Πολυχρονάκη και Παναγιώτη Καπιζιώνη τραγούδια που γεννήθηκαν στον Ελλαδικό χώρο από επιρροές της Δύσης και της Ανατολής.

Τρίτη 9 & Τετάρτη 10 Αυγούστου 8.30μ.μ.: Στο εργαστήριο Νο 33 θα γίνει εικαστική εγκατάσταση - performance με τίτλο “το φλάουερ” από τον Δημήτρη Μακράκη.

Πληροφορίες: www.verekinthos.com