Σε μια λιτή τελετή,  που πραγματοποιήθηκε στον αύλειο χώρο του παλαιού Αρρεναγωγείου Βραχασίου, υπεγράφει μεταξύ του Δήμου Αγίου Νικολάου και της Βελγικής Αρχαιολογικής Σχολής Αθηνών -που όπως είναι ήδη γνωστό από το 2007, πραγματοποιεί συστηματικές έρευνες στην περιοχή του Σίσιου- η σύμβαση παραχώρησης του Αρρεναγωγείου Βραχασίου, διαδικασία η  οποία ξεκίνησε από το 2011, και με συντονισμένες προσπάθειες της παρούσας δημοτικής αρχής και ιδιαίτερα της Νομικής υπηρεσίας του Δήμου κατέστει δυνατόν να τακτοποιηθούν τα ζητήματα που εκκρεμούσαν  και αφορούν κυρίως την κατοχύρωση της ιδιοκτησίας του  δήμου επί του συγκεκριμένου ακινήτου!

Σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Αντώνης Ζερβός, μετά την υπογραφή της παραπάνω σύμβασης, τόνισε: «Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, με στοχευμένες  ενέργειες και την βοήθεια της νομικής υπηρεσίας του δήμου, τακτοποιήσαμε τα ζητήματα που είχαν ανακύψει- αρχής γενομένης από την κατοχύρωση του ιδιοκτησιακού του δήμου, δεδομένου, ότι τα παλιά σχολεία των χωριών,  δεν είχαν μεταφερθεί με τον ν. «Καλλικράτη» αυτοδικαίως στο περιουσιολόγιο του δήμου. Κατά συνέπεια –πρόσθεσε- μετά από μια πολύμηνη διαδικασία,  φτάσαμε σ΄ένα αίσιο τέλος!

 Αισιοδοξώ –είπε- ότι ο Δ/ντης της Βελγικής Σχολής κ. Jan Drissen θ΄αναζητήσει και ήδη έχει βρεί «χορηγούς», προκειμένου να επιτευχθεί ο κοινός μας στόχος, που δεν είναι άλλος από την ανάδειξη όλων εκείνων των στοιχείων που συνθέτουν την πολιτιστική  ταυτότητα του τόπου μας.

 «Αρρεναγωγείο Βραχασίου»

Στο Βραχάσι, σύμφωνα με ιστορικές πηγές,  λειτουργούσε σχολείο πριν από την περίοδο της Κρητικής Πολιτείας, ήδη από ο 1870, φιλοξενούμενο μάλιστα σε ιδιωτικά οικήματα και σε εκκλησίες. Το 1865 θεμελιώνεται το πρώτο διδακτήριο, σήμερα επονομαζόμενο παλαιό διδακτήριο του Δημοτικού Σχολείου Βραχασίου ή Αρρεναγωγείο Βραχασίου.

Σύμφωνα με μαρτυρίες και τη μελέτη του 1985, το κτίριο χρησιμοποιήθηκε έως το 1940 ως σχολείο. Κατά τη διάρκεια της Κατοχής, από το 1940 έως το 1944, χρησιμοποιήθηκε από τους κατακτητές ως αίθουσα εκδηλώσεων και το υπόγειο του ως κρατητήριο. Μετά το ΄44 το χρησιμοποίσε το Ε.Α.Μ ως αίθουσα εκδηλώσεων του χωριού. Το κτίριο συνέχισε να χρησιμοποιείται περίπου έως  το 1970. Στην εποχή του υπήρξε ένα από τα μεγαλύτερα κτίσματα του οικισμού και αρκετές εκεδηλώσεις έλαβαν χώρα τόσο στο εσωτερικό του, όσο και στον περιαύλιο χώρο του.

Πρόταση αποκατάστασης

Αναφορικά με την πρόταση αποκατάσταση- επανάχρησης του κτιρίου του Δημοτικού σχολείου Βραχασίου για τις ανάγκες στέγασης του εργαστηρίου της Βελγικής Σχολής Αθηνών,   ως κύριοι  στόχοι τέθηκαν η εφαρμογή παρεμβάσεων μικρής κλίμακας, ώστε να διατηρηθεί κατά το δυνατόν στο ακέραιο ο χαρακτήρας και τα μορφολογικά στοιχεία του κτιρίου. Οι σημαντικότερες επεμβάσεις που επιδέχεται το κτίριο είναι η μέριμνα για την στέγαση του, η διαμόρφωση των δαπέδων στο εσωτερικότου, καθώς και η αντικατάσταση του μεσοπατώματος μεταξύ υπογείου και ορόφου,η φροντίδα για την δημιουργία δικτύου εγκαταστάσεων, η κατασκευή νέων κουφωάτων για τα ανοίγματα του, νέων σιδεριών για τα παράθυρα καθώς και η διεξαγωγή των απαραίτητων διαδικασιών για την αποκατάσταση της παρούσας τοιχοποιίας.

Αξίζει να σημειωθεί, πώς η ανακαίνιση και επανάχρηση του κτίσματος του Αρρεναγωγείου στο Βραχάσι, αναμένεται ν΄ αναβαθμίσει συνολικά την περιοχή του οικισμού στον οποίο βρίσκεται και στον οποίο υπάρχουν σήμερα αρκετά εγκαταλελειμμένα κτίσματα προσφέροντας κίνητρο για το συνολικόεξωραισμό του οικισμού και δίνοντας  νέα πνοή στο χωριό

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook