Γραπτή Ερώτηση κατέθεσε την Παρασκευή 29 Ιουλίου στην Ευρωβουλή, ο Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής, Καθηγητής, Νότης Μαριάς, με την οποία ζητά να αποζημιωθούν οι παραγωγοί σκόρδου της Βύσσας και της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Ορεστιάδος αφού η «καταστροφή της φετινής παραγωγής σκόρδου ξεπερνά σε ποσοστό το 50%», καθώς οι «έντονες βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν στην περιοχή, συνέπεσαν με την περίοδο ωρίμανσης του σκόρδου προκαλώντας σε ορισμένους παραγωγούς την ολοκληρωτική καταστροφή της καλλιέργειας ενώ κάποιοι άλλοι συγκόμισαν τελικά μικρές ποσότητες».

Ειδικότερα, στην Γραπτή Ερώτησή του που απευθύνεται προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Έλληνας Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής αναφέρει ότι, για την φετινή παραγωγή η αρχική εκτίμηση έλεγε για 800 τόνους από τα 2.400 στρέμματα που σπάρθηκαν, ενώ το κόστος καλλιέργειας ανά στρέμμα υπολογίζεται στα 1.200 ευρώ με τελική χρηματική απόδοση, σε περίπτωση που δεν υπήρχαν ζημίες, τα 3.000 ευρώ ανά στρέμμα. «Παρά το γεγονός ότι η τιμή του σκόρδου έχει προσδιοριστεί στα 0,20 λεπτά το κεφάλι, οι παραγωγοί δεν θα καταφέρουν να ορθοποδήσουν οικονομικά, ενώ οι εκπρόσωποι του κλάδου εκτιμούν ότι και η καλλιέργεια για το 2017 θα πληγεί, εξαιτίας και της μειωμένης ποσότητας σπόρου που θα εξασφάλιζε η φετινή παραγωγή» συνεχίζει ο Νότης Μαριάς.

Συνεπώς, ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εγκρίνει μέτρα ώστε να αποζημιωθούν οι εν λόγω παραγωγοί σκόρδου για τις ζημιές που υπέστησαν λόγω των έντονων βροχοπτώσεων.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Γραπτής Ερώτησης του Νότη Μαριά προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

Η καταστροφή της φετινής παραγωγής σκόρδου ξεπερνά σε ποσοστό το 50%, σύμφωνα με τον  Αγροτικό Συνεταιρισμό Παραγωγής Επεξεργασίας και Εμπορίας Σκόρδου Βύσσας (ΑΣΠΕΕ).

Οι πρόσφατες έντονες βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν στην περιοχή, συνέπεσαν με την περίοδο ωρίμανσης του σκόρδου προκαλώντας σε ορισμένους παραγωγούς την ολοκληρωτική καταστροφή της καλλιέργειας ενώ κάποιοι άλλοι συγκόμισαν τελικά μικρές ποσότητες.

Η αρχική εκτίμηση για τη φετινή παραγωγή, από τα 2.400 στρέμματα που σπάρθηκαν, έλεγε για συνολικά 800 τόνους, ενώ το κόστος καλλιέργειας ανά στρέμμα υπολογίζεται στα 1.200 με τελική χρηματική απόδοση, σε περίπτωση που δεν υπήρχαν ζημίες, τα 3.000 ευρώ ανά στρέμμα.

Παρά το γεγονός ότι η τιμή του σκόρδου έχει προσδιοριστεί στα 0,20 λεπτά το κεφάλι, οι παραγωγοί δεν θα καταφέρουν να ορθοποδήσουν οικονομικά, ενώ οι εκπρόσωποι του κλάδου εκτιμούν ότι και η καλλιέργεια για το 2017 θα πληγεί, εξαιτίας και της μειωμένης ποσότητας σπόρου που θα εξασφάλιζε η φετινή παραγωγή.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται η Επιτροπή:

Ποια μέτρα υπέρ των ως άνω παραγωγών σκόρδου της Βύσσας και της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Ορεστιάδας στην Θράκη προτίθεται να εγκρίνει και εντός ποιου χρονοδιαγράμματος για την αποκατάσταση των παραπάνω ζημιών που υπέστησαν στην αγροτική τους παραγωγή λόγω των έντονων βροχοπτώσεων;

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook