Επιστολή στον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Τρύφωνα Αλεξιάδη απέστειλε η διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου.

Οι έμποροι καλούν τον υπουργό να επανεξετάσει το θέμα κατάσχεσης των τραπεζικών λογαριασμών για οφειλές επιχειρήσεων στο δημόσιο καθώς είναι αντιπαραγωγική και οδηγεί πολλές επιχειρήσεις στο λουκέτο.

Σύμφωνα με τον Εμπορικό Σύλλογο Ηρακλείου το 50% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων υπολειτουγούν ή προσπαθούν να λειτουργήσουν εκτός τραπεζικού συστήματος αφού οι λογαριασμοί τους είναι δεσμευμένοι και αδυνατούν να πληρώσουν μισθοδοσίες και άλλες υποχρεώσεις.

Η διοίκηση του ΕΣΗ καλεί του υπουργείο να θεσμοθετήσει τον Ακατάσχετο Λογαριασμό και να δώσει την δυνατότητα στις επιχειρήσεις που οφείλουν στο δημόσιο να παράγουν έσοδα προκειμένου να μπορούν να καλύψουν τις οφειλές τους προς το δημόσιο.

Τέλος ο εμπορικός σύλλογος στην επιστολή του τονίζει πως αν η κυβέρνηση δεν θεσμοθετήσει τον Ακατάσχετο λογαριασμό τότε σε συνδυασμό με την πρόθεσή της για πλήρη επικράτηση του πλαστικού χρήματος θα οδηγήσει άμεσα σχεδόν το 50% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο κλείσιμο.

Αναλυτικά η επιστολή αναφέρει:

"Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Είναι γνωστό ότι λόγω της πολύχρονης βαθιάς οικονομικής κρίσης που βιώνει η χώρα, ένας μεγάλος αριθμός των μικρομεσαίων επιχειρήσεων έχουν βρεθεί σε οικονομικό αδιέξοδο με αποτέλεσμα να οφείλουν μεγάλα ποσά στο ελληνικό δημόσιο και τους ασφαλιστικούς οργανισμούς.

Ως μέσο διασφάλισης συμφερόντων, τόσο από το ελληνικό δημόσιο όσο και τους ασφαλιστικούς οργανισμούς, χρησιμοποιείται τα τελευταία χρόνια το μέτρο της αναγκαστικής κατάσχεσης των τραπεζικών λογαριασμών της επιχείρησης και των φορέων της.

Σήμερα σχεδόν το 50% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων έχει δεσμευμένους εταιρικούς λογαριασμούς γεγονός που καθιστά προβληματική τη συνέχιση της λειτουργία τους.

Ο ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ θεωρεί ότι η εφαρμογή του μέτρου κατάσχεσης τραπεζικών λογαριασμών επιχειρήσεων  για οφειλές στο ελληνικό δημόσιο και τους ασφαλιστικούς οργανισμούς είναι εντελώς αντιπαραγωγική, δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από αυτά που προσπαθεί να επιλύσει και έχει φέρει αποτελέσματα αντίθετα απο το στόχο για τον οποίο εφαρμόζεται επειδή:

 • στερεί τη δυνατότατα από την επιχείρηση να λειτουργήσει και να παράξει έσοδα με τα οποία θα πληρώνει τις υποχρεώσεις της. Έτσι δεν είναι δυνατόν να πληρωθούν έγκαιρα ούτε οι εργαζόμενοι ούτε οι προμηθευτές ούτε βεβαίως το ελληνικό δημόσιο (ΦΠΑ, οφειλές) και τα ασφαλιστικά ταμεία.
 • υποχρεώνει την επιχείρηση να λειτουργεί εκτός τραπεζικού συστήματος, παρά την ισχύουσα νομοθεσία που απαιτεί το μεγαλύτερο μέρος του  τζίρου αλλά και των υποχρεώσεων των επιχειρήσεων  να περνάει μέσα από τους τραπεζικούς λογαριασμούς της εταιρίας
 • είτε εναλλακτικά υποχρεώνει την επιχείρηση να διακόψει της λειτουργία της αφού δεν υπάρχει εναλλακτικός τρόπος διακίνησης του τζίρου της.

Συνεπώς για τους παραπάνω λόγους θεωρούμε ότι είναι επιτακτική ανάγκη να επανεξεταστεί επειγόντως το ζήτημα των κατασχέσεων των τραπεζικών λογαριασμών γιατί γεννά περισσότερα προβλήματα από αυτά που προσπαθεί να επιλύσει.

Ειδικότερα προτείνουμε:

 1. Τη θεσμοθέτηση του ΑΚΑΤΑΣΧΕΤΟΥ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ των επιχειρήσεων σε δύο τουλάχιστον Ελληνικές Τράπεζες (για λόγους ανταγωνισμού), χωρίς όριο δέσμευσης και με αποδέσμευση, για πληρωμές υποχρεώσεων, όλων των υφιστάμενων διαθεσίμων που σήμερα παραμένουν παγωμένα και δεν μπορούν να αξιοποιηθούν.
 2. Τη δυνατότητα μέσω των ΑΚΑΤΑΣΧΕΤΩΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ να πληρώνονται συγκεκριμένα:
  1. οι υποχρεώσεις έναντι του Ελληνικού Δημοσίου (φόροι, τέλη, φπα κλπ) και των ασφαλιστικών οργανισμών (ΙΚΑ, ΤΕΒΕ, κλπ) και επιχειρήσεων κοινής ωφελείας (ΔΕΗ, ΟΤΕ) ώστε η επιχείρηση, ανεξάρτητα από τα χρέη της να μπορεί να λειτουργεί σύννομα και τα ποσά που σήμερα είναι παγωμένα λόγω δέσμευσης να αξιοποιούνται άμεσα προς όφελος του δημοσίου και της οικονομίας γενικότερα.
  2. οι υποχρεώσεις προς τη μισθοδοσία και τους προμηθευτές – συνεργάτες,  ώστε η επιχείρηση να συνεχίζει ομαλά τη λειτουργία της. Η λίστα των λογαριασμών αυτών  συμφωνείται προκαταβολικά ώστε να μην γίνονται εξαιρέσεις ενώ νέοι λογαριασμοί που θα προκύπτουν απο νέες συνεργασίες θα μπορούν χωρίς περιορισμό να προστίθενται στο σύστημα.
 3. Τη σύνδεση των ΑΚΑΤΑΣΧΕΤΩΝ  ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ με τερματικά μηχανήματα POS της επιχείρησης,  δεδομένου ότι (όπως πληροφορούμαστε) επίκειται η καθολική χρήση τους από την κυβέρνηση σας με επερχόμενη νομοθετική ρύθμιση.
 4. Τη δυνατότητα ανάληψης  ελάχιστου ποσού εργοδοτικής αμοιβής έως 1500 ευρώ το μήνα (για κάθε φυσικό πρόσωπο) με το οποίο οι ιδιοκτήτες μπορούν να διαβιούν ευπρεπώς και να πληρώνουν τις προσωπικές, οικογενειακές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις τους (αυτό εξάλλου προβλέπεται ήδη για του ιδιώτες).

Θεωρούμε ότι με την υιοθέτηση των παραπάνω προτάσεων δεν θα λυθεί μόνο ένα σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι επιχειρήσεις αλλά θα ωφελήσει παράλληλα το Ελληνικό δημόσιο αλλά και το τραπεζικό σύστημα.

Ας σημειωθεί επίσης ότι αν υλοποιηθεί η φημολογία ότι δεν θα προστατεύεται το σύνολο του ακατάσχετου λογαριασμού αλλά μονάχα ένα ποσοστό της τάξεως 70-80%, τότε το μέτρο δεν θα έχει ουδεμία απήχηση δεδομένου ότι οι περισσότερες από τις επιχειρήσεις αυτές λειτουργούν σήμερα με ζημίες ή με οριακή κερδοφορία και αν ένα οποιοδήποτε ποσοστό από το τζίρο τους δεσμευτεί τότε είναι βέβαιο ότι βραχυπρόθεσμα δεν θα μπορέσουν να συνεχίσουν τη λειτουργία τους με αποτέλεσμα το δημόσιο να χάσει οριστικά την πιθανότητα εισπράξεων παλαιών οφειλών.

Αν για τεχνικούς λόγους θα πρέπει ένα ποσοστό του τζίρου να μεταφέρεται σε παλαιές οφειλές αυτό το ποσοστό δεν μπορεί να είναι πάνω από 3% και αυτό μονάχα σε επιχειρήσεις που εμφανίζουν στοιχειώδη κερδοφορία τα δύο τελευταία χρόνια. Αλλά ακόμα και στην περίπτωση αυτή το ποσό που εισπράττεται θα πρέπει να αποτελεί εκπιπτόμενο φόρο.

Κύριε υπουργέ,

Έχετε ήδη καθυστερήσει. Κάθε μέρα που περνά δεκάδες επιχειρήσεων βάζουν λουκέτο.

Σας υπενθυμίζουμε ότι η κυβέρνηση σας έχει υπαναχωρήσει στις περισσότερες προεκλογικές εξαγγελίες στήριξης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας (διαγραφή μνημονίων, αφορολόγητο, μείωση φορολογίας, ΦΠΑ, ευέλικτες ρυθμίσεις, κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, τράπεζα μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μέτρα για την ανάπτυξη κλπ ) γεγονός που σε συνδυασμό με την εντεινόμενη οικονομική ύφεση έχουν φέρει τα μέλη μας σε απελπιστική κατάσταση.

Εάν υποχωρήσετε και στο ζήτημα του ΑΚΑΤΑΣΧΕΤΟΥ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ (για το οποίο διαπιστώνουμε ανεξήγητη κωλυσιεργία αφού συζητείται απ τον Φεβρουάριο), αντιλαμβάνεστε ότι  σε συνδυασμό με την πρόθεση σας για πλήρη επικράτηση του πλαστικού χρήματος θα οδηγήσετε άμεσα σχεδόν το 50% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο κλείσιμο κάτι βεβαίως που ωφελεί τους εταίρους δανειστές μας των οποίων το έργο της άλωσης της ελληνικής οικονομίας θα γίνει πολύ ευκολότερο.

Άραγε θα το πράξετε; θα αναλάβετε το βάρος της οικονομικής και πολιτικής ευθύνης για μια τέτοια επιλογή; και αν ναι τότε ποιους ακριβώς εκπροσωπείτε; τον ελληνικό λαό που σας επέλεξε ή τους δανειστές που εκ των υστέρων ανακαλύπτουν τα λάθη τους (και τα δικά σας που τα δεχτήκατε) αλλά πλέον είναι πολύ αργά ;"