"Ξεχείλισαν" απο κόσμο και ήχους καντάδας τα σοκάκια της Παλιάς Πόλης του Ρέθυμνου στην αναβίωση του εθίμου της "Μελαμπιανής καντάδας".

Πρόκειται για ένα έθιμο που ξεκίνησε απο το χωριό Μέλαμπες του Ρεθύμνου προσελκύοντας κάθε φορά πολύ κόσμο, όλων των ηλικιών, ντόπιους και επισκέπτες. 

Όπως φαίνεται στο βίντεο και στις φωτογραφίες, τα σοκάκια της Παλιάς Πόλης γέμισαν ασφυκτικά από κόσμο που άκουγε τη μουσική, συμμετείχε στο χορό και το τραγούδι ενώ πολλοί έβγαλαν τα κινητά τους για να απαθανατίσουν τις όμορφες αυτές στιγμές. Ανάμεσά τους τουρίστες αλλά και ομογενείς που απόλαυσαν μια γνήσια κρητική γιορτή.

Φέτος, το τραγούδι συνόδευσαν με το χορό τους Ελληνοαμερικανοί που δεν έχασαν την ευκαιρία να θυμηθούν τα "βήματα" που τους ενώνουν με την Κρήτη.

 

 

Τι είναι η παραδοσιακή Μελαμπιανή Καντάδα;

Μια παρέα  ατόμων με επικεφαλής τη λύρα και το λαγούτο παίζοντας στους δρόμους του χωριού διάφορους κρητικούς σκοπούς, τραγουδαεί ένας- ένας και κομμάτι - κομμάτι τη μαντινάδα  του και επαναλαμβάνοντας το στη συνέχεια όλοι μαζί όσοι βρίσκονται στη παρέα - αποπαίρνοντας την -  όπως χαρακτηριστικά λέγεται  αυτός ο τρόπος εκτέλεσης του  τραγουδιού.