Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση – αφιέρωμα της ΚΟΒ Μεσαράς του ΚΚΕ και της ΟΒ Μεσαράς της ΚΝΕ για τη ζωή και το έργο του κομμουνιστή λογοτέχνη Θέμου Κορνάρου, στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τον εορτασμό των 100 χρόνων από την ίδρυση του ΚΚΕ και των προφεστιβαλικών εκδηλώσεων του 42ου Φεστιβάλ ΚΝΕ – Οδηγητή, την Τετάρτη 10 Αυγούστου στην πλατεία του Σίβα, γενέτειρα του Θέμου Κορνάρου.
Στο χώρο της εκδήλωσης υπήρχε έκθεση για τη ζωή και το έργο του Θέμου Κορνάρου, με υλικό από το αρχείο της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, καθώς και έκθεση του πολιτιστικού συλλόγου Σίβα «ΘΕΜΟΣ ΚΟΡΝΑΡΟΣ», με εκδόσεις και προσωπικά αντικείμενα του κομμουνιστή λογοτέχνη. 
Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε η πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Σίβα, Ανδρουλιδάκη Ευαγγελία. Την κεντρική ομιλία έκανε η Χουστουλάκη Γενοβέφα, μέλος της Τομεακής Επιτροπής Ηρακλείου του ΚΚΕ, η οποία μεταξύ των άλλων ανάφερε:

”(…) Βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να τιμήσουμε τον αγωνιστή που έμεινε φυλακισμένος στο τρομερό στρατόπεδο του Χαϊδαρίου, που συλλαμβάνεται ξανά στις μάχες της Αθήνας τον Δεκέμβρη του ‘44, που εξορίστηκε στη Μακρόνησο και στον Αη – Στράτη (…) Για τον κομμουνιστή δημιουργό που είχε καθαρό ποιος ήταν ο σκοπός του: «Ξέρω πού πηγαίνω και τι θέλω. Βρήκα την πόρτα που φέρνει πέρα από τον κατάκλειστο κάμπο, και πάω να συναντήσω το Λαό που μάχεται, και να γίνω ένας από τους πρακτικογράφους των αγώνων του» (…)
Ο Θέμος Κορνάρος, καταγόμενος από τη γνωστή οικογένεια των Κορνάρων,  γεννήθηκε το 1906 στο Σίβα. Ο αγρότης πατέρας του ξόδεψε όλη την περιουσία του στον αγώνα κατά των Τούρκων καταχτητών, όπου συμμετείχε ως οπλαρχηγός. Ο γιός κληρονόμησε από τον πατέρα του τη φωτιά της ανυποταγής. Σε ηλικία 12 χρόνων, ανήσυχο πνεύμα καθώς ήταν, εγκατέλειψε το νησί προς την ηπειρωτική Ελλάδα για να μπορέσει δουλεύοντας εδώ κι εκεί να χορτάσει τη δίψα του για γνώση και να συνεχίσει τις σπουδές του στο γυμνάσιο.
Εικόνες από την περιπετειώδη εφηβική ζωή του, οπότε ασχολήθηκε με ποικίλα επαγγέλματα σε διάφορες γωνιές της χώρας (…) δίνει στο τελευταίο βιβλίο του «Το ξεκίνημα μιας γενιάς, από τα βαλτονέρια της μεγάλης Ιδέας» (…) Απ’ αυτό μαθαίνουμε ότι για να φοιτήσει στο γυμνάσιο, όπου διέπρεπε στις εκθέσεις, πουλούσε στα διαλείμματα κουλούρια και κοιμόταν σε ένα εγκαταλειμμένο βαγόνι. Τα καλοκαίρια προσπαθούσε να εξοικονομήσει τα έξοδα της σχολικής χρονιάς δουλεύοντας εργάτης στα χωράφια, σε γυαλάδικο και όπου αλλού εύρισκε μεροκάματο.  Σ’ αυτές τις περιπλανήσεις δέθηκε με την τάξη του, την εργατική, που εκείνα τα χρόνια έκανε τα πρώτα της βήματα για να διαχωριστεί από την αστική επιρροή με την καθοδήγηση των κομμουνιστών (…)
Όπως ήταν αναμενόμενο, ο κρατικός μηχανισμός αντιμετώπισε με οργή τον συγγραφέα και τα βιβλία του (…) ωστόσο ο νέος συγγραφέας αμέσως καθιερώθηκε στους λογοτεχνικούς κύκλους για το ταλέντο, την ευφυΐα, την παρατηρητικότητα, τον πλούτο των ιδεών, την εμπειρία του από τη ζωή,  αλλά και για την πρωτοποριακή για τη χώρα τεχνοτροπία του λογοτεχνικού κοινωνικού ρεπορτάζ (…)
Η τόσο ενοχλητική στην κυρίαρχη τάξη συγγραφική και δημοσιογραφική δραστηριότητά του από τις στήλες, μάλιστα του Ριζοσπάστη, αλλά και το γεγονός ότι την περίοδο εκείνη γίνεται μέλος του ΚΚΕ, ήταν το ασφαλές διαβατήριο για να εξοριστεί ανάμεσα στους πρώτους από τη δικτατορία του Μεταξά (…) 
Προς το τέλος της κατοχής συλλαμβάνεται από τους Γερμανούς (…) οδηγείται σε άθλια φυσική κατάσταση στο φοβερό στρατόπεδο του Χαϊδαριού (…) Τον Δεκέμβρη του ‘44, συλλαμβάνεται από τους Εγγλέζους (…) αργότερα στη Μακρόνησο και τον Αη – Στράτη (…) Στη δικτατορία των Συνταγματαρχών δεν συνελήφθη, και αυτό τον πίκρανε. Αφηγείται η Τατιάνα Μιλλιέξ: «Ο αξέχαστος Θέμος Κορνάρος έκλαιγε. Έκλαιγε αυτό το θηρίο, γιατί δεν τον πιάσανε. Το θεωρούσε ατιμωτικό.»

(…)
Φίλες και φίλοι,
Ο λαός βιώνει προβλήματα για το μεροκάματο, την απληρωσιά, τη σύνταξη, την αβάσταχτη φορολογία και τα χαράτσια, την κατάσχεση του σπιτιού, την απαράδεκτη κατάσταση στην υγεία και παιδεία. Τον καλούν να ματώσει κι άλλο, για να έρθει η πολυπόθητη ανάπτυξη (…) Πιο φθηνό μεροκάματο για τους εργάτες για να είναι κερδοφόρα τα μονοπώλια, λουκέτα στα μικρομάγαζα, τις μικρές επιχειρήσεις, για να έχει όλη τη πίτα της αγοράς το μονοπώλιο, οι αγρότες να γίνουν φαμέγοι στα χωράφια τους για να έχουν όλη τη γη και τη παραγωγή μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις και τράπεζες. 
Την ίδια ώρα που ο λαός στενάζει στους γκισέδες της εφορίας, βιομήχανοι, εφοπλιστές, τραπεζίτες, μεγαλέμποροι απολαμβάνουν με νόμο φοροαπαλλαγές, επιδοτήσεις, επενδυτικά κίνητρα, χαρίσματα από τούτη και τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Για να έρθει τάχα η ανάπτυξη (…)
Η ουσία αυτής της πολιτικής, που υλοποιεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, όπως και οι προκάτοχοί της, η πολιτική και η στρατηγική που υπηρετούν, το ίδιο το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα, φέρνει κι άλλους μεγάλους κινδύνους και συμφορές για το λαό. Όλα τα κόμματα, πλην ΚΚΕ, πανηγύρισαν την συμφωνία ΕΕ με την Τουρκία για το προσφυγικό, που μετατρέπει τη χώρα μας σε αποθήκη ψυχών. Όλα τα άλλα κόμματα πανηγύρισαν για τις αποφάσεις της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ (…)
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχει τεράστιες ευθύνες, γιατί συμμετέχει, όπως τις προηγούμενες κυβερνήσεις, ενεργά στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς για λογαριασμό του ελληνικού κεφαλαίου, ενώ καλλιεργεί ψεύτικες ελπίδες ότι η Ελλάδα μπορεί να είναι «νησίδα» σταθερότητας σε μια ταραγμένη περιοχή. Σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, απαιτείται λαϊκή αγωνιστική ετοιμότητα ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τις επεμβάσεις, τη συμμετοχή της χώρας μας σε αυτές (…)
Το ΚΚΕ βαδίζει προς τη συμπλήρωση 100 χρόνων ζωής, αγώνων και θυσιών, παραμένοντας «το πιο νέο» κόμμα, γιατί πρεσβεύει το νέο, το αναγκαίο, το μοναδικά προοδευτικό μέλλον για την ανθρωπότητα: Την απαλλαγή της εργατικής τάξης από την εκμετάλλευση, τη θεμελίωση μιας νέας οικονομίας και νέας κοινωνίας (…) Σ΄ αυτόν τον αγώνα, σ’ αυτή την πάλη  ο Θέμος είναι παρών (…)”

Στα πλαίσια της εκδήλωσης, πραγματοποιήθηκε μουσικοθεατρικό αφιέρωμα από την θεατρική ομάδα της ΚΝΕ, με αναφορές σε έργα και χειρόγραφα του Κορνάρου («Στρατόπεδο του Χαϊδαριού», «Τα παιδιά της θύελλας», κ.ά), αρθρογραφία της εποχής, μαρτυρίες και αφιερώματα συνεξορίστων και συντρόφων του, όπως οι Γιώργος Φαρσακίδης και Γιάννης Ρίτσος και άλλα ντοκουμέντα, από το αρχείο της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ. Το θεατρικό αναλόγιο «έντυσαν» επιλογές από το έργο των κομμουνιστών καλλιτεχνών Μάνου Λοΐζου, Ναζίμ Χικμέτ, καθώς και πρωτότυπες μελωδικές συνθέσεις και στίχοι. 
Τέλος, προς τιμήν του κατέθεσαν στεφάνια στο μνημείο στην πλατεία του χωριού, εκ μέρους του ΚΚΕ ο Καραγιώργος Πάνος, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ, εκ μέρους της ΚΝΕ ο Περατσάκης Γιώργος, μέλος του Γραφείου του Συμβουλίου Περιοχής Κρήτης της ΚΝΕ και εκ μέρους του πολιτιστικού συλλόγου Σίβα, η Ανδρουλιδάκη Ευαγγελία, πρόεδρος του συλλόγου.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook