Το νέο ευρωπαϊκό σχέδιο βοήθειας για την Ελλάδα θα προκαλέσει αύξηση του χρέους της Γαλλίας κατά περίπου 15 δισεκατομμύρια ευρώ ως το 2014, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν, παρουσιάζοντας το γεγονός αυτό ως μια έμμεση συνέπεια της συμφωνίας που επετεύχθη χθες στις Βρυξέλλες, την οποία χαρακτήρισε παράλληλα ένα απολύτως αποφασιστικό στάδιο στην ιστορία της ευρωζώνης.

«Οι αποφάσεις αυτές δεν έχουν άμεσο κόστος για τα δημοσιονομικά μας», διαβεβαίωσε ο γάλλος πρωθυπουργός, έπειτα από σύνοδο που είχε με τους κύριους υπευθύνους του γαλλικού κοινοβουλίου μετά τη σύνοδο κορυφής της ευρωζώνης που έγινε χθες στις Βρυξέλλες.

«Έχουν έμμεσο κόστος καθώς εμείς θα μετάσχουμε μέσω των εγγυήσεων που θα δοθούν για τα δάνεια που θα χορηγηθούν από το ευρωπαϊκό ταμείο σταθερότητας στην Ελλάδα», προσέθεσε.

«Αυτό θα έχει επομένως μια έμμεση συνέπεια, αυτή είναι μια αύξηση ως το 2014 του επιπέδου του χρέους μας, αν ληφθεί υπόψη η ενσωμάτωση των εγγυήσεων, ύψους περίπου 15 δισεκατομμυρίων ευρώ», συνέχισε.

«Μπορούμε να υπολογίσουμε σε 15 δισεκατομμύρια ως το 2014 τη γαλλική δέσμευση», προσέθεσε ο γάλλος πρωθυπουργός.

Ο κ Φιγιόν, σύμφωνα με την \”Ημερησία\”, υπογράμμισε παράλληλα ότι η συμφωνία που συνήφθη χθες σηματοδοτεί ένα απολύτως αποφασιστικό στάδιο στην ιστορία της ευρωζώνης και τόνισε τον ουσιαστικό ρόλο του γαλλογερμανικού άξονα, «κλειδιού της σταθερότητας στην ευρωζώνη».

Το δημόσιο χρέος της Γαλλίας ανερχόταν στα τέλη του πρώτου τριμήνου σε 1.646,1 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή στο 84,5% του ΑΕΠ.

Ο στόχος της Γαλλίας να επαναφέρει το δημόσιο έλλειμμά της κάτω του 3% του ΑΕΠ το 2013 «πρέπει να επιτευχθεί», σημείωσε επίσης ο Γάλλος πρωθυπουργός και κατέληξε: «Οι δεσμεύσεις που αναλάβαμε πρέπει να γίνουν σεβαστές».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook