Με ενθουσιασμό και σε αγωνιστικό πνεύμα, οι απόδημοι καθώς και οι «εν Κρήτη…» Κρήτες αλλά και πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκαν στα πολυσχιδή μετερίζια του Ρεθύμνου για το 8ο Συνέδριο του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών (ΠΣΚ) με γενικό, εύστοχο θέμα «Τον Κρητικό στον αγώνα». Οι εργασίες του συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε με στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης ολοκληρώθηκαν παρουσία εκατοντάδων ατόμων που αντάμωσαν σε πολιτιστικά σημεία του Ρεθύμνου για να μνημονεύσουν, να αποτίσουν φόρο τιμής και να αναλύσουν τους αγώνες των Κρητικών ανά τους αιώνες σε όλους του τομείς της ζωής.

To μεγάλο «αντάμωμα» των συνέδρων ξεκίνησε το απόγευμα της Πέμπτης 4 Αυγούστου στον υπαίθριο κήπο του ξενοδοχείου Achillion Palace. Ανεπίσημες επαφές και χαιρετισμοί προετοίμασαν το έδαφος για τα σημαντικά θέματα που τέθηκαν επί τάπητος τις μέρες που ακολούθησαν, επισφραγίζοντας σθεναρά, για ακόμη μία φορά, πως ο Κρητικός, σε όποιο σημείο της γης και να βρεθεί, καθοδηγούμενος από την ιστορία του, τον πολιτισμό του και το κρητικό του πνεύμα, είναι ικανός να κατακτά ανώτατα επίπεδα στην κοινωνική, οικονομική, πολιτική και πολιτιστική ζωή.

(Δείτε φωτογραφικό υλικό της πρώτης μέρας εδώ)

Η έναρξη του συνεδρίου έγινε την Παρασκευή 5 Αυγούστου στην ιστορική, Ιερά Σταυροπηγιακή Μονή Αρσανίου με μεγάλη προσέλευση. Επίσημοι προσκεκλημένοι παραβρέθηκαν, παρακολούθησαν και απηύθυναν χαιρετισμό. Ανάμεσά τους, ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ειρηναίος, ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.κ. Ευγένιος, ο Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ.κ. Αμφιλόχιος, ο Ηγούμενος της Μονής Αρσανίου π. Ευφραίμ, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαρία Λιονή, ο Δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργης Μαρινάκης, ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου Κωνσταντίνος Μαμουλάκης, ο Πρόεδρος του «Ποταμιού» Σταύρος Θεοδωράκης, ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Κεγκέρογλου, ο ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς, ο Αν. Γενικός Διευθυντής της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού Δημήτριος Πλευράκης, ο Γενικός Διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος Νικόλαος Παπαδάκης, καθώς και άλλοι εκπρόσωποι θρησκευτικών, πολιτικών, στρατιωτικών, προξενικών και εκπαιδευτικών αρχών, επαγγελματικών φορέων και οργανώσεων.

Παράλληλα με την έναρξη του συνεδρίου στη Μονή Αρσανίου, εγκαινιάστηκε για το κοινό η έκθεση ζωγραφικής με κεντρικό άξονα την επική Μάχη της Κρήτης του γνωστού διεθνώς Κρητικού ζωγράφου Μπότη Θαλασσινού. Ακολούθησαν οι δύο πρώτες «ακαδημαϊκές» συνεδρίες με θεματικές α) την «Επανάσταση του 1866 & το Αρκάδι» και β) «Τη Μάχη τη Κρήτης κατά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο».

Προσκεκλημένος, κεντρικός ομιλητής του συνεδρίου ήταν ο Στρατηγικός Σύμβουλος Νίκος Λυγερός, που το απόγευμα της ίδιας μέρας, στην κατάμεστη αίθουσα «Σπίτι του Πολιτισμού» στο κέντρο του Ρεθύμνου, ανέπτυξε, παρουσία του Αντιδημάρχου Παιδείας & Πολιτισμού κου Γιώργου Γεωργαλή, με ακρίβεια και ευφράδεια το καίριο θέμα «Το κονταροχτύπημα στον Ερωτόκριτο ως γεωστρατηγικό παράδειγμα αγωνιστικότητας». Στη συνέχεια, αρκετά μέλη του συνεδρίου παρακολούθησαν στη Φορτέτζα την εκδήλωση για τα 40 χρόνια από την ίδρυση του μουσικοχορευτικού συλλόγου «Αρκάδι», τιμή στη μνήμη μίας μοναδικής γυναίκας, την «Αρχόντισσα της παράδοσης» Σοφία Ηλιάκη. 

Οι «ακαδημαϊκές» εργασίες του συνεδρίου συνεχίστηκαν στις 6 Αυγούστου, στη Μονή Αρσανίου, με τρεις ακόμη συνεδρίες που εστίασαν α) στη μελέτη του κρητικού αγώνα μέσα από την κρητική λαογραφία και λογοτεχνία καθώς και το πώς μεταλαμπαδεύεται η μοναδική αυτή αξία εκπαιδευτικά σε νεότερες γενιές, β) τη θέση του κρητικού αγώνα στις μέρες μας αλλά και γ) τη στάση και τα πεπραγμένα του απόδημου Κρητικού στον κάθε λογής αγώνα από το 1885 έως και τα μεταπολεμικά χρόνια, μέσα από μορφές Κρητικών γνωστές και άγνωστες που υπήρξαν παραδείγματα αγώνα.

Σημαντικές ήταν οι συζητήσεις που ακολουθούσαν όλες τις «ακαδημαϊκές» συνεδρίες αλλά και την κεντρική ομιλία του συνεδρίου, στη διάρκεια των οποίων έγινε λόγος και για το πώς η λεγόμενη «κρίση» μπορεί να είναι και μία ευκαιρία για την ανάδειξη νέων ιδεών, καινοτομιών και εφαρμόσιμων πρακτικών που μπορούν να βοηθήσουν τις τοπικές κοινωνίες και την Κρήτη, αλλά κατ’ επέκταση την Ελλάδα και τη θέση της στην παγκόσμια κοινότητα. 

(Δείτε φωτογραφικό υλικό εδώ)

Το Σάββατο 6 Αυγούστου το απόγευμα, ακολούθησε ο «1ος Λαϊκός Αγώνας Δρόμου Λούης Τίκας» με συνδιοργάνωση του Ομίλου Υπεραποστάσεων Κρήτης, από τη Μονή Αρκαδίου προς τη Μονή Αρσανίου, μία διαδρομή 13,300 χιλιομέτρων, τιμητική για τον κρητικό αγωνιστή Ηλία Σπαντιδάκη (–ευρύτερα γνωστό ως Λούη Τίκα) στον τόπο καταγωγής του τη Λούτρα. Ο αγώνας ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία, με την αθρόα συμμετοχή 100 δρομέων ανδρών και γυναικών, που κατέθεταν ένα κλαδί ελιάς κατά τη διέλευσή τους από το σπίτι του Λούη Τίκα, του συνδικαλιστή από την Κρήτη, που δολοφονήθηκε το 1914 στο Κολοράντο των ΗΠΑ θυσιάζοντας τη δική του ζωή κατά τη διάρκεια μιας μεγαλειώδους εργατικής απεργίας που εκείνος διοργάνωσε στα ορυχεία, αγωνιζώμενος για την αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα των ανθρακωρύχων. Συμβολικά, και ο ίδιος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.κ. Ευγένιος περίμενε και χαιρέτισε πολλούς από τους αθλητές μεσοστρατίς.

Αμέσως μετά, παρουσία περίπου 750 ατόμων, στο ηρωικό, βενετσιάνικο Φρούριο της Φορτέτζας, έγινε η βράβευση των νικητών του αγώνα δρόμου από το βετεράνο μαραθωνοδρόμο Γιώργο Αφορδακό. Η εκδήλωση αυτή περιελάμβανε απονομές στα τιμώμενα πρόσωπα του συνεδρίου, μουσική από τον μάεστρο στην κρητική λύρα και λεονταρίσια φωνή Ψαραντώνη και το συγκρότημά του, χορούς από νεανικά συγκροτήματα Αμερικής και Αυστραλίας, και ριζίτικα από την Φ.Ε.Κ. Φοιτητική Ένωση Κρητών Αττικής σε διδασκαλία Ευτύχη Μουζουράκη.

(Δείτε φωτογραφικό υλικό εδώ)

Τα τιμώμενα πρόσωπα του ΠΣΚ για τούτη τη χρονιά ήταν οι α) Άντυ (Ανδρέας) Μανάτος από την Washington, DC των ΗΠΑ, β) Μανώλης Καλογερής από το Μόναχο της Γερμανίας, και  γ) Αδαμαντία Λαντζάκη από την Μελβούρνη της Αυστραλίας. Την εκδήλωση «Οι Κρήτες του Κόσμου χαιρετούν την Κρήτη και τιμούν τους αγώνες του λαού της» συντόνισε, σε συνεργασία πάντα με το ΠΣΚ, ο Όμιλος Βρακοφόρων Κρήτης.

Την Κυριακή 7 Αυγούστου, το συνέδριο συνεχίστηκε στην Ιερά, ηρωική Μονή Αρκαδίου, με πανηγυρική Λειτουργία από τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης και το Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου. Τη Δοξολογία παρακολούθησαν διάφορες πολιτικές και άλλες αρχές. Ακολούθησε ξενάγηση στο Καθολικό της Μονής από την κυρία Αθηνά Κυριακάκη-Σφακάκη. 

(Δείτε σχετικό φωτογραφικό υλικό εδώ)

Το Ινστιτούτο Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΠ-ΙΤΕ), με την ευγενική χορηγία του ΠΣΚ, κλήθηκε να ενσωματώσει στο χώρο του παλιού Μουσείου της Ιεράς Μονής Αρκαδίου καινοτόμα διαδραστικά συστήματα που έχουν αναπτυχθεί στο πλαίσιο του Προγράμματος «Διάχυτη Νοημοσύνη» (Ambient Intelligence Programme). Έτσι, μία σύνθετη κατασκευή εμπεριέχει δύο μοναδικά στο είδος τους διαδραστικά εκθέματα τα οποία προσφέρουν νέους, καινοτόμους τρόπους πληροφόρησης που βοηθούν τους επισκέπτες και ειδικά τους νέους και τα παιδιά να κατανοήσουν τη διαχρονικότητα και τον ορθόδοξο πολιτισμό του Αρκαδίου. Τα διαδραστικά συστήματα δίνουν έμφαση στην ιστορία και τα πολύτιμα κειμήλια της Ι. Μονής προβάλλοντας ψηφιακό πολυμεσικό περιεχόμενο με κύριο στόχο την επαύξηση της βιωματικής εμπειρίας του επισκέπτη.

Τα δύο, μοναδικά στο είδος τους, συστήματα είναι α) το «Infocloud», μία μεγάλη οθόνη αφής στην οποία «ρέει» μια πλούσια συλλογή από φωτογραφικό υλικό από την ιστορία της Ιεράς Μονής Αρκαδίου και όπου ο επισκέπτης μπορεί να επιλέξει όποια εικόνα ή λέξη επιθυμεί αγγίζοντάς την, ώστε να τη δει σε μεγαλύτερη ανάλυση και να διαβάσει σχετική συνοδευτική πληροφορία, και β) το «Περιδέξιον», ένας ψηφιακός κατάλογος με εκθέματα του ανακαινισμένου Μουσείου της Μονής όπου οι χρήστες μπορούν να πλοηγηθούν σε μία συλλογή εκθεμάτων, να δουν σχετικές πληροφορίες, να ανακαλύψουν σημεία ενδιαφέροντος και να μεγεθύνουν τις φωτογραφίες σε μεγαλύτερη κλίμακα. 

Τα δύο αυτά συστήματα εγκαινιάστηκαν στην Ιερά Μονή Αρκαδίου αμέσως μετά την ξενάγηση. Σύντομα θα διατεθεί στο ευρύτερο κοινό (–εντός και εκτός Ελλάδας) νέα εφαρμογή για φορητές συσκευές, αφιερωμένη στην Ιερά Μονή και την ιστορία της. Η σχεδίαση, η βασική τεχνολογία, αλλά και η εικαστική κατασκευή υλοποιήθηκαν από το ΙΠ-ΙΤΕ. 

Ακολούθησε ξενάγηση στη Μονή από τον Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου καθώς και νηστίστιμο γεύμα παρουσία πάντα του Αρχιεπισκόπου που παρέμεινε και για την κλειστή, γενική καταστατική συνέλευση του ΠΣΚ, που διεξήχθει υποδειγματικά σε πνεύμα γαλήνης και αδελφικής συνεργασίας μεταξύ των Κρητών ανά τον κόσμο. Πολλά και διάφορα θέματα συζητήθηκαν στη συνάντηση αυτή και στο συνέδριο γενικότερα, τα κυριότερα των οποίων ήταν: σημαντικές αλλαγές και προσθήκες στο καταστατικό της οργάνωσης, ιδέες για μια ριζική αναδιάρθρωση των συνεδρίων του ΠΣΚ, και τρόποι για μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ των νεολαίων των ανά τον κόσμο ομοσπονδιών καθώς επίσης και με την Κρήτη. Επίσης, παρουσιάστηκαν τρόποι ανάδειξης του πολιτιστικού πλούτου και δυνατότητες ανάπτυξης του τόπου μας, τα συγκριτικά πλεονεκτήματα ανάπτυξης του νησιού και οι δυνατότητες διεθνούς διάκρισης στο τομέα της έρευνας και καινοτομίας μέσω του ΙΤΕ και των ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, πάντα σε αγαστή συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης και τους τοπικούς φορείς. Κλείνοντας την απογευματινή συνάντηση, οι Κρήτες του κόσμου βροντοφώνησαν, για άλλη μια φορά, πως παραμένουν στις επάλξεις και φυλούν τις Θερμοπύλες στις χώρες που ζουν, παραμένοντας πιστοί στις παραδόσεις και τον πολιτισμό της Κρήτης, το πνεύμα και τις αξίες της. 

Κατά τη διάρκεια της κλειστής αυτής γενικής συνέλευσης, διάφοροι σύνεδροι είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν δωρεάν από την κα Αθηνά Κυριακάκη-Σφακάκη στο νεοσύστατο Μουσείο της Αρχαίας Ελεύθερνας και το Πολεμικό Μουσείο Χρωμοναστηρίου.

Όλες αυτές οι ακαδημαϊκές, πολιτιστικές και εορταστικές εκδηλώσεις του συνεδρίου ήταν ανοιχτές στο κοινό, υψηλής ποιότητας, αποτελεσματικότητας και συμμετοχής και δεν θα μπορούσαν να έχουν πραγματοποιηθεί χωρίς τη διάθεση συνεργασίας και βαθειάς, ορθής πίστης στα ηθικά διδάγματα του κρητικού αγώνα. 

Ευχαριστήρια

Το ΠΣΚ θα ήθελε να εκφράσει τις ευχαριστίες του σε όλους όσους συνέβαλαν στη διοργάνωση του 8ου αυτού συνεδρίου του και ιδιαίτερα: στον κύριο συνδιοργανωτή του, την Περιφέρεια Κρήτης, την οργανωτική και τιμητική επιτροπή του συνεδρίου, τους ομιλητές του συνεδρίου, τον κεντρικό ομιλητή Στρατηγικό Σύμβουλο Νίκο Λυγερό, τους επίσημους υποστηρικτές-χορηγούς του συνεδρίου (Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνου και Αυλοποτάμου, Περιφέρεια Κρήτης, Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης, Δήμο Ρεθύμνης, Ίδρυμα Πολιτισμική Κρήτη, Dr. med. Argiri Parasiri-Bauer, κο Κώστα Μπαντουβά και την A. E. «Cretan Holidays», Supermarket Χαλκιαδάκης & «Γεύσεις Κρήτης», Συστήματα Επξεργασίας Νερού «Water Purity»), τους δωρητές του συνεδρίου (Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών & Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», Εκδόσεις Polaris, συγγραφέα Μυρσίνη Λαμπράκη, Δήμο Σητείας, Κώστα Ξυλούρη ή Καντρόκωστα και Δρ. Αλέξανδρο Παπαδερό), τον Ηγούμενο της Μονής Αρκαδίου, τους συνεργάτες του συνεδρίου (Όμιλο Υπεραποστάσεων Κρήτης-Ο.Υ.Κ., και ιδιαίτερα τον κο Γιάννη Παντατοσάκη και την κα Μαρία Τζανή, Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αθλητικού Τύπου και «Φώτο Μαρής»), την Παγκρήτια Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων (–και ιδιαίτερα τον κο Κωνσταντίνο Σαββάκη και την κα Αγγελική Πελαντάκη), τους Πολιτιστικούς Συλλόγους Αμνάτου, Κυριάννας και Λούτρας, τον Όμιλο Βρακοφόρων Κρήτης (–και ιδιαίτερα τον κο Αντώνη Κατικάκη), τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης Κρήτης, την Τροχαία Ρεθύμνης, το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών Ρεθύμνου, τη Μονάδα Φροντίδας ηλικιωμένων «Γερακάρι Αγκάλη Homes», τους «εργάτες» του συνεδρίου (κα Πέπη Μπιρλιράκη-Αντιδήμαρχο Πολιτισμού/Τουρισμού Ρεθύμνης, κο Μάνο Παντελιδάκη-Γραμματέα της Μονής Αρκαδίου, κο Εμμανουήλ Γοργοράπτη-Γραμματέα του Ο.Δ.Μ.Π. Νομού Ρεθύμνης), το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (Δρ. Κωνσταντίνο Στεφανίδη, κο Γεώργιο Μαργέτη, κα Ειρήνη Κοντάκη, Δρ. Μάνο Ζηδιανάκη), τον «Πειρασμό της γεύσης» του Κωνσταντίνου Γαγάνη, τις εθελόντριες κυρίες Μάρα Παναγιωτάκη και Αθηνά Κυριακάκη-Σφακάκη, το Μουσείο Ελεύθερνας, το Πολεμικό Μουσείο Χρωμοναστηρίου, και τέλος, τον αφανή ήρωα-ψυχή-ευλογία του συνεδρίου π. Ευφραίμ καθώς και την ακάματη μέλισσά «μας» κα Δέσποινα Μαραγκάκη-Γιαβρίδη.

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook