Η Άιντα Χατζιάλιτς είναι 29 χρονών και μέχρι το πρωί του Σαββάτου ήταν η νεότερη υπουργός στην ιστορία της Σουηδίας, ανερχόμενο πολιτικό αστέρι του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος. 

Μέχρι που παραιτήθηκε αιφνίδια το Σάββατο επειδή την έπιασε το αλκοτέστ -είχε περάσει το όριο των 0,20 γρ. ανά λίτρο αίματος, δηλαδή είχε πιει το ανάλογο λιγότερης από μισή μπίρα.

Η Χατζιάλιτς είχε το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Διά βίου Μάθησης. Η νεαρή πολιτικός ήταν πρόσφυγας από τη Βοσνία και είχε φτάσει στη Σουηδία στην ηλικία των πέντε ετών.

Γυρίζοντας ωστόσο από δείπνο στην Κοπεγχάγη της Δανίας, η Τροχαία την σταμάτησε στη γέφυρα του Όρεσουντ (που συνδέει Δανία και Σουηδία). Στον έλεγχο αλκοτέστ, διαπιστώθηκε ότι είχε περάσει το όριο των 0,20 γρ. αλκοόλ ανά λίτρο αίματος. 

Έτσι, η συνείδησή της της επέβαλε την παραίτηση. «Επέλεξα να παραιτηθώ επειδή πιστεύω ότι αυτό που έκανα είναι σοβαρό» είπε, όπως μεταδίδει το Reuters.

Το όριο είναι μάλλον χαμηλό σε σύγκριση με αρκετές ευρωπαϊκές χώρες. Ενδεικτικά, στην Ελλάδα το χαμηλότερο όριο είναι 0,50 γρ. ανά λίτρο αίματος (ή 0,25 γρ. ανά λίτρο εκπνεόμενου αέρα). 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook