Και ξαφνικά... εξαφανίστηκαν οι φορολογικές παραβάσεις. Είτε γιατί οι ιδιοκτήτες συμμορφώθηκαν, είτε γιατί οι άνδρες της Οικονομικής Αστυνομίας δεν περνάνε πια «από κόσκινο» τις επιχειρήσεις για αποδείξεις που δεν εκδόθηκαν, οι έλεγχοι που πραγματοποίησε η ΕΛΑΣ για τη διαπίστωση παραβάσεων φορολογικής, ασφαλιστικής νομοθεσίας σε τουριστικές περιοχές εντόπισαν μόνον παραβάσεις της ασφαλιστικής νομοθεσίας.

Και αυτό παρότι τα πρόστιμα για μη έκδοση αποδείξεων είναι πενιχρά, ενώ για κάθε αδήλωτο εργαζόμενο η «ταρίφα» φτάνει στα 10.550 ευρώ «το κεφάλι».

Όπως ανακοίνωσε επίσημα η Ελληνική Αστυνομία, από το πενθήμερο 10 έως και 14 Αύγουστου διενεργήθηκαν έλεγχοι σε επιχειρήσεις και καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος σε Μύκονο, Σαντορίνη, Πάρο και Χαλκιδική, κατά τους οποίους διαπιστώθηκαν οι ακόλουθες παραβάσεις:

· Σε εστιατόριο-καφέ-μπαρ, διαπιστώθηκαν παραβάσεις της ασφαλιστικής νομοθεσίας.

· Σε καφέ-μπαρ, κατελήφθη να απασχολείται εργαζόμενος ο οποίος δεν ήταν καταχωρημένος στους επιδειχθέντες πίνακες προσωπικού και διαπιστώθηκαν τρεις παραβάσεις της ασφαλιστικής νομοθεσίας.

· Σε σνακ-μπαρ, διαπιστώθηκε παράβαση της ασφαλιστικής νομοθεσίας.

· Σε εστιατόριο-καφέ-μπαρ, διαπιστώθηκαν έξι παραβάσεις της ασφαλιστικής νομοθεσίας.

· Σε εστιατόριο – ψησταριά, διαπιστώθηκαν τέσσερις παραβάσεις της ασφαλιστικής νομοθεσίας.

· Σε εστιατόριο – ψαροταβέρνα, διαπιστώθηκαν τρεις παραβάσεις της ασφαλιστικής νομοθεσίας.

· Σε εστιατόριο κατελήφθη να απασχολείται αλλοδαπή εργαζόμενη, η οποία δεν ήταν καταχωρημένη στους επιδειχθέντες πίνακες προσωπικού και διαπιστώθηκαν εννιά παραβάσεις της ασφαλιστικής νομοθεσίας. Η ανωτέρω εργαζόμενη συνελήφθη καθώς όπως διαπιστώθηκε διέμενε παρανόμως στη χώρα και στερούνταν πιστοποιητικού υγείας. Επίσης συνελήφθη ο προσωρινά υπεύθυνος του καταστήματος.

· Σε πιτσαρία κατελήφθη να απασχολείται μία αλλοδαπή εργαζόμενη, η οποία δεν ήταν καταχωρημένη στους επιδειχθέντες πίνακες προσωπικού και διαπιστώθηκαν επτά παραβάσεις της ασφαλιστικής νομοθεσίας. Η ανωτέρω εργαζόμενη συνελήφθη καθώς όπως διαπιστώθηκε στερούνταν πιστοποιητικού υγείας ενώ συνελήφθη επίσης και η ιδιοκτήτρια της επιχείρησης.

· Σε καφέ - ζαχαροπλαστείο διαπιστώθηκε παράβαση της ασφαλιστικής νομοθεσίας καθώς και η λειτουργία της επιχείρησης χωρίς άδεια λειτουργίας.

· Σε καφέ - αναψυκτήριο, διαπιστώθηκαν δύο παραβάσεις της ασφαλιστικής νομοθεσίας.

· Σε καφέ-εστιατόριο, διαπιστώθηκαν έξι παραβάσεις της ασφαλιστικής νομοθεσίας.

Για τις ως άνω περιπτώσεις, ενημερώθηκαν οι αρμόδιες Υπηρεσίες για την επιβολή των προβλεπόμενων διοικητικών κυρώσεων.