Το πρώτο διεθνές κινηματογραφικό φεστιβάλ ταινιών Μικρού Μήκους «IndieCrete» ανοίγει τις πύλες του αύριο Παρασκευή 19 Αυγούστου στις Αρχάνες με την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης και του δήμου Αρχανών Αστερουσίων.

Το διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου με διάρκεια έως 21 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί στο κινηματογράφο «Παράδεισος» με καθημερινές προβολές από τις 9 το βράδυ.

Σήμερα σε συνέντευξη τύπου στη Περιφέρεια Κρήτης παρουσία του εντεταλμένου Περιφερειακού συμβούλου Πολιτισμού Κώστα Φασουλάκη, και της Δημοτικής συμβούλου Χαράς Γενειατάκη, οι συντελεστές-εκπρόσωποι του φεστιβάλ, παρουσίασαν το «IndieCrete», και συγκεκριμένα η καλλιτεχνική διευθύντρια  Κωνσταντίνα Πάλλη, ο υπεύθυνος εκδηλώσεων του φεστιβάλ Μάνος Βάρδας, ο τεχνικός διευθυντής Νικολάι Ντορόζκιν όπως επίσης η υπεύθυνη τύπου Φανή Καλαθάκη.

Όπως αναφέρθηκε πρόκειται για το πρώτο Φεστιβάλ ανεξάρτητου κινηματογράφου που διοργανώνεται στην Κρήτη και φιλοδοξεί να γίνει θεσμός. Είναι ένα “open air” Φεστιβάλ που θα διεξαχθεί στο θερινό κινηματογράφο «Παράδεισος», στις Άνω Αρχάνες και θα πλαισιωθεί από σεμινάρια/workshops από καταξιωμένους συντελεστές του κινηματογράφου. Το φεστιβάλ είναι διαγωνιστικό και οι κατηγορίες του είναι οι εξής: Δράμα, Κωμωδία, Κοινωνικά Δικαιώματα, Επιστημονική Φαντασία και Γυναίκες Σκηνοθέτιδες. Η οργανωτική επιτροπή του Φεστιβάλ δέχτηκε πάνω από 1300 ταινίες απ’ όλον τον κόσμο και επέλεξε μόλις 35 απ’ αυτές που θα διαγωνιστούν στην καλοκαιρινή του εκδοχή. Πρόκειται για παραγωγές από την Κίνα, την Ισπανία, το Ιράν την Αμερική, τον Καναδά, τις Φιλιππίνες, την Αγγλία κ.α., ενώ συντελεστές επτά εξ αυτών έχουν ήδη προγραμματίσει την επίσκεψη τους στο Φεστιβάλ.

Στη σημερινή συνέντευξη τύπου ο Περιφερειακός σύμβουλος εντεταλμένος για θέματα πολιτισμού Κώστας Φασουλάκης χαρακτηρίζοντας σημαντικό πολιτιστικό γεγονός την διεξαγωγή του φεστιβάλ ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Η Περιφέρεια Κρήτης με πολύ μεγάλη χαρά στηρίζει και συμμετέχει στην διοργάνωση του 1ου διεθνούς φεστιβάλ «IndieCrete». Ένα πολύ σημαντικό πολιτιστικό γεγονός που ενισχύσει την 7η τέχνη του κινηματογράφου και ευελπιστούμε με την στήριξη του κόσμου το φεστιβάλ να το θεσμοθετήσουμε. Η Περιφέρεια Κρήτης σταθερά προσανατολισμένη στην ανάδειξη, στον εμπλουτισμό του πολιτισμικού της προϊόντος στηρίζει αυτές τις προσπάθειες με σκοπό το νησί να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στα δρώμενα της τέχνης και του πολιτισμού στη χώρα. Προσκαλούμε τους πολίτες να «αγκαλιάσουν» το φεστιβάλ με την συμμετοχή τους στις προβολές».

Από την πλευρά της η δημοτική σύμβουλος υπεύθυνη πολιτιστικών δήμου Αρχανών Αστερουσίων Χαρά Γενειατάκη υπογράμμισε:  «Καλωσορίζουμε το 1ο διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου στις Αρχάνες και ευελπιστούμε να γίνει θεσμός. Ευχαριστούμε την κα. Πάλλη που επέλεξε τις Αρχάνες για την πραγματοποίηση του φεστιβάλ, όπως επίσης την Περιφέρεια  Κρήτης που στηρίζει τέτοιες προσπάθειες».

Στις δηλώσεις τους οι εκπρόσωποι του φεστιβάλ αφού ευχαρίστησαν την Περιφέρεια Κρήτης και το δήμο Αρχανών Αστερουσίων για την ουσιαστική βοήθεια τους για την υλοποίηση του φεστιβάλ ανέφεραν:

Κωνσταντίνα Πάλλη Καλλιτεχνική διευθύντρια του φεστιβάλ:

«Θα παρουσιαστούν 35 ταινίες συνολικά, τις δυο πρώτες ημέρες από 14 και την τρίτη ημέρα θα προβληθούν οι υπόλοιπες 7.  Την κριτική επιτροπή την απαρτίζουν η Θέμις Μπαζάκα, ο σκηνοθέτης Γρηγόρης Καραντινάκης και ο διευθυντής φωτογραφίας Κωστής Νικολόπουλος. Φιλοξενούμε 7 αποστολές που θα παρουσιάσουν τις ταινίες τους και συγκεκριμένα από Ιράν, Σκοτία, Ισπανία, Κίνα, Αγγλία, Κύπρο και φυσικά Ελλάδα. Στις παράλληλες δράσεις του φεστιβάλ θα γίνουν σεμινάρια κινηματογράφου, σκηνοθεσίας αλλά και φωτογραφίας. Καλούμε τον κόσμο να παρακολουθήσει το τριήμερο φεστιβάλ κινηματογράφου και ευελπιστούμε με την στήριξη του να το θεσμοθετήσουμε».

Η υπεύθυνη τύπου του φεστιβάλ Φανή Καλαθάκη: «Το φεστιβάλ «γεννήθηκε» από την ανάγκη να δει ο κόσμος στο Ηράκλειο σινεμά. Οι κινηματογραφόφιλοι και όχι μόνο, εκτιμώ ότι θα γεμίζουν καθημερινά τον κινηματογράφο στις Αρχάνες. Η ανάγκη για να υπάρξει αυτό το φεστιβάλ καταδεικνύεται και από την συμμετοχή των δεκάδων εθελοντών που έσπευσαν να βοηθήσουν γιατί θέλουν να υπάρχει ένας κινηματογραφικός θεσμός στο νησί».

Σεμινάρια / workshops

Ταυτόχρονα με τις προβολές των ταινιών θα πραγματοποιηθούν τρία workshops με εισηγητές διακεκριμένους κινηματογραφιστές. Τον Igor Korosec, ηθοποιό από τις Η.Π.Α., με θέμα «Acting on Camera» , τον Κωστή Νικολόπουλο, Διευθυντή Φωτογραφίας, με θέμα «To φως και η αίσθηση του στην κινηματογραφική πρακτική» και τον Γρηγόρη Καραντινάκη, σκηνοθέτη, με θέμα «Μυθιστορία, Παράσταση, Ταινία, Σίριαλ».

Τη φετινή κριτική Επιτροπή, η οποία έχει επιφορτιστεί με το έργο της κρίσης και της βράβευσης των ταινιών, θα αποτελέσουν οι:

•        Θέμις Μπαζάκα  (Ηθοποιός)

•        Γρηγόρης Καραντινάκης  (Σκηνοθέτης)

•        Κωστής Νικολόπουλος (Διευθυντής Φωτογραφίας)

Το Φεστιβάλ IndieCrete πραγματοποιείται επίσης με τη στήριξη του  Πολιτιστικού και Μορφωτικού Συλλόγου Βαθύπετρου.