Τελευταία ενημέρωση: 18:05

Ολοκληρώθηκε μέσα σε κλίμα έντασης αλλά και με έντονη δυσπιστία προς την κυβέρνηση η συνεδρίαση της ΠΕΔ – Οι όροι που θέτουν οι δήμαρχοι στο τραπέζι του διαλόγου

Ολοκληρώθηκε νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής μια από τις πιο κρίσιμες συνεδριάσεις των αιρετών της Κρήτης που πραγματοποιήθηκε στη Λότζια για το προσφυγικό, με το κλίμα από μεγάλη μερίδα των συμμετεχόντων να είναι εξαιρετικά βαρύ για  την κυβέρνηση. Η συνεδρίαση έληξε χωρίς συγκεκριμένη απόφαση καθώς οι δήμαρχοι συμφώνησαν ότι αυτή δεν μπορεί να ληφθεί χωρίς να είναι ενήμεροι για τον ολοκληρωμένο σχεδιασμό της κυβέρνησης για το ρόλο της Κρήτης στην επίλυση του προβλήματος, ενώ οι αιρετοί θέτουν δύο προϋποθέσεις για την συνέχιση των διαβουλεύσεων με την κεντρική διοίκηση.

Η πλειοψηφία των φορέων εξέφρασε τις ενστάσεις της απέναντι στην πρόθεση της κυβέρνησης να δημιουργηθούν κέντρα φιλοξενίας προσφύγων στο νησί. Οι δήμαρχοι κυρίως τουριστικών περιοχών ήταν αρνητικοί στο ενδεχόμενο δημιουργίας χώρων φιλοξενίας στους δήμους τους, ενώ υπήρχαν και εξαιρέσεις, όπως η τοποθέτηση του δημάρχου Χανίων κ. Τάσου Βάμβουκα ο οποίος φάνηκε πιο ελαστικός σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Από τη συνεδρίαση δεν έλειψαν οι στιγμές αντιπαράθεσης ενώ χαρακτηριστικό ήταν το γεγονός ότι από τη σύσκεψη απουσίασαν συγκεκριμένες προτάσεις και λύσεις καθώς όπως τονίστηκε από τους περισσότερους, δεν υπάρχει σαφής κυβερνητικός σχεδιασμός πάνω στον οποίο θα μπορούσαν να διαβουλευθούν οι φορείς. Έντονη ήταν και η δυσπιστία στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ λόγω ακριβώς της έλλειψης σαφούς σχεδιασμού για την αντιμετώπιση του ζητήματος ενώ η πλειοψηφία των δημάρχων εξέφρασαν την άποψη ότι ναι μεν η Κρήτη μπορεί να συμμετέχει στην ελάφρυνση του προβλήματος όμως αυτό θα πρέπει να γίνει  μέσα από γραπτές λύσεις και δεσμεύσεις της κυβέρνησης που θα καθορίζουν σαφώς το πλαίσιο εμπλοκής του νησιού.

Προϋποθέσεις που θέτει η ΠΕΔ στο τραπέζι των διαβουλεύσεων για την φιλοξενία προσφύγων

Για το λόγο αυτό, μια από τις προϋποθέσεις στο τραπέζι των διαβουλεύσεων που βάζει η Κρήτη είναι να υπάρξει αναλυτική ενημέρωση για το σχεδιασμό της κυβέρνησης που αφορά στην φιλοξενία των 2000 προσφύγων ενώ το επόμενο χρονικό διάστημα η ΠΕΔ θα στειλει υπόμνημα με συγκεκριμένα ερωτήματα στο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής προκειμένου οι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου να τοποθετηθούν συγκεκριμενα πάνω σε αυτά.

Επίσης, οι δήμαρχοι της Κρήτης ζητούν εκ νέου την κάθοδο Μουζάλα στην Κρήτη και υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου προκειμένου να πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη με όλους τους δημάρχους του νησιού.

Αρναουτάκης: “Η Κρήτη πρέπει να αναλάβει το βάρος των ευθυνών αλλά με προϋποθέσεις”

Ναι στην φιλοξενία προσφύγων υπό προϋποθέσεις, είπε ο Περιφερειάρχης Κρήτης στην αρχική του τοποθέτηση στη σύσκεψη, στη οποία όπως τόνισε θα έπρεπε να έχει προσκληθεί και ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Ο κ. Αρναουτάκης τόνισε πως το υπουργείο πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για την σωστή και πλήρη οργάνωση των κέντρων.

“Η άποψή μου είναι ότι έπρεπε να προσκληθεί και ο κ. Μουζάλας στη σημερινή συνάντηση. Υπάρχουν πολλά ερωτήματα για το σημαντικό αυτό  ζήτημα και γι’ αυτό τον λόγο έπρεπε ο υπουργός ή καποιο πολιτικό στέλεχος να συμμετάσχει στη συνάντηση. Επίσης, πρέπει να εξεταστεί πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο και άλλοι πρόσφυγες να έρθουν από τη Λιβύη. Αυτό πρέπει να το λάβουμε σοβαρά υπόψιν μας. Πρέπει να ακούσουμε τον σχεδιασμό του υπουργείου, να μας πουν ακριβώς πόσοι θα έρθουν και όχι στο περίπου, πρέπει να δούμε τα θέματα ασφάλειας καθώς δεν υπάρχουν αστυνομικοί προκειμένου να εξασφαλιστεί 24ωρη φύλαξη των hot spot. Γι’ αυτό θα έπρεπε να είναι εδώ ο κ. Μουζάλας και να πάρει την ευθύνη το υπουργείο και η κυβέρνηση για τα όσα πρόκειται να σχεδιαστούν”. δήλωσε ο Περιφερειάρχης.

Κεφαλογιάννης: “Έπρεπε να ήταν εδώ σήμερα ο κ. Μουζάλας”

Ο Ευρωβουλευτής Μανώλης Κεφαλογιάννης τόνισε πώς έπρεπε να βρίσκεται στη συνεδρίαση κάποιος κυβερνητικός παράγοντας και ειδικά ο κ. Μουζάλας. “Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στις κινήσεις μας και στα όσα λέγονται. Υπάρχουν πάνω από μισό εκατομμύριο πρόσφυγες στη Συρία και στη Λιβύη και αν φύγουν θα πάνε σε Κρήτη και Μάλτα”

Μαριάς: “Το Ηράκλειο προβλέπεται να γίνει κέντρο επαναπροώθησης μεταναστών”

Ο Ευρωβουλευτής, Νότης Μαριάς είπε ότι επίκειται η έναρξη διαδικασίας επιστροφών ενώ διέψευσε τον κ. Μουζάλα για το Δουβλίνο 3. Απευθυνόμενος στους δημάρχους που ήταν παρόντες στη συνάντηση με τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, είπε: “Δεν ξέρω αν σας ενημέρωσε ο κ. Μουζάλας αλλά στο σχεδιασμό της κυβέρνησης για το προσφυγικό προβλέπεται και η λειτουργία περιφερειακών γραφείων χορήγησης ασύλου και στην Κρήτη και συγκεκριμένα στο Ηράκλειο. Άρα προβλέπεται το Ηράκλειο να γίνει κέντρο επαναπροώθησης μεταναστών.”

Βαρδάκης: “Πρώτη φορά υπουργός κάλεσε δημάρχους να συζητήσουν αυτό το σοβαρό θέμα”

Ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου, Σωκράτης Βαρδάκης τόνισε ότι το γραφείο ασύλου λειτουργεί από το 2013. Στο σημείο εκείνο οι υπόλοιποι βουλευτές του επεσήμαναν ότι πρόκειται για διαφορετικά γραφεία. Στη συνέχεια ανέφερε: “Δεν καταλαβαίνω γιατί έγινε αυτός ο ντόρος. Βρεθήκαμε σε αδιέξοδο, έγιναν λάθη, αλλά για πρώτη φορά θα πρέπει να παραδεχτούμε ότι ο υπουργός κάλεσε δημάρχους του νησιού και τον περιφερειάρχη για να συζητήσουν για το σοβαρό αυτό ζήτημα.”

Ηγουμενίδης: Δεν πρέπει να υπάρχει πολιτική αντιπαράθεση σε τέτοια συζήτηση

Ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου, Νίκος Ηγουμενίδης, είπε: “Δεν θα ήθελα να υπάρχει πολιτική αντιπαράθεση σε μια τέτοια συζήτηση. Πώς θα συμμετάσχει η Κρήτη; Ο υπουργός είπε μέχρι 2000 άτομα. Πρέπει να φτιάξουμε όσο το δυνατόν μικρότερες δομές έτσι ώστε να μπορέσουμε να τις διαχειριστούμε.

Πλακιωτάκης: “Έχουμε λάβει σοβαρά υπόψιν ότι περιμένουν 300.000 πρόσφυγες στη Λιβύη;”

Ο Βουλευτής της ΝΔ, Γιάννης Πλακιωτάκης τόνισε: “Όπου έχει εφαρμοστεί σχέδιο για τη διαχείρισή του έχει αποτύχει. Να μην γίνει η Κρήτη Ειδωμένη ή Ελληνικό. Η κυβέρνηση έχει καταφέρει ένα ευρωπαϊκό ζήτημα να το κάνει ελληνικό ζήτημα. Εκπέμπουμε sos για πρόσφυγες που περιμένουν στη Λιβύη και τη Συρία. Πρέπει να υπάρχει διαφάνεια και αντί γι’ αυτό ακούμε ύβρεις από Μουζάλα. Όταν δεν υπάρχει σχεδιασμός θα πρέπει ο υπουργός να μην προβαίνει σε τέτοιες δηλώσεις. Ο Μουζάλας δεν ήρθε στην Κρήτη με συγκεκριμένες προτάσεις, αλλά ήρθε με τη νοοτροπία “αποφασίζουμε και διατάζουμε”. Έχουμε λάβει σοβαρά υπόψιν ότι περιμένουν 300.000 πρόσφυγες στη Λιβύη;”

Αυγενάκης: “Πού είναι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ του νησιού στη σημερινή συνάντηση; Από τους 10 παρευρίσκονται μόνο οι 2”

Ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, Λευτέρης Αυγενάκης, αποκάλεσε τον υπουργό Γιάννη Μουζάλα “τραγική φιγούρα υπουργού” που χειρίζεται το πρόβλημα χωρίς οργάνωση και γυρίζει όλη την Ελλάδα δημιουργώντας κέντρα φιλοξενίας χωρίς σοβαρότητα. Επιπλέον, διερωτήθηκε: Πού είναι οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ του νησιού στη σημερινή συνάντηση; Στο νησί είναι 10 βουλευτές της κυβέρνησης. Εμφανίστηκαν μόνο δυο. Οι υπόλοιποι πού είναι; Αν δεν μπορείτε φύγετε, γιατί δημιουργείτε σοβαρούς κινδύνους και προβλήματα στη χώρα.” Ο κ. Αυγενάκης επιπλέον τόνισε ότι η συνάντηση αυτή έπρεπεή  να προηγηθεί της επίσκεψης Μουζάλα ή να παρίσταται σήμερα ο υπουργός στη σύσκεψη ενώ αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι οι ροές των προσφύγων από την Τουρκία προς την Ελλάδα αυξήθηκαν 20 φορές το 2016 σε σχέση με το 2015.

Κεγκέρογλου: “Αν ανοίξει ο ασκός του αιόλου από τη Βόρεια Αφρική δεν υπάρχει λύση”

Ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Βασίλης Κεγκέρογλου είπε: Υπάρχουν δυο απόψεις. Η μια υποστηρίζει ότι όλα όσα κάνουμε είναι σωστά και η δεύτερη ότι αγνοούμε τους πραγματικούς κινδύνους που αντιμετωπίζει η χώρα. Η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της. Αν ανοίξει ο ασκός του αιόλου από τη Βόρεια Αφρική δεν υπάρχει λύση. Το πρόβλημα δεν θα είναι διαχειρίσιμο. Υπάρχει έλλειψη σχεδιασμού και η κυβέρνηση θα πρέπει να αφήσει τα “yes man”. Θα επιθυμούσα να είναι εδώ η κυβέρνηση, ενώ μπαίνει το ζήτημα αν μπορούν να ληφθούν εδώ αποφάσεις από τη στιγμή που δεν γνωρίζουμε ποιο είναι το κυβερνητικό σχέδιο.”

Μανώλης Συντυχάκης: “Ο ένας ρίχνει την ευθύνη στον άλλο και δεν συζητάμε προτάσεις”

Ο Βουλευτής του ΚΚΕ Ηρακλείου, Μανώλης Συντυχάκης, είπε: “Δεν θα συμμετάσχουμε σε αυτό το θέατρο. Εδώ ο καθένας ρίχνει την ευθύνη στον άλλο, δεν βλέπω να συζητάμε προτάσεις. Έπρεπε να είναι εδώ σήμερα ο κ. Μουζάλας.”

Δανέλλης: “Επειδή έχουμε ένα ευαίσθητο ζήτημα που είναι ο τουρισμός θα πρέπει να γίνουν προσεκτικές ενέργειες”

Ο Βουλευτής Ηρακλείου με το Ποτάμι, Σπύρος Δανέλλης, ανέφερε: “Καλύτερα που δεν είναι εδώ ο υπουργός. Δεν θέλω να υπάρχει λαϊκισμός. Το πρόβλημα που έχουμε μεταξύ μας είναι η συνεννόηση και επειδή έχουμε ένα ευαίσθητο ζήτημα που είναι ο τουρισμός θα πρέπει να γίνουν προσεκτικές ενέργειες. Μπορούμε να γίνουμε σοφότεροι από τα σφάλματα του παρελθόντος. Ας αποφασίσουμε κάτι και μετά ας φωνάξουμε τον υπουργό.

Κουκιαδάκης: “Το πρόβλημα είναι το τι γίνεται με τη Λιβύη”

Ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Ευριπίδης Κουκιαδάκης, τόνισε ότι: Το πρόβλημα δεν δημιουργήθηκε χθες και το πρόβλημα δεν είναι η επίσκεψη Μουζάλα αλλά το τι γίνεται με τη Λιβύη, είναι ένα σοβαρό ζήτημα. Το πρόβλημα μας αφορά όλους, αν αφήσουμε τη θεωρία και να πάμε στην πράξη. Θα πρέπει να γίνει σύσκεψη με την παρουσία της κυβέρνησης.

Βουλγαράκης: “80 Σύριοι στα Χανιά παραμένουν ξεχασμένοι εδώ και 4 χρόνια σε απλήρωτο ξενοδοχείο”

Ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Απόστολος Βουλγαράκης, έκανε λόγο για απαξία από την πλευρά της κυβέρνησης ενώ τόνισε ότι: “Πριν 4 χρόνια, 80 Σύριοι πήγαν σε ξενοδοχείο των Χανίων και ακόμα κανένας δεν έχει ενδιαφερθεί παρά τις πιέσεις από τη μεριά του δήμου και της αντιπεριφέρειας. Ο εισαγγελέας τώρα καλεί εμένα γιατί ο ξενοδόχος είναι απλήρωτος. 

Λαμπρινός: “Αν έρθουν πρόσφυγες απαιτούμε να γίνουν οργανωμένες κινήσεις”

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με τον πρόεδρο της ΠΕΔ Κρήτης και δήμαρχο Ηρακλείου κ. Βασίλη Λαμπρινό να ξεκαθαρίζει πως δεν είχε ποτέ επαφές κατ’ ιδίαν με τον κ. Μουζάλα. Παράλληλα  ο δήμαρχος Ηρακλείου έκανε μια ανακεφαλαίωση των όσων έχουν ειπωθεί για το θέμα τις τελευταίες ημέρες και επισήμανε πως δεν είναι βέβαιο ότι θα έρθουν οι πρόσφυγες στο νησί ωστόσο όπως είπε  “αν έρθουν απαιτούμε να γίνουν οργανωμένες κινήσεις”.

Βάμβουκας: “Το ζήτημα έχει λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις από τις κανονικές”

Ο δήμαρχος Χανίων, Τάσος Βάμβουκας είπε: “Είναι ένα φλέγον ζήτημα που όμως έχει λάβει μεγαλύτερες από τις κανονικές διαστάσεις. Θεωρώ ότι υπάρχουν θετικά μηνύματα για τη στάση που μπορεί να κρατήσει η Κρήτη με ευθύνη σε ένα πρόβλημα που μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε. Αυτό που βλέπω είναι ότι κανένας δεν είπε να μείνουμε έξω από το σοβαρό αυτό πρόβλημα. Ναι μεν υπάρχουν αντιδράσεις, όπως αυτές των ξενοδόχων όμως και αυτές είναι λίγες. Το θέμα είναι ο σωστός χειρισμός. Θα πρέπει ο αριθμός να μην αυξηθεί και αν αυξηθεί να υπάρξει συνεννόηση πρώτα με την τοπική κοινωνία. Θα πρέπει να εξασφαλιστούν αξιοπρεπείς συνθήκες φιλοξενίας, αστυνόμευση και ομοιογένεια του πληθυσμού που θα έρθει εδώ.”

Μαρινάκης: “Δεν σας κρύβω ότι φεύγω πιο ανήσυχος απ’ ό,τι ήρθα”

Ο δήμαρχος Ρεθύμνου, Γιώργος Μαρινάκης τόνισε: “Είναι ένα διεθνές ζήτημα που κοντεύει να γίνει τοπικό. Δεν σας κρύβω ότι φεύγω πιο ανήσυχος απ’ ό,τι ήρθα. Δεν μπορούμε να λάβουμε ευθύνες μεγαλύτερες από αυτές που μας αναλογούν. Η Κρήτη είναι ενιαία και αν κάπου γίνει λάθος θα υπάρχει πρόβλημα για όλη την Κρήτη και όχι μόνο για την τοπική κοινωνία στην οποία θα έχει γίνει το λάθος. Να ανησυχούμε που δεν υπάρχει εθνικό σχέδιο για την απότομη μετεγκατάστη των μεταναστών. Πρέπει να λάβουμε τα μέτρα μας. Ζητάω από τον περιφερειάρχη να ζητήσετε συγκεκριμένες απαντήσεις από την κυβέρνηση για συγκεκριμένο πλάνο. Το νησί μας είναι μεγάλο, οι άνθρωποι είναι φιλόξενοι, όμως ενοχλούνται όταν η άποψή τους δεν λαμβάνεται υπόψιν από κάποιους. Φοβάμαι ότι το θέμα δεν αντιμετωπίζεται με τη σοβαρότητα που απαιτείται.”

Ζερβός: Το μεγάλο βάρος θα ριχτεί στους δήμους των νότιων παραλιών, στις μη τουριστικές περιοχές και στην ενδοχώρα 

Ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου Αντώνης Ζερβός, είπε: “Περιμέναμε συγκεκριμένες προτάσεις. Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι θα έρθουν 2000. Ρωτήθηκε η αστυνομία αν μπορεί να στηρίξει μια τέτοια ενέργεια. Το βάρος γνωρίζουμε ότι θα ριχτεί στους δήμους, κυρίως των νότιων παραλιών αλλά και στους μη τουριστικούς δήμους καθώς και στις περιοχές της ενδοχώρας.” Αναφέρθηκε επίσης σε 3 συγκεκριμένα ζητήματα. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι οι δήμοι θα πρέπει να λειτουργήσουν επικουρικά στην αντιμετώπιση του ζητήματος, ότι θα πρέπει να υπάρξει τρόπος απορρόφησης χρημάτων και ότι θα χρειαστεί ένα σχέδιο Ξενοκράτη από την Περιφέρεια για να μην υπάρξουν σοβαρά προβλήματα. Επιπλέον, απευθυνόμενος στον δήμαρχο Χανίων, είπε: “Αν κάποιος πει “όχι” δεν είναι ρατσιστής, απλώς φοβάται γιατί δεν υπάρχουν ξεκάθαρες θέσεις και σχεδιασμός”

Δήμαρχος Πλατανιά: Περιμένουμε πρώτα συγκρεκριμένες προτάσεις της κυβέρνησης

Ο δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης στην τοποθέτηση του απαίτησε συγκεκριμένες προτάσεις από μέρους της κυβέρνησης προκειμένου οι τοπικές κοινωνίες της Κρήτης να φιλοξενήσουν πρόσφυγες.

Δήμαρχος Χερσονήσου: Η Κρήτη μπορεί να μείνει εκτός σχεδιασμού για την φιλοξενία προσφύγων

Αρνητικός ήταν ο δήμαρχος Χερσονήσου σε ένα ενδεχόμενο φιλοξενίας προσφύγων λέγοντας: Η Κρήτη έχει τη δυνατότητα να ζητήσει να μείνει εκτός σχεδιασμού για την δημιουργία χώρων φιλοξενίας προσφύγων. Θα υπάρξει πρόβλημα, ήδη βλέπουμε το πρόβλημα να δημιουργείται. Δεν γνωρίζουμε τι σχεδιάζει η κυβέρνηση

Δήμαρχος Σητείας: Δεν είμαστε ρατσιστές, είμαστε ρεαλιστές. Δεν έχουμε χώρους, προχωράμε στο άγνωστο

Ο δήμαρχος Σητείας κ Πατεράκης επεσήμανε ότι ένα τέτοιο ζήτημα θέλει προσεκτικές κινήσεις, ενώ η μέχρι τώρα εμπειρία δείχνει ότι δεν υπάρχουν κάποιες ώριμες προτάσεις από την κυβέρνηση. “Η επίσκεψη Μουζάλα θέτει πολλά ερωτήματα. Γνώριζε τις αποφάσεις της ΠΕΔ; Θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτικός. Αντί να γίνει αυτό ήρθε και έβαλε φωτιές. Δημιουργήθηκε ένα αρνητικό κλίμα. Αν θέλουν να συμμετέχουμε θα πρέπει να έχουν συγκεκριμένες προτάσεις. Εμείς δεν έχουμε χώρους. Δεν είμαστε ρατσιστές, είμαστε ρεαλιστές. Υπάρχει φόβος μήπως χαρακτηριστούμε ρατσιστές και για αυτό δεν τολμούμε να πούμε ότι υπάρχει πρόβλημα. Προχωράμε στο άγνωστο”, σημείωσε

Δήμαρχος Ιεράπετρας: Δεν υπάρχει εμπιστοσύνη μεταξύ δήμων και κεντρικής εξουσίας. 

Ο δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Καλαϊτζάκης ζήτησε το επόμενο χρονικό διάστημα να γίνει σύσκεψη με βουλευτές και ευρωβουλευτές για να δοθούν συγκεκριμένες απαντήσεις. “Βλέπουμε πόσοι βουλευτές κάθονται τώρα στην αίθουσα. Οι βουλευτές, έρχονται, φωτογραφίζονται και μετά εξαφανίζονται. Έχουμε λάβει απόφαση στο διοικητικό συμβουλίο με τις οποίες ζητούμε δεσμεύσεις από την κυβέρνηση. Ποιός μας εξασφαλίζει ότι οι 2000 δεν θα αυξηθούν. Δεν υπάρχει εμπιστοσύνη μεταξύ δήμων και κεντρικής εξουσίας. Θεωρώ ότι δεν θα έπρεπε να είμαστε εδώ αφού ήδη έχουν ληφθεί αποφάσεις. Η Ιεράπετρα δεν θα δεχτεί κανέναν πρόσφυγα

Δήμαρχος Κισσάμου: Αυτοί που δημιουργούν το πρόβλημα ρίχνουν το μπαλάκι στις τοπικές κοινωνίες

Ο δήμαρχος Κισσάμου κ. Σταθάκης έκανε λόγο για βεβιασμένη συνάντηση καθώς όπως είπε: Δεν θα μπορούσαμε να λάβουμε απόφαση απουσία κυβερνητικών προτάσεων. Καταδικάζω τις δηλώσεις Μουζάλα περί εκλεκτής φυλής. Στην συνάντηση που έγινε στα Χανιά με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ειπώθηκε ότι ο ιδανικός αριθμός για την φιλοξενία προσφύγων είναι 2000, ούτε 4000 ή 5000, επομένως δεν γνωρίζουμε τον ακριβή αριθμό των προσφύγων που θα έρθουν. Είναι λάθος αυτοί που δημιουργούν το πρόβλημα να θέλουν να το λύσουν οι μικρές κοινωνίες και όχι η κεντρική εξουσία. Ο κ.Μουζάλας λέει ίση αντιμετωπιση, πώς το εννοούν αυτό. Αν ήταν προσωρινή η εγκατάσταση των μεταναστών γιατί τους μεταφέρουν εδώ και κάνουν επιπλέον έξοδα;

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook