Η απόφαση της ΠΕΔ που εξουσιοδοτεί τον πρόεδρό της να ζητήσει από την κυβέρνηση εγγυήσεις για μια σειρά ζητήματα προκειμένου να προχωρήσει το θέμα της φιλοξενίας προσφύγων

Εγγυήσεις και λύσεις για τρία βασικά ζητήματα, ως προαπαιτούμενο για την λειτουργία μόνιμων δομών ανοιχτής διαβίωσης για πρόσφυγες στην Κρήτη που σχεδιάζει η κυβέρνηση,  ζητά η ΠΕΔ Κρήτης.

Μετά την πολύωρη κρίσιμη συνεδρίαση όλων των δημάρχων του νησιού, η ΠΕΔ συνόψισε τους προβληματισμούς και τις προϋποθέσεις που θέτει στην κεντρική διοίκηση και το αρμόδιο Υπουργείο προκειμένου να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις για τον τρόπο που η Κρήτη θα εμπλακεί στην φιλοξενία προσφύγων.

Ζητούν ως προαπαιτούμενο να καταθέσει η κυβέρνηση τον εθνικό της σχεδιασμό για το συγκεκριμένο ζήτημα που θα αφορά:

– Την εξασφάλιση αξιοπρεπούς και ανθρώπινης διαβίωσης των προσφύγων και ταυτόχρονα θα διασφαλίζει την ειρηνική συνύπαρξη τους με τις τοπικές κοινωνίες. 

Συγκεκριμένα όπως σημειώνεται, θα πρέπει να κατατεθούν οι προτάσεις για την αντιμετώπιση των θεμάτων:   

– Διαμονής, διαβίωσης και ιατρικής μέριμνας των προσφύγων.

– Δημόσιας Ασφάλειας.

Επιπλέον, θα πρέπει να γίνει γνωστό από πού θα διασφαλισθούν οι απαιτούμενοι πόροι για όλα τα παραπάνω καθώς και ποιος φορέας θα διαχειριστεί τα κονδύλια αυτά. 

«Οι δεσμευτικές απαντήσεις στα παραπάνω ζητήματα αποτελούν προϋπόθεση για την τελική θέση της ΠΕΔ Κρήτης, με δεδομένο ότι ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄και Β΄βαθμού θα είναι επικουρικός»,  αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΠΕΔ ζητώντας ταυτόχρονα από την κυβέρνηση την κατάθεση ενός σχεδίου για την αντιμετώπιση πιθανών, εκτάκτων νέων ροών, ενδεχόμενο που ανησυχεί φορείς του νησιού.

Η ανακοίνωση της ΠΕΔ έχει ως εξής

Σε συνέχεια της επίσκεψης του υπουργού κ. Μουζάλα και της ανακοίνωσης της πρόθεσης της κυβέρνησης για την εγκατάσταση προσφύγων στην Κρήτη, η ολομέλεια των Δημάρχων της Κρήτης σε κοινή συνεδρίαση με το Δ.Σ. της ΠΕΔ Κρήτης στην οποία παρευρέθησαν ο Περιφερειάρχης Κρήτης, οι πέντε Αντιπεριφερειάρχες, ευρωβουλευτές, βουλευτές και δημοτικοί σύμβουλοι, παρουσία και των ΜΜΕ, μετά από πολύωρη και διεξοδική συζήτηση όπου εκφράστηκαν όλοι οι γνωστοί προβληματισμοί αλλά και μια σειρά από προτάσεις και θέσεις, το Δ.Σ. της ΠΕΔ και η ολομέλεια των Δημάρχων, κατέληξε ότι το προσφυγικό ζήτημα μας αφορά όλους ως εθνικό θέμα. 

Για την τελική θέση της ΠΕΔ Κρήτης,  με δεδομένο ότι η πρόθεση της κυβέρνησης είναι η δημιουργία και λειτουργία μόνιμων δομών ανοιχτής διαβίωση, είναι προαπαιτούμενο να καταθέσει η κυβέρνηση τον εθνικό της σχεδιασμό για το συγκεκριμένο ζήτημα που θα αφορά:

–    Την εξασφάλιση αξιοπρεπούς και ανθρώπινης διαβίωσης των προσφύγων και ταυτόχρονα θα διασφαλίζει την ειρηνική συνύπαρξη τους με τις τοπικές κοινωνίες. 

Συγκεκριμένα, θα πρέπει να κατατεθούν οι προτάσεις για την αντιμετώπιση των θεμάτων:   

–    Διαμονής, διαβίωσης και ιατρικής μέριμνας των προσφύγων.

–    Δημόσιας Ασφάλειας.

Επιπλέον, θα πρέπει να γίνει γνωστό από πού θα διασφαλισθούν οι απαιτούμενοι πόροι για όλα τα παραπάνω καθώς και ποιος φορέας θα διαχειριστεί τα κονδύλια αυτά. 

Σημαντικό ζήτημα είναι επίσης  να γνωρίζουμε και ποιος είναι ο σχεδιασμός αντιμετώπισης πιθανών, εκτάκτων νέων ροών. 

Οι δεσμευτικές απαντήσεις στα παραπάνω ζητήματα αποτελούν προϋπόθεση για την τελική θέση της ΠΕΔ Κρήτης, με δεδομένο ότι ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄και Β΄βαθμού θα είναι επικουρικός. 

Εξουσιοδοτείται ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης σε συνεργασία με τον Περιφερειάρχη για τις περεταίρω ενέργειες, σύμφωνα με τα παραπάνω. 

Για το Δ.Σ. της ΠΕΔ Κρήτης

Ο Πρόεδρος Βασίλης Λαμπρινό  Δήμαρχος Ηρακλείου

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook