Η ιστορία της Κρητικής Ζυθοποιίας, που εδώ και 9 χρόνια φέρνει την Κρήτη στο ποτήρι σας, θυμίζει ίσως κινηματογραφική ταινία.

Το όραμα για τη δημιουργία μιας ιδιαίτερης μπύρας με μοναδικά χαρακτηριστικά, η επιμονή και η προσήλωση στην ποιότητα, κέρδισαν από νωρίς την εμπιστοσύνη των Χανιωτών αλλά και την καταξίωση στα μάτια των χιλιάδων επισκεπτών που έρχονται κάθε χρόνο στην Κρήτη και επιζητούν να δοκιμάσουν τοπικά προϊόντα.

Αυτό είναι και το σημαντικότερο στοίχημα που κέρδισε η Κρητική Ζυθοποιία με το σπαθί της.

Ήδη, η φήμη της μπύρας Χάρμα ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα και μπορεί να τη βρει κανείς σε επιλεγμένα σημεία, σε Ρέθυμνο, Ηράκλειο, Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Και έπεται συνέχεια…

Όλα όμως ξεκινούν, το 2007, κάπως έτσι…

Ο ιδρυτής

Ο Γιάννης Λιονάκης,  Μηχανολόγος – Μηχανικός, σε ηλικία 37 ετών, πήρε την απόφαση να δημιουργήσει -στον τόπο του- την πρώτη μικροζυθοποιία στον Νομό Χανίων, με το όραμα να καταφέρει να προσφέρει στους Χανιώτες και τους επισκέπτες του Νομού, μία φρέσκια, φυσική και γευστική μπύρα, κάτι που θεωρούσε ότι έλειπε από την κρητική αγορά.

Εννέα χρόνια μετά, κρατώντας τις βασικές αξίες που του μεταλαδάμπευσε ο πατέρας του ως οδηγό για την ζωή και την εργασία, ο Γιάννης Λιονάκης θέλει να παραμένει χρήσιμος στον τόπο του, γι αυτό και δουλεύει με ακόρεστη όρεξη, επενδύει και αξιοποιεί τους πόρους και τους ανθρώπους της περιοχής.

Η εταιρία

Η Κρητική Ζυθοποιία, με έδρα το Ζουνάκι του Δήμου Πλατανιά, είναι η πρώτη μικροζυθοποιία στο Νομό Χανίων και από το 2007 παράγει την πρώτη χανιώτικη μπύρα, την μπύρα Χάρμα.

Σκοπός της επιχείρησης είναι η παραγωγή και διάθεση εξαιρετικών, χειροποίητων  προϊόντων ζύθου που ταξιδεύουν την Κρήτη, τις παραδόσεις  και τις διαχρονικές της αξίες σε κάθε ποτήρι. Προτεραιότητα, είναι η προσφορά, αγνής και φυσικής μπύρας, φτιαγμένη με εξαιρετικής ποιότητας πρώτες ύλες, χωρίς πρόσθετα και συντηρητικά, πλούσια γευστικά ώστε να ικανοποιεί και τους πιο απαιτητικούς καταναλωτές.

Μπύρα Χάρμα

Χρησιμοποιώντας εξαιρετικής ποιότητας βύνες από τη Ελλάδα και το Βέλγιο, λυκίσκους από όλο τον κόσμο  και το κρυστάλλινο νερό των Λευκών Ωρέων, παρασκευάζονται με ιδιαίτερη φροντίδα, οι μπύρες που αγαπάμε.

Η ξανθιά. Χάρμα Unfiltered Lager   (Αφιλτράριστη Lager, Βαρελίσια) Με τις δυο βασικές βύνες από την Ελλάδα και δυο special βύνες από το Βέλγιο, χαρίζει πλούσια γεύση και άρωμα, ισορροπώντας τέλεια την βύνη και το λυκίσκου. Ευκολόπιοτη, απαλή και δροσιστική μέχρι την τελευταία γουλιά.

Η μαύρη. Χάρμα Dunkel (βαρελίσια) Η μαύρη μπύρα διατίθεται όλο τον χρόνο και παρασκευάζεται στα πρότυπα των Munich dark lager, γνωστή ως Dunkel, το παραδοσιακό στυλ μπύρας των Βαυαρέζικων χωριών. Μία μπύρα με μεστή γεύση, από καβουρντισμένες και καραμελωμένες βύνες, αναδύει νότες καραμέλας, σοκολάτας και καφέ. Ο λυκίσκος προσδίδει μέτρια πικράδα που ισορροπεί άψογα τη γλυκιά γεύση.

Η εποχιακή. Χάρμα Pale Lager (βαρελίσια) Μία έκρηξη γεύσης και αρωμάτων αναβλύζει σε κάθε γουλιά από αυτήν την εποχιακή μπύρα. Μία πανδαισία πικάντικων γεύσεων και αρωμάτων από εσπεριδοειδή και τροπικά φρούτα συνοδεύεται από μια ευχάριστη πικράδα  που αναζωογονεί τον ουρανίσκο.

Σήμερα

Φέτος το καλοκαίρι, στις 10 Αυγούστου, η Κρητική Ζυθοποιία, εγκαινίασε με ανοιχτή πρόσκληση για το κοινό, την επέκταση της μονάδας παραγωγής της, στο  Ζουνάκι του Δήμου Πλατανιά. Σε μία ιδιόκτητη έκταση 6 στρεμμάτων, οι νέες εγκαταστάσεις χωρητικότητας 2.000 τ.μ. στεγασμένου χώρου και επένδυσης προϋπολογισμού άνω του 1 εκατ. ευρώ, άνευ τραπεζικού δανεισμού, δίνουν πλέουν την δυνατότητα δεκαπλασιασμού της δυναμικότητας της παραγωγής, προσβλέποντας σε ένα μέλλον όπου οι μπύρες της Κρητικής ζυθοποιίας θα ταξιδέψουν σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια.

Παράλληλα, δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή στην χρήση συστημάτων και διαδικασιών επεξεργασίας, φιλικές προς το περιβάλλον, ελαχιστοποιώντας έτσι το ενεργειακό αποτύπωμα. Χρήση ατμολέβητα με καύση πυρηνόξυλου για ηλεκτρική ενέργεια, εκμετάλλευση συστημάτων γεωθερμίας για την παραγωγή ψυκτικών φορτίων, εφαρμόζονται ήδη στην παραγωγή και νέες μέθοδοι όπως ο βιολογικός καθαρισμός των υγρών λυμάτων για χρήση άρδευσης βρίσκονται στο στάδιο της ολοκλήρωσης.

Η Κρητική Ζυθοποιία ανοίγει καθημερινά τις πόρτες της, προσκαλώντας όλους να ξεναγηθούν στις εγκαταστάσεις και να ενημερωθούν από το έμπειρο προσωπικό της εταιρίας, για τις διαδικασίες ζυθοποίησης. Σε έναν νέο, ειδικά διαμορφωμένο χώρο, ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει ευχάριστα κάθε τύπο της φρέσκιας, απαστερίωτης & αφιλτράριςτης μπύρας «Χάρμα», με θέα την Κρητική εξοχή.

Μέλλον

Η Κρητική Ζυθοποιία, στοχεύει στην επέκταση του δικτύου διανομής της και πέραν του Νομού. Η Κρήτη είναι ιδιαίτερα αγαπητή και γνωστή για το φυσικό της κάλλος και την εξαιρετική ποιότητα των προϊόντων της, έτσι και η μπύρα Χάρμα, επιδιώκει να καταστεί πρέσβειρα του τόπου μας και να στα σταθεί αντάξια του brand ‘Κρήτη’, πέραν των συνόρων μας. Να γεύεται ο καθένας την Κρήτη στο ποτήρι του!

Ζουνάκι, Δ. Πλατανιά / 73002 Χανιά, Κρήτη

Επικοινωνία και κρατήσεις:
Τηλ: 28240 31002
Κιν: 6982483510

www.cretanbeer.gr
email: [email protected]

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook