Ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Ν. Χανίων εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του για την αναστολή λειτουργίας του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βάμου Χανίων, που αποφάσισε το Υπουργείο Παιδείας .

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι με την παύση της λειτουργίας του κέντρου η Περιφερειακή Ενότητα των Χανίων είναι η μοναδική στην Κρήτη που μένει χωρίς Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης σε λειτουργία.           

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης αναφέρει:

\”Το ΚΠΕ Βάμου ήταν το πρώτο που λειτούργησε στην Κρήτη και το μοναδικό που λειτουργούσε στην Περιφερειακή Ενότητα των Χανίων. Με την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας για την αναστολή λειτουργίας του η Περιφερειακή Ενότητα των Χανίων είναι η μοναδική στην Κρήτη που μένει χωρίς Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης σε λειτουργία.           

Προφανώς, για το Υπουργείο Παιδείας, η Κρήτη έχει τρεις μόνο Περιφερειακές Ενότητες: Ρέθυμνο, Ηράκλειο και Λασίθι. Μετά τις πρόσφατες μεταθέσεις εκπαιδευτικών στις οποίες ουσιαστικά «ξέχασε» την Περιφερειακή Ενότητα των Χανίων (για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες δεν ήρθε με μετάθεση κανένας δάσκαλος!), τώρα «ξεχνάει» και την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση στα Χανιά αναστέλλοντας τη λειτουργία του μοναδικού Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που λειτουργούσε στον Κεφαλά Αποκορώνου.           

Πρόκειται για μια κατάφωρη αδικία:·      Για τα παιδιά των Χανίων που για να συμμετέχουν σε περιβαλλοντικές δραστηριότητες Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης θα πρέπει να ταξιδεύουν ώρες ολόκληρες στο πιο κοντινό Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στα Ανώγεια στα σύνορα Ρεθύμνου – Ηρακλείου. Κι εννοείται ότι εκεί θα έχουν προτεραιότητα οι μαθητές από τις κοντινές στο Κέντρο αυτό περιοχές.·        

Για τους εκπαιδευτικούς των Χανίων οι οποίοι παρομοίως δεν θα έχουν την ευκαιρία συμμετοχής σε Επιμορφωτικές Ημερίδες και Σεμινάρια Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στην Περιφερειακή τους ενότητα και τα πλέον κοντινό Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης γι’ αυτούς θα είναι αυτό των Ανωγείων, στο οποίο εννοείται θα έχουν προτεραιότητα συμμετοχής οι εκπαιδευτικοί της Περιφερειακής Ενότητας του Ρεθύμνου (π.χ. 40 από το Ρέθυμνο, 5 από τα Χανιά).·        

Για τους πολίτες και τη φύση των Χανίων, καθώς η ευαισθητοποίηση μέσω της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για την προστασία της φύσης, με αυτή την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας περιορίζεται στην υπόλοιπη Κρήτη, αφήνοντας απέξω την Περιφερειακή Ενότητα των Χανίων, 40% της έκτασης της οποίας αποτελείται από προστατευόμενους οικότοπους με βάση την ευρωπαϊκή κι ελληνική νομοθεσία (NATURA 2000), αποκλείοντας την περιοχή που φιλοξενεί το μοναδικό Εθνικό Δρυμό της Κρήτης, αυτόν της Σαμαριάς.

Το πόσο ανάγκη έχει και αυτή η περιοχή για ευαισθητοποίηση μέσω της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης παιδιών κι ενηλίκων, φαίνεται κι από την έρευνα που παρουσίασε λίγες μέρες πριν το WWF, όπου διαπιστώνεται ότι 40% των δασών της Κρήτης κάηκαν τα τελευταία 25 χρόνια, και το 46% των πυρκαγιών στην Κρήτη ήταν στην Περιφερειακή Ενότητα των Χανίων!

Κατόπιν όλων αυτών καλούμε το Υπουργείο Παιδείας να προχωρήσει άμεσα στη λειτουργία του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του Βάμου και στην προκήρυξη θέσεων εκπαιδευτικών για την πλήρη λειτουργία του.Καλούμε τους φορείς των Χανίων, την πολιτική ηγεσία, τους βουλευτές, τον Αντιπεριφερειάρχη τους Δήμους να κινητοποιηθούν για να σταματήσει η νέα αδικία που επιχειρείται σε βάρος της Περιφερειακής Ενότητας των Χανίων, της φύσης και των πολιτών της.

Τα Χανιά είναι κι αυτά στην Κρήτη, κι αυτό πρέπει να το καταλάβουν και στη Περιφέρεια και στην κυβέρνηση!\”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook