Με το σύνθημα “Όταν η παράδοση πιστοποιείται”, άνοιξε τις “πύλες” του στα Χανιά ο Αγροτικός Αύγουστος όπου και φέτος “φιλοξενείται” στην πλατεία 1866 και θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Αυγούστου.

Σήμερα, πραγματοποιήθηκαν με μικρή καθυστέρηση, στις 20:30,  τα επίσημα εγκαίνια από τον δήμαρχο Χανίων κ. Τάσο Βάμβουκα, παρουσία των βουλευτών Βάλιας Βαγιωνάκη και Αντώνη Μπαλωμενάκη, του Αντιπεριφερειάρχη Χανίων κ. Απόστολου Βουλγαράκη,  φορέων αλλά και πλήθους κόσμου,  ντόπιων και επισκεπτών.

Στο χαιρετισμό του ο δήμαρχος Χανίων επεσήμανε ότι φέτος οι συμμετέχοντες είναι αποκλειστικά κρητικοί παραγωγοί και εταιρείες, που παράγουν και τυποποιούν αγροτικά προϊόντα και διαθέτουν τις ανάλογες άδειες τυποποίησης. 

“Στόχος μας, είναι η ενίσχυση της αγροτικής οικονομίας, μέσω της τυποποίησης, ώστε τα προϊόντα μας να μπορούν να έχουν την προστιθέμενη αξία, που δικαιούνται και τη θέση, που τους αρμόζει, στην εγχώρια αλλά και στις διεθνείς αγορές.”, σημείωσε ο δήμαρχος Χανίων.

Για πρώτη φορά φέτος σε διοργάνωση του “Αγροτικού Αυγούστου” φιλοξενούνται προϊόντα, που έχουν παραχθεί υπό την επιμέλεια των τροφίμων του Αγροτικού Καταστήματος Κράτησης Αγιάς, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι λόγω αυτής της πρωτοβουλίας,  το παρών στην εκδήλωση έδωσε και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Χανιώτης Ευτύχης Φυτράκης.

“Ως δημοτική αρχή στηρίζουμε τη δυνατότητα αυτή, που δίνεται, μέσω του Υπουργείου Δικαιοσύνης, για εξωστρέφεια των Καταστημάτων Κράτησης και δημιουργικές διεξόδους στους τροφίμους τους, ανέφερε ο κ. Βάμβουκας.

Μετά τους χαιρετισμούς των διοργανωτών, ξεκίνησε συναυλία με το μουσικό σύνολο «Μουσικόφιλοι» (Το μουσικό σχήμα «Μουσικόφιλοι» αποτελείται από μαθητές, αποφοίτους και φίλους του Μουσικού Σχολείου Χανίων). 

Στην πανηγυρική πρώτη βραδιά ο παγκρήτιος όμιλος βρακοφόρων, ο παραδοσιακός όμιλος “Ο Φάρος” και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κάμπων – Κεραμιών, θα χορέψουν παραδοσιακούς χορούς. Την ίδια ώρα, η Λέσχη Αρχιμαγείρων Κρήτης θα παρασκευάσει εδέσματα με τα προϊόντα ντόπιων παραγωγών, τα οποία θα προσφέρονται στους παρευρισκομένους.

Κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης έχουν προγραμματιστεί παράλληλες εκδηλώσεις με ομιλίες για την κρητική διατροφή, εκδηλώσεις γευσιγνωσίας και μουσικές εκδηλώσεις ενώ θα υπάρχει και πλούσιο πρόγραμμα προώθησης της κρητικής διατροφής, σε συνεργασία με τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Κρήτης και τα μέλη των ΚΑΠΗ του  Δήμου.

Το πρόγραμμα των παράλληλων εκδηλώσεων 

Σάββατο 27 Αυγούστου 2016

– 20.00 Ομιλία για την κρητική διατροφή με τον κ. Ψυλλάκη Νίκο.
– 20.30 Συναυλία με μουσικές από όλη την Ελλάδα με τους:  Πατεράκη Ανδρέα & Δημοτάκη Νίκο με το συγκρότημα τους και τους χοροδιδασκάλους – μουσικούς, Τραγούδα Στέφανο και Δημήτρη.

Παραδοσιακοί χοροί από τους: Παραδοσιακό Σύλλογο “Σταυραετοί”, Πολιτιστικό Σύλλογο Κεραμιδίου και Πολιτιστικό Σύλλογο Πορταριάς.  
– 20.00 «Παρασκευή σφακιανής πίτας» από το Εργαστήρι Κρητικής Παράδοσης των Κ.Α.Π.Η. του Δ.Ο.ΚΟΙ.Π.Π. του Δήμου Χανίων. Χορηγοί εκδήλωσης: ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ «ΑΦΟΙ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΚΗ Ο.Ε.»,ΑΒΕΑ,”ΗΔΥΟΣΜΟΣ” ΑΝΤ. & ΙΩΑΝ. ΕΜΜ. ΠΑΠΑΓΙΑΝΑΚΗ,  ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΕΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΓΕΥΣΕΙΣ ΑΣΚΥΦΟΥ – ΣΦΑΚΙΑΝΟΠΙΤΤΑ. 

Κυριακή 28 Αυγούστου 2016

– 20.30 Συναυλία με το μουσικό συγκρότημα «Μαρσύας».

Με έδρα την Κρήτη και χαρακτήρα “ethnic rock”, το συγκρότημα διακρίνεται για τον προσεγμένο ήχο και τον ιδιαίτερο στίχο του, που ταξιδεύουν το κοινό στην παραδοσιακή μουσική της Ελλάδας, αλλά και ολόκληρης της Μεσογείου. Το συγκρότημα “Μαρσύας” αποτελείται από τους: Χρήστο Πατεράκη: Λαούτο, Βασίλη Μαλαξιανάκη: Φωνή, Σταμάτη Σταυρόπουλο: Μπάσο και Πέτρο Σταυρόπουλου: Τύμπανα

Show cooking από τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Κρήτης με συνταγές με τα προϊόντα των παραγωγών μας. Χορηγοί εκδήλωσης: ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ «ΑΦΟΙ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΚΗ Ο.Ε.», ΚΡΗΤΙΚΑ ΠΑΞΙΜΑΔΙΑ: ΟΙΚΟΝΟΜΑΚΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ, ΠΟΤΟΠΟΙΙΑ STALIA «ΝΙΚΟΛΟΥΔΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ», ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΖΥΜΗΣ «ΛΑΜΠΑΚΗΣ», ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΚΡΗΤΙΚΩΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ «Η ΣΟΦΙΑ…ΕΠΟΙΗΣΕ»,ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΙΚΟΣ & ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΜΕΛΩΝ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ Π.Ε. (ΙΝ.ΚΑ. ΧΑΝΙΩΝ), ΜΥΛΟΙ ΚΡΗΤΗΣ, ΚΑΠΝΙΣΤΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΤΣΙ…ΚΑΜΙΝΑΔΑΣ ΓΕΥΣΕΙΣ

Δευτέρα 29 Αυγούστου 2016

– 20.30 Συναυλία με παραδοσιακή μουσική από τον Λευτέρη  Μαθιουδάκη και το συγκρότημά του.
Παραδοσιακοί χοροί από τους: Χορευτικό Όμιλο “Αροδαμό”, Πολιτιστικό Σύλλογο Κατωχωρίου – Κεραμιών, Πολιτιστικό Σύλλογο Χορδακίου  “Η Σκλόκα”

– 20.00 «Παρασκευή σαπουνιού από ελαιόλαδο» από το Εργαστήρι Κρητικής Παράδοσης των Κ.Α.Π.Η. του Δ.Ο.ΚΟΙ.Π.Π. του Δήμου Χανίων. Χορηγοί εκδήλωσης:  ΑΒΕΑ – ΒΙΟΧΥΜ

Τρίτη 30 Αυγούστου 2016

-20.30 Κρητική μουσική από τον Αντώνη Μαρτσάκη και το συγκρότημά του. 

Παραδοσιακοί χοροί από τους: Χορευτικό Όμιλο Χανίων “Ο Ψηλορείτης”, Τουριστικό Σύνδεσμο Κρήτης και Λαογραφικό Όμιλο Χανίων.

– 20.00 «Παρασκευή κρητικών ζυμαρικών» από το Εργαστήρι Κρητικής Παράδοσης των Κ.Α.Π.Η. του Δ.Ο.ΚΟΙ.Π.Π. του Δήμου Χανίων  Χορηγοί εκδήλωσης: ΜΥΛΟΙ ΚΡΗΤΗΣ, ” ΗΔΥΟΣΜΟΣ ” ΑΝΤ. & ΙΩΑΝ. ΕΜΜ. ΠΑΠΑΓΙΑΝΑΚΗ, ΑΒΕΑ, ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΤΥΡΙΑ ΚΩΣΤΑΚΗΣ, ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΤΥΡΙΑ ΚΩΣΤΑΚΗΣ 

Τετάρτη 31 Αυγούστου 2016
– 19.00 «Κύπρος – Κρήτη αδελφάδες πρώτες…». Τραγουδούν οι Κυριάκος Μαππούρας, Χριστιάνα Παύλου και Νεόφυτος Αρμεύτης ενώ χορευτικά συμμετέχει ο Λαογραφικός Όμιλος Λεμεσού

– 19.30 Παραδοσιακή μουσική από τους Γιώργο Μανωλιούδη, Κυριάκο Σταυριανουδάκη και Γιώργο Χαλκιά.

Παραδοσιακοί χοροί από τους: Μουσικοχορευτικό Σύλλογο “Λευκορίτες”, Παραδοσιακό Σύλλογο Καθιανών “Η Ειρήνη”, Παραδοσιακό Σύλλογο Ακρωτηρίου “Καγιαλές”.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook