Τουρκική φρεγάτα ανάγκασε ερευνητικό πλοίο με κυπριακή σημαία να απομακρυνθεί από την περιοχή δυτικά της Χεροσνήσου Ακάμα, επειδή είχε «εισέλθει σε τουρκική θαλάσσια περιοχή». 

Σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο», η φρεγάτα «Gelibolu», έσπευσε στην περιοχή όταν έγινε αντιληπτό από τουρκικής πλευράς ότι πλοιάριο διενεργούσε έρευνες.

Οι έρευνες αφορούσαν τα δελφίνια και διενεργούνταν με οδηγίες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στην επικοινωνία μεταξύ των αξιωματικών που επέβαιναν στην τουρκική φρεγάτα και του καπετάνιου του πλοιαρίου, οι Τούρκοι του ζήτησαν να απομακρυνθεί αμέσως υποδεικνύοντάς του ότι παραβίαζε τουρκική θάλασσα. 

Το υπό κυπριακή σημαία πλοιάριο βρισκόταν περίπου 12 ναυτικά μίλια από τη χερσόνησο του Ακάμα. Μετά την προειδοποίηση απομακρύνθηκε από την περιοχή.

Όπως είναι γνωστό, η Τουρκία ισχυρίζεται σε διεθνείς οργανισμούς, όπως τα Ηνωμένα Έθνη και την ΕΕ  ότι έχει «νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο, κυρίως στα δυτικά του γεωγραφικού μήκους 32°16’18”E». 

Η γραμμή αυτή εφάπτεται του δυτικού άκρου της Κύπρου, στην περιοχή του Ακάμα. Η γραμμή αυτή αρχίζει από τα παράλια της Τουρκίας και επεκτείνεται μέχρι και την Αίγυπτο. 

Ο ισχυρισμός αυτός έχει κατατεθεί ως επίσημη θέση της Τουρκίας και στην ΕΕ στα έγγραφα που παρουσιάζονται στον ΟΗΕ.

newpost.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook