Σήμερα πραγματοποιείται η πρώτη συνάντηση  μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία, του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά και του Τούρκου ομολόγου του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Η συνάντηση θα γίνει στην Κρήτη και συγκεκριμένα στην Ελούντα, όπου ο κ. Κοτζιάς είχε καλέσει τον κ. Τσαβούσογλου προ μηνών. Η συνάντηση θα έχει ανεπίσημο χαρακτήρα.

Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση των δύο υπουργών μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου στη γείτονα χώρα, που οδήγησε οκτώ Τούρκους αξιωματικούς να καταφύγουν στην Ελλάδα με ελικόπτερο και να ζητήσουν άσυλο.

Η ελληνική διπλωματία παρακολουθεί επισταμένα τις εξελίξεις στην Τουρκία μετά τα γεγονότα της 15ης Ιουλίου, με δεδομένο ότι μπορούν να επηρεάσουν ποικιλοτρόπως την κατάσταση στην ευρύτερη ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια, από τις προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη μέχρι τις διαπραγματεύσεις στην Κύπρο για την επίλυση του Κυπριακού.

Η συνάντηση Τσαβούσογλου-Κοτζιά λαμβάνει χώρα ενόψει και του νέου κύκλου επαφών μεταξύ Ε.Ε και Τουρκίας, οι σχέσεις των οποίων έχουν ψυχρανθεί απότομα μετά το πραξικόπημα, εγείροντας ερωτήματα για την ευρωπαϊκή προοπτική της Άγκυρας και τη βιωσιμότητα της συμφωνίας των δύο πλευρών για το προσφυγικό.

Δύο κρίσιμες επαφές θα λάβουν χώρα ανάμεσα στις 2 και στις 9 Σεπτεμβρίου, στη Μπρατισλάβα και την Άγκυρα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook